11.3.09

Οι μπλόγκερ «ξεσκέπασαν» φόνο 24χρονου κρατουμένου στις κινεζικές φυλακές ...


Η κινητοποίηση χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου ανάγκασε τελικά τις κινεζικές αρχές να παραδεχτούν ότι ο θάνατος ενός 24χρονου κρατουμένου στις φυλακές της επαρχίας Γιουνάν δεν προήλθε από «ατύχημα», αλλά ήταν αποτέλεσμα του άγριου ξυλοδαρμού του από τους συγκρατουμένους του.
Ολα ξεκίνησαν στις 12 Φεβρουαρίου, όταν η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Λι Κιαομίνγκ, ο οποίος είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενος για την κοπή δέντρων χωρίς να...
διαθέτει σχετική άδεια, υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο της Κουνμίνγκ. Η λιτή ανακοίνωση ανέφερε ότι ο νεαρός είχε τραυματιστεί έπειτα από συμπλοκή «για ασήμαντη αφορμή».

Η απίθανη αυτή δικαιολογία δεν έπεισε τους χιλιάδες μπλόγκερ που ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να αποκαλυφθούν τα πραγματικά γεγονότα. Για να αποφύγουν περαιτέρω όξυνση της κατάστασης, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να συγκροτηθεί μια επιτροπή από αντιπροσώπους οργανώσεων και από μέλη της κοινότητας του Διαδικτύου. Ωστόσο το «πόρισμα» της επιτροπής είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Η «ανεξάρτητη επιτροπή» θεωρήθηκε μια καλά στημένη παγίδα από τις υπηρεσίες πληροφόρησης της Κίνας προκειμένου να καλυφθεί η υπόθεση. Οι υποψίες αποδείχτηκαν τελικώς βάσιμες αφού, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι δύο επικεφαλής της επιτροπής εργάζονταν για λογαριασμό μέσων ενημέρωσης προσκείμενων στην κυβέρνηση..
Από Vendeta.

Δεν υπάρχουν σχόλια: