19.3.09

Γενική απεργία στη Γαλλία για την οικονομική κρίση...

Πιστοί στο απεργιακό ραντεβού τους που λαμβάνει χώρα με την έλευση της άνοιξης κάθε χρόνο, οι Γάλλοι κατεβαίνουν την Πέμπτη (19/3) στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφενός για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο και αφετέρου για τον τρόπο με τον οποίον χειρίζεται ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί την οικονομική κρίση. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις αναμένεται μαζική.
Σε όλη τη χώρα διοργανώνονται από οκτώ συνδικάτα περισσότερες από 200 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, στις οποίες υπολογίζεται ότι θα ...

συμμετάσχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Γάλλοι. Στις πορείες αναμένεται να συμμετάσχουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (αυτοκινητοβιομηχανίες, πετρελαϊκές εταιρείες). Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι φοιτητές, οι οποίοι την Τετάρτη (18/3) κατέβηκαν στους δρόμους και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς.

Τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα θα καθηλωθούν, ενώ σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστά.

Τα συνδικάτα ευελπιστούν ότι η συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης θα ξεπεράσει αυτή της 29ης Ιανουαρίου, προκειμένου να καταφέρουν να αποσπάσουν από την κυβέρνηση τη δέσμευση για τη λήψη μέτρων ευνοϊκών για τους μισθωτούς, υπό το βάρος ενός εκρηκτικού κοινωνικού κλίματος που χαρακτηρίζεται από μαζικές απολύσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανεργία θα αυξηθεί έως και 10% στους επόμενους 12 μήνες, ενώ στις 350.000 υπολογίζονται οι απολύσεις έως τα τέλη του 2009.

Οι συνδικαλιστές κρίνουν ανεπαρκείς τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαρκοζί και ζητούν αύξηση στους χαμηλότερους μισθούς, μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας, αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα και πάγωμα της μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το 75% του εκλογικού σώματος υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που αποτελούν το πιο σκληρό κοινωνικό crash test του Σαρκοζί αφότου ανέλαβε την προεδρία, τον Μάιο του 2007.
Από το www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: