12.3.09

Αποκλεισμένοι από τα «εγγυημένα» δάνεια...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Βασιλείου
Ανυπέρβλητα εμπόδια στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων από το ΤΕΜΠΜΕ θέτουν οι τράπεζες
Αποκλεισμένοι από τις χορηγήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) δηλώνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι καταγγέλλουν τις τράπεζες για καταχρηστικές συμπεριφορές, χρονοβόρες διαδικασίες, αδιαφορία και κωλυσιεργία.
Για τους επιχειρηματίες, ο δρόμος προς το γκισέ των τραπεζών μοιάζει με γολγοθά, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα «κάθε μέρα που περνάει, προχωρεί ολοένα και καλύτερα».
«Πήγα στην...

Αγροτική, στην πλατεία Αριστοτέλους, για να ζητήσω δάνειο από το ΤΕΜΠΜΕ. Δεν δέχτηκαν ούτε καν να υποβάλω αίτηση. Μου απάντησαν ότι δέχονται αιτήσεις μόνο από πελάτες της τράπεζας, καθώς έχουν φρακάρει λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων. Με απέρριψαν, επειδή δεν είμαι πελάτης». Ο αρτοποιός Διονύσης Ναροΐδης είναι ένας από τους περίπου 800.000 επιχειρηματίες στους οποίους απευθύνονται τα «άτοκα και εγγυημένα κεφάλαια κίνησης» που υπόσχεται- υπό προϋποθέσεις- το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Η προσπάθειά του να χρηματοδοτηθεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έπεσε στο κενό. «Τακτοποίησα όλες τις εκκρεμότητες στην Εφορία για να λάβω φορολογική ενημερότητα και τώρα δεν μου δίνουν το δάνειο», δηλώνει.

Ο ίδιος, πάντως, δεν παρέδωσε τα όπλα. Προσέφυγε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο γίνεται καθημερινά δέκτης παραπόνων από τα μέλη του που έρχονται αντιμέτωπα- αν και πληρούν τις προϋποθέσεις- με την «καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών» στην περίπτωση των άτοκων δανείων που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ. «Επικοινωνήσαμε αμέσως με τον διευθυντή του υποκαταστήματος της ΑΤΕbank στην πλατεία Αριστοτέλους, ο οποίος μας απάντησε ότι έχει οδηγία από τα κεντρικά να παίρνει αιτήσεις μόνο από τους πελάτες της τράπεζας», δηλώνει ο κ. Κώστας Ποσειδώνος, στέλεχος του ΕΕΘ.

Εντολή να επιλέγουν πελάτες
Το ζήτημα έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή υπηρεσιακό έγγραφο της ΑΤΕbank, με το οποίο δίνεται ξεκάθαρα εντολή στα υποκαταστήματά της να δέχονται από τις 3 Μαρτίου αιτήσεις για υπαγωγή στο ΤΕΜΠΜΕ μόνο από υφιστάμενους πελάτες της. Κατά τη διοίκηση της ΑΤΕbank, πάντως, η τράπεζα «πρωταγωνιστεί» στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, δηλώνει ότι το 90% των 4.500 αιτημάτων που έχει εγκρίνει η τράπεζα μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πελάτες άλλων τραπεζών. Ωστόσο, πρόκειται για στοιχεία που αφορούν το διάστημα μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την τράπεζα, μέχρι την ημερομηνία αυτή είχε δεχθεί 9.930 αιτήματα συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Δεν παραλάμβαναν ούτε την αίτηση
Χαρακτηριστική είναι και η υπόθεση του κ. Πανουργιά Ταξιάρχου, ιδιοκτήτη συνεργείου φορτηγών με 35-45 εργαζομένους, με τζίρο μεταξύ 2,5 και 4 εκατ. ευρώ και κέρδη από 180.000 έως 350.000 ευρώ ετησίως τα τρία τελευταία χρόνια. «Η πιστοληπτική μας ικανότητα θεωρείται ικανοποιητική, ώστε το πλαφόν μας στις συνεργαζόμενες τράπεζες να είναι αρκετά υψηλότερο από τον τραπεζικό μας δανεισμό», δηλώνει ο κ. Ταξιάρχου. «Μετά την ανακοίνωση του μέτρου τον Δεκέμβριο ήρθα σε επαφή με όλες τις συνεργαζόμενες με μας τράπεζες- την Εμπορική, την Τράπεζα Κύπρου και την Πειραιώς- θεωρώντας ότι αυτές θα προτιμούσαν να συνεργαστούν με πελάτες. Όλο τον Δεκέμβριο και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου καμία από τις τράπεζες αυτές δεν δεχόταν να παραλάβει αίτησή μας».

«Στις 26 Ιανουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς δέχθηκε με μεγάλη απροθυμία να παραλάβει την αίτησή μου, την οποία μέχρι τώρα δεν έχει διεκπεραιώσει, ενώ προφορικά μάς έδωσε να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται να την προχωρήσει. Μέχρι σήμερα η Τράπεζα Κύπρου δεν δέχεται να παραλάβει την αίτησή μας. Η Εμπορική ακόμα δεν δέχεται αιτήσεις για ΤΕΜΠΜΕ, ενώ σε επικοινωνία που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μάς ζήτησε κλεισμένο ισολογισμό για το 2008, πράγμα που σημαίνει ένα μήνα ακόμη καθυστέρηση. Έκανα αίτηση στην Αγροτική στις 5 Φεβρουαρίου, η οποία αν και κινήθηκε με ραθυμία (έκανε τουλάχιστον μία εβδομάδα να καταχωρήσει τα στοιχεία μας), δέχθηκε το αίτημα, εισέπραξε και τη σχετική αμοιβή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει απάντηση. Από πληροφορίες που έχω από συναδέλφους, οι μόνες τράπεζες που προωθούν το πρόγραμμα είναι η Εθνική και η Αγροτική, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον ενάμησις μήνας για τη διεκπεραίωση».

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, τα αιτήματα που έχει λάβει φτάνουν τα 15.000, ενώ μόνο 4.000 από αυτά, που αντιστοιχούν σε 380 εκατ. ευρώ, έχουν προωθηθεί στο ΤΕΜΠΜΕ. Οι εκταμιεύσεις μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν ανέλθει σε 210 εκατ. ευρώ και το 60% αφορούσε υφιστάμενους πελάτες της τράπεζας. Αν και σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, οι συνολικές εγκρίσεις δανείων μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τις 15.000 και αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι συνολικές αιτήσεις φθάνουν τις 30.000..
Από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: