26.3.09

Γολγοθάς 6 μηνών για Καραμανλή...

Το ευρω-τελεσίγραφο επιβάλλει την προώθηση μέτρων το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές.
Ανοίγουν ξανά Ασφαλιστικό και εργασιακά. Ενισχύονται τα σενάρια για πρόωρες
Η έκθεση της Επιτροπής και ειδικότερα η επισήμανση-οδηγία ότι ειδικά η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ουσιαστικά:
Απορρίπτει τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς θεωρεί ότι έχουν αμιγώς ταμειακό χαρακτήρα και δεν είναι διαρθρωτικά.
Απορρίπτει τα όσα...
μέχρι σήμερα υποστήριζε η κυβέρνηση περί «θωράκισης» της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης και το επιχείρημα ότι μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών θα επιτευχθούν οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ανοίγει νέο γύρο συζητήσεων για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, επιλογές που θα έχουν σαφέστατα μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Επιβάλλει στον κ. Καραμανλή το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές να προωθήσει νέα μέτρα.

Ενισχύει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών εντός του 2009, όταν αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2010 θα είναι ιδιαίτερα «σκληρός». Το ενδεχόμενο «διπλών εκλογών» αν και δεν έχει αποκλειστεί, εντούτοις δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος εξαιτίας των δημοσκοπήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να εμφανίζουν τη διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να «κινείται» στα επίπεδα του 4% και άνω...

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος αναζητά το «ξέφωτο» στις έρευνες προκειμένου να «στήσει» κάλπες, έχει να αντιμετωπίσει - εκτός από το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό - και τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κερδίσει άλλο χρόνο και ότι ο στόχος του πλέον είναι να φτάσει έως τις ευρωεκλογές χωρίς άλλα οικονομικά μέτρα.

Ωστόσο είναι δεδομένο ότι μετά την εκλογική μάχη θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική του και εν όψει του φθινοπώρου να σχεδιάσει τα μέτρα τα οποία του ζητεί η Επιτροπή.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει, σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό, τα σενάρια περί εκλογών τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Καραμανλής, εν όψει των δύσκολων μέτρων που καλείται να λάβει, θα ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή και παράλληλα θα επικρίνει το ΠΑΣΟΚ και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για «στείρα αντιπολίτευση».

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν τελικώς υιοθετήσει αυτήν την εισήγηση, θα ζητήσει - σε πολιτικό επίπεδο - ολιγόμηνη αναβολή στην προώθηση του νέου Προγράμματος εξαιτίας των εκλογών.

Γιάννης Σαραντάκος ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: