16.3.09

«Μας έδιναν εντολές να κρυφτούμε»...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλη
Αστυνομικοί καταγγέλλουν τη στάση της ηγεσίας τους κατά την επίθεση των κουκουλοφόρων...
Εντολές να μείνουν αμέτοχοι και να αφήσουν ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους όσο αυτοί κατέστρεφαν περιουσίες, έπαιρναν οι αστυνομικοί από τους επιτελείς τους. «Από το κέντρο επιχειρήσεων μας έλεγαν να μην κινηθούμε και να τους αφήσουμε να εκτονωθούν», καταγγέλλουν στα «ΝΕΑ» αστυνομικοί που βρίσκονταν σε υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως αποκαλύπτουν αστυνομικοί, την ώρα...
που 50 κουκουλοφόροι με βαριοπούλες και τσεκούρια μετέτρεπαν σε πεδίο μάχης για μια ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας, οι εντολές που έπαιρναν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην περιοχή ήταν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να αποφύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή!

«Ουσιαστικά μας ζητούσαν να κρυφτούμε και να αποφύγουμε οποιαδήποτε σύγκρουση με τους κουκουλοφόρους», λέει στα «ΝΕΑ» ένας από τους δεκάδες αστυνομικούς που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το σημείο δράσης των κουκουλοφόρων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τέσσερις αστυνομικοί που εκτελούσαν πεζή περιπολία στην οδό Σκουφά πήραν εντολή να αποχωρήσουν από το σημείο, από ένα περιπολικό που βρισκόταν στην οδό Αλωπεκής τού ζητήθηκε να εγκαταλείψει το σημείο, ενώ εντολή να μην εμπλακούν δόθηκε και στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Αναγνωστοπούλου. Στις 4 διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε σημεία πολύ κοντά στους κουκουλοφόρους δόθηκε εντολή επέμβασης όταν οι «γνωστοί- άγνωστοι» βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο άσυλο της Νομικής Σχολής.

«Προκλητική καθυστέρηση»
«Η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της και οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν στον πιο σύντομο επιχειρησιακό χρόνο που μπορούσαν», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Όμως τον διαψεύδουν οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης των κουκουλοφόρων, αλλά και έμποροι που προσπάθησαν να τους αντιμετωπίσουν, οι οποίοι μιλούν για προκλητική καθυστέρηση της Αστυνομίας. Η συγκέντρωση των κουκουλοφόρων έγινε στην περιοχή της δεξαμενής στο Κολωνάκι. Μέχρι να φτάσουν στη Νομική είχαν περάσει από τις οδούς Σκουφά, Σόλωνος, Πινδάρου, Διδότου, Βουκουρεστίου και Ηρακλείτου, χωρίς να συναντήσουν τη παραμικρή αστυνομική ενόχληση. Την ώρα που εξελίσσονταν οι καταστροφές σε 80 καταστήματα, 37 Ι.Χ. και 6 υποκαταστήματα τραπεζών, το κέντρο επιχειρήσεων συνέχιζε να δίνει εντολές απεγκλωβισμού των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής.

«Για να... προφυλαχθούν»
«Ακόμη και αν δόθηκαν αυτές οι εντολές, αυτό έγινε για να προφυλαχθούν κάποιοι αστυνομικοί, οι οποίοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με πολυάριθμες ομάδες κουκουλοφόρων», υποστηρίζει ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ανώτεροι αξιωματικοί του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. λένε στα «ΝΕΑ» πως αποτελεί σχεδόν πάγια τακτική να δίνονται εντολές προφύλαξης των αστυνομικών δυνάμεων όταν είναι ολιγάριθμες και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες ομάδες κουκουλοφόρων. «Κανένας μας δεν θέλει να επαναληφθούν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και για τον λόγο αυτό φροντίζουμε ώστε να μη δημιουργηθούν οι συνθήκες επανάληψής τους», λένε στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί που εξηγούν πως «είναι πολύ πιθανόν σε μια κατάσταση σύγκρουσης αστυνομικών και κουκουλοφόρων να προκληθούν νέες δύσκολες καταστάσεις και γι΄ αυτό προτείνεται η απομάκρυνση των αστυνομικών μέχρις ότου φτάσουν οι ενισχύσεις». Ωστόσο, η επίθεση έγινε από μία ολιγάριθμη ομάδα.

Το περίεργο με τη στάση της Αστυνομίας την Παρασκευή όμως, ήταν ο χρόνος που δόθηκε η εντολή αντίδρασης των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, οι οποίες από μόνες τους έφταναν για να αντιπαρατεθούν με τους κουκουλοφόρους. Η διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στην οδό Ακαδημίας, όπως καταγγέλλουν αστυνομικοί, πήρε εντολή επέμβασης όταν οι κουκουλοφόροι βρίσκονταν μέσα στη Νομική, ενώ θα μπορούσε να τους έχει προλάβει πριν οι 50 μπουν στο κτίριο. Από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: