16.3.09

Αδέσποτο θραύσμα...

Ακόμα ένα διαστημικό σκουπίδι πλησιάζει επικίνδυνα τον ISS...
Το διαστημικό λεωφορείο Discovery δεν είναι το μόνο αντικείμενο που κινείται προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (SS) τη Δευτέρα: η NASA παρακολουθεί ένα ακόμα διαστημικό σκουπίδι που πλησιάζει επικίνδυνα, και προσπαθεί να αποφασίσει αν χρειάζεται να μετακινήσει το τροχιακό συγκρότημα.
Το αντικείμενο που παρακολουθεί η υπηρεσία είναι τμήμα από παλιό ρωσικό δορυφόρο και αναμένεται να πλησιάσει το σταθμό σε απόσταση περίπου 800 μέτρων το απόγευμα της Τρίτης, ώρα Ελλάδας.
Η απόφαση για το εάν θα...
πυροδοτηθούν οι κινητήρες του σταθμού ώστε να αλλάξει η πορεία του αναμένεται να ληφθεί αργότερα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το πρωί η NASA.

Αν ο σταθμός χρειαστεί να μετακινηθεί, το Discovery, που εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα χρειαστεί να αλλάξει κι αυτό την πορεία του για να προσδεθεί στον ISS την Τρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, το τριμελές πλήρωμα του σταθμού χρειάστηκε να καταφύγει για περίπου 10 λεπτά στην κάψουλα διαφυγής, εξαιτίας ενός ακόμα διαστημικού σκουπιδιού που πλησίασε επικίνδυνα.

Το αδέσποτο αντικείμενο, τμήμα ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε το 1993, αποδείχθηκε τελικά ότι είχε μέγεθος πάνω από 12 εκατοστά, και όχι λιγότερο από ένα εκατοστό όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αν είχε προσκρούσει στον ISS θα είχε δημιουργήσει ρήγμα, ικανό να προκαλέσει μια θανατηφόρο αποσυμπίεση σε χρονικό διάστημα περίπου 10 λεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: