24.3.09

Σύνταξη στα 65 για τις γυναίκες...

O υπουργός Οικονομίας τόνισε πως «δεν πρέπει να φεύγουν πανικόβλητες»,αλλά «κακώς βγαίνει κάποιος στη σύνταξη σήμερα στα 49».
Σε ολική ανατροπή των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την επερχόμενη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Η «έξοδος» από το Δημόσιο -εκτός ειδικών περιπτώσεων- θα γίνεται στο 65ο έτος, με αποτέλεσμα την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών έως και 17 χρόνια
Η απόφαση -που αναμένεται να είναι καταδικαστική- θα βγει από το...
ευρωπαϊκό δικαστήριο την Πέμπτη, ωστόσο η κυβέρνηση σπεύδει να καταστήσει σαφές πως θα την εφαρμόσει! Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η απόφαση του Δικαστηρίου είναι εκτελεστή και δεν σηκώνει δεύτερη κουβέντα» και προσέθεσε: «δεν μπορούμε να μην προσαρμοστούμε, αυτό είναι προφανές».
Απευθυνόμενος στις ασφαλισμένες, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως «δεν πρέπει να φεύγουν πανικόβλητες», ωστόσο ουσιαστικά... ενίσχυσε την αναστάτωσή τους, επισημαίνοντας πως «κακώς βγαίνει κάποιος στη σύνταξη σήμερα στα 49».

Οι επερχόμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας αγγίζουν τις εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα αλλά και όσες γυναίκες απασχολούνται στον στρατό και στα σώματα ασφαλείας. Συγκεκριμένα στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται:

Οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 (ασχέτως της οικογενειακής κατάστασης). Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων ξεκινά από τα 5 και φτάνει τα 17 χρόνια.

Οι μητέρες ανηλίκων αλλά και οι γυναίκες που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά, που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κυμαίνεται από 6 έως και 10 χρόνια.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν ανήσυχες 250.000 εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, εκ των οποίων ωστόσο οι 100.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Επομένως εκτιμάται πως άμεσο κίνδυνο διατρέχουν περίπου 150.000 ασφαλισμένες.

Γλιτώνουν
Από τις σαρωτικές ανατροπές στα όρια ηλικίας γλιτώνουν όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ήδη ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.

Δεν αναμένεται να θιγούν όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν αλλά συνεχίζουν να εργάζονται, προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στην απόφαση θα καθορίζεται και η περίοδος προσαρμογής της χώρας μας, δηλαδή θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: