17.3.09

Περιπολίες «κατασκόπων» στο κέντρο και στα Εξάρχεια για την καταγραφή ύποπτων κινήσεων ...

Τριάντα ομάδες ταχείας επέμβασης με βαν και δίκυκλα για αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων.
«Σκούπα» στην Κρατική Ασφάλεια και σειρά μέτρων με έντονη αστυνομική παρουσία σε όλους τους χώρους είναι οι πρώτες κινήσεις, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., που βρίσκονται σε αδιέξοδο, καταρτίζουν σχέδια επί χάρτου, για να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
Ο Πρ. Παυλόπουλος μίλησε και πάλι για δραστικές επιχειρησιακές παρεμβάσεις για τα επεισόδια.
Ηδη από χθες, κατόπιν εορτής, με εντολή του νέου Αττικάρχη Γιάννη Ραχωβίτσα, έγινε αισθητή η παρουσία της Αστυνομίας στην Αθήνα, με...

αυξημένες περιπολίες και μπλόκα, ενώ τα επιτελεία στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης συσκέπτονται συνεχώς από την Παρασκευή, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις που ευελπιστούν ότι θα επιφέρουν αποτελέσματα σε τρεις βασικούς άξονες: Στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό, των εξτρεμιστικών επιθέσεων, που έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας στους επαγγελματίες και τους άλλους πολίτες, και της τρομοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα γενικώς, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Αρχηγείο με την παρουσία όλων των γενικών αστυνομικών διευθυντών της χώρας, για να υποβληθούν προτάσεις και να καταρτιστούν σχέδια.

Το βάρος, όμως, της ΕΛ.ΑΣ., ειδικά μετά την επιδρομή των κουκουλοφόρων στο Κολωνάκι, την περασμένη Παρασκευή, που κατέδειξαν με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο τη διάλυση του κράτους, πέφτει σε αυτό τον τομέα, που αποτελεί και ζήτημα γοήτρου για τις Αρχές.

Σε αυτό, άλλωστε, επικεντρώνεται και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε: «Είναι αναγκαίες δραστικές επιχειρησιακές παρεμβάσεις που θα γίνουν αισθητές στο επόμενο διάστημα».

Προφανώς ο υπουργός εννοούσε τη «μονάδα ταχείας επέμβασης», που εμπνεύστηκαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μετά το ρεζιλίκι στο Κολωνάκι.

Η μονάδα αυτή θα απαρτίζεται από 360 άτομα και ειδικότερα 30 ομάδες των 12 ατόμων, με μικρά βαν και δίκυκλα. Οι ομάδες θα κινούνται στην Αθήνα και θα είναι σε διαρκή ετοιμότητα για να επέμβουν ταχύτατα σε περίπτωση επεισοδίων καταδρομικού τύπου. Οι αστυνομικοί που θα επανδρώσουν τις ομάδες αυτές θα είναι από όλες τις υπηρεσίες.

Ελλειψη πληροφοριών
Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι η παντελής έλλειψη πληροφοριών, κάτι που επιτρέπει στους νεαρούς εξτρεμιστές να κινούνται ανενόχλητοι, να κάνουν ό,τι θέλουν και να εξαφανίζονται πιάνοντας μόνιμα στον ύπνο την Αστυνομία, κάτι που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Αρχηγείο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία ζήτησε έγγραφη αναφορά από την Κρατική Ασφάλεια, η οποία είναι και η καθ ύλην αρμόδια, όπου θα περιγράφεται αναλυτικά αν είχε λάβει μέτρα για την αποτροπή ενεργειών τύπου Κολωνακίου, αν είχε ομάδες αστυνομικών στο κέντρο, γιατί δεν είχε πληροφορίες και, αν είχε, γιατί δεν προέβη σε συλλήψεις και άλλα παρόμοια.

Από τις απαντήσεις θα εξαρτηθεί τι θα γίνει, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα πέσουν κεφάλια.

Για τον λόγο αυτό δεν έχει οριστεί επίσημα ακόμα ο νέος διευθυντής της Υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι οι εσωτερικές τοποθετήσεις των διευθυντών σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες έχουν γίνει.

Αμεσα, πάντως, έχει αποφασιστεί να συσταθούν ομάδες της Ασφάλειας που θα περιπολούν στο κέντρο και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων, προκειμένου να ενημερώνουν το κέντρο της Αμεσης Δράσης σε περίπτωση ύποπτων κινήσεων, ώστε να ενεργοποιούνται άμεσα οι ομάδες ταχείας επέμβασης.

Εκείνο, πάντως, που δεν φαίνεται να λύνει άμεσα η Αστυνομία είναι το θέμα της συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Ασφάλειας και του Τμήματος Λοιπών Εγκλημάτων Βίας της Αντιτρομοκρατικής, που έχουν ως ίδιο αντικείμενο τον χώρο των αντιεξουσιαστών, κάτι που έχει να κάνει με τη νοοτροπία και τη μη ορθολογική οργάνωση στο Σώμα.

Χθες τα ξημερώματα και ενώ γίνεται ντόρος για αυξημένα μέτρα και «επιχειρησιακές παρεμβάσεις», σημειώθηκαν άλλες δύο επιθέσεις κουκουλοφόρων.

Στη μία περίπτωση δύο άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς να προκληθούν ζημιές, ενώ την ίδια ώρα άλλοι πυρπόλησαν επίσης με μολότοφ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στου Ζωγράφου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν, επεσήμανε ότι «το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί το στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας, είναι ένα κράτος ανίκανο, το οποίο δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών, και τόνισε ότι «εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για συνεννόηση, την καλούμε να αποδεχτεί τη σύσταση Διακομματικής για την Αστυνομία που έχει απορρίψει».
Εθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: