17.3.09

AIG: Στον εισαγγελέα για τα εξωφρενικά μπόνους στελεχών...


Εάν οι φορολογούμενοι δεν έσωζαν την AIG, τότε τα συμβόλαια των Golden Boys θα ήταν παλιόχαρτα....
Την οργή του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για την καταβολή από την AIG εκατομμυρίων δολαρίων ως μπόνους σε στελέχη της, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει να εξαντληθεί κάθε «νομικό μέσο» για να σταματήσει η πληρωμή τους.
H AIG, o αμερικανικός ασφαλιστικός κολοσσός, δεχόμενη πιέσεις να αποκαλύψει τον τρόπο που ξόδεψε δισ. δολάρια από τα χρήματα των φορολογούμενων που της έχουν χορηγηθεί για τη διάσωσή της από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ότι 105 δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύτηκαν σε...
ταμεία αμερικανικών Πολιτειών, καθώς και σε τράπεζες.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ν. Υόρκης, κ. Αντριου Κουόμο ζητά από την AIG να καταθέσει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο αλλά και σε ποιους κατέβαλε μπόνους 165 εκατ. δολαρίων, τα οποία, όπως ισχυρίζεται η εταιρία, είναι υποχρεωμένη να δώσει καθώς δεσμεύεται με αντίστοιχα συμβόλαια. «Εάν οι φορολογούμενοι δεν έσωζαν την AIG, τότε αυτά τα συμβόλαια θα ήταν? παλιόχαρτα. Επειδή υπάρχουν συμβόλαια, αυτό δεν σημαίνει -υπό τις παρούσες συνθήκες- ότι η εταιρία θα πρέπει να καταβάλει τα μπόνους» , τόνισε ο κ. Κουόμο.
Μεταξύ των τραπεζών συμπεριλαμβάνεται η Goldman Sachs, η Societe Generale και η Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες που είχαν αγοράσει πιστωτικά παράγωγα έκδοσης AIG ή άλλα επενδυτικά προϊόντα έλαβαν τα εξής κεφάλαια: 12,9 δισ. δολάρια η Goldman Sachs, 11,9 δισ. δολάρια η Societe Generale και 11,8 δισ. δολάρια η Deutsche Bank.

Κόστος
Η αποκάλυψη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει και άλλες έντονες αντιδράσεις όσον αφορά τη διάσωση της AIG, η οποία, μέχρι στιγμής, κόστισε στο αμερικανικό δημόσιο 175 δισ. δολάρια. Ήδη έντονες αντιδράσεις εκφράζουν μέλη του Κογκρέσου, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκε. Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Λόρενς Σάμερς, χαρακτήρισε «εξωφρενική» την όλη υπόθεση των μπόνους της AIG
Ημερησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: