12.3.09

Μια 10χρονη - ίνδαλμα...

Η 10χρονη Nojoud Ali είναι η πιο μικρή διαζευγμένη στην Υεμένη, η οποία πέρασε, σε διάστημα μόλις ενός έτους, από την κατάσταση του ανώνυμου θύματος σε αυτήν της σύγχρονης ηρωίδας. Ενα πραγματικό ίνδαλμα σήμερα για τις γυναίκες της χώρας της αλλά και όλης της Μέσης Ανατολής, εκεί όπου διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα.

Τον Απρίλιο του 2008, οι γονείς της Nojoud, την πάντρεψαν με έναν άντρα τριάντα χρόνων, εξασφαλίζοντας έτσι λίγο περισσότερο χώρο στο φτωχικό τους για τα υπόλοιπα 15 παιδιά τους και έχοντας ένα λιγότερο στόμα να θρέψουν. Υστερα από δύο μήνες, η μικρή Nojoud κατάφερε να...

πείσει τον άντρα της να επισκεφτεί τους γονείς της και, μια μέρα που η μητέρα της την είχε στείλει να αγοράσει ψωμί, πήρε το λεωφορείο και κατέφυγε στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου -τυχερή μέσα στην ατυχία της- συναντά έναν μετριοπαθή δικαστή. Αυτός, συγκινημένος από την περίπτωσή της, την παρέπεμψε στη δικηγόρο Shada Nasser που ανέλαβε την υπόθεσή της, κοινοποιώντάς την συγχρόνως στον τοπικό Τύπο.
Η Nadia al-Saqqaf, αρχισυντάκτρια των «Yemen Times», της πρώτης εφημερίδας που ενδιαφέρθηκε για τις περιπέτειες της μικρής, λέει πως η δύναμη της Nojoud να δράσει με τον τρόπο που έδρασε είναι πρωτοφανής για ένα 9χρονο κορίτσι, αλλά ήταν επίσης και πολύ τυχερή που βρήκε έναν δικαστή που θέλησε να την ακούσει. Αν είχε πέσει σε κάποιον άλλον, η κατάληξη θα ήταν πολύ διαφορετική.

Σε αυτή τη μουσουλμανική χώρα, οι φανατικοί μένουν πιστοί στη μακροχρόνια παράδοση, σύμφωνα με την οποία «ένας γάμος με ένα 9χρονο κορίτσι αποτελεί εγγύηση για έναν ευτυχισμένο γάμο». Αλλωστε και ο Μωάμεθ δεν παντρεύτηκε την 10χρονη Aisha, όπως αναφέρεται στο Κοράνι;

Το θέμα είναι πως η περίπτωση της Nojoud και η δημοσιότητα που πήρε η περίπτωσή της οδήγησαν την κυβέρνηση της Υεμένης να τροποποιήσει τη νομοθεσία της χώρας, αυξάνοντας την επιτρεπτή ηλικία γάμου από τα 14 στα 17 χρόνια, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως ο νόμος τηρείται πάντα και παντού. Ομως το σημαντικότερο ίσως είναι πως, μέσω του διεθνούς Τύπου, τέθηκε ένα τέλος στη σιωπή που επικρατούσε σχετικά με την πρακτική αυτή σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Αίγυπτος. Πολλά κορίτσια που τα είχαν παντρέψει σε μικρή ηλικία ξεσηκώθηκαν εναντίον αυτής της πρακτικής που κρατά εδώ και αιώνες και που κανείς μέχρι σήμερα δεν τολμούσε να αμφισβητήσει.

Η αρχή έγινε, αλλά η όλη εξέλιξη θα πάρει πολύ χρόνο. Η Nojoud -λέει η δικηγόρος τής μικρής- μπορεί να πληρώνει σε όλη της τη ζωή το τίμημα του θάρρους της. Ηρωίδα στα μάτια των γυναικών που τη χειροκροτούν όταν την αναγνωρίζουν στον δρόμο, παραμένει μια «προδότρια» για ορισμένα ξαδέλφια της. Κορίτσια σαν κι αυτήν δεν προστατεύονται από τα «εγκλήματα τιμής». Για την ώρα, ο σύζυγός της έχει εξαφανιστεί, αλλά μια μέρα μπορεί, αν το αποφασίσει, να εκδικηθεί. Καθώς δεν υπάρχει κάποια εστία για τέτοιες περιπτώσεις, η μικρή επέστρεψε στους γονείς της. Ξαναπήγε στο σχολείο αλλά αναγκάστηκε να διακόψει. Στην αρχή επειδή μια δασκάλα τη θεωρούσε κακό παράδειγμα για τις άλλες συμμαθήτριες, αφού δεν ήταν πια παρθένα, και στη συνέχεια ο πατέρας της προτίμησε να την κρατά στο σπίτι και να κερδίζει χρήματα από τις συνεντεύξεις που δίνει η κόρη του σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια. Ποιος ρωτά όμως την ίδια, που θέλει να γίνει δικηγόρος, και να υπερασπίζεται περιπτώσεις σαν τη δική της;

«Η Nojoud δεν το έχει ακόμα συνειδητοποιήσει, αλλά έχει θυσιαστεί για άλλα κορίτσια στο μέλλον», λέει η Wameedh Shakir, μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: