16.3.09

Δύναμη ταχείας επέμβασης κατά των κουκουλοφόρων...

Η Αθήνα στα... μπλε
Σε πλήρη αναδιάρθρωση της φιλοσοφίας με την οποία η Αστυνομία θα αντιμετωπίζει στο εξής φαινόμενα όπως αυτό της περασμένης Παρασκευής, στο κέντρο της Αθήνας, προχωρά η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε και χθες το βράδυ σύσκεψη στην Κατεχάκη, ενώ για τον ίδιο λόγο αναμένεται μεγαλύτερη συνεργασία με κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ, που βρίσκεται για το σκοπό αυτό στην Αθήνα. «Ανοχή τέλος», δήλωσε στον ΕΤ ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, μετά τη χθεσινή επικοινωνία που είχε ο ίδιος, αλλά και ο υπ. Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, με τον πρωθυπουργό.Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι:
Α) κατ’ αρχάς...
συγκροτείται δύναμη «ταχείας επέμβασης», η οποία θα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα κέντρο και η οποία σε συνεργασία με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε κομβικά σημεία (Ομόνοια, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Ακαδημίας), θα μπορεί να προλαμβάνει «καταδρομικές επιθέσεις» νεαρών.

Β) Συγκροτείται ένα δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών οι οποίες θα αξιολογούνται από ειδικά κλιμάκια της Ασφάλειας. Το δίκτυο αυτό θα πρέπει, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, να έχει επικεντρωμένη την προσοχή του γύρω από τα Εξάρχεια, καθώς κοινή είναι πλέον η διαπίστωση ότι οι νεαροί έχουν ως ορμητήριο την περιοχή.

Γ) Εντείνεται η παρουσία αστυνομικών με πολιτικά οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνουν για τη δράση των νεαρών και να προχωρούν σε συλλήψεις υπό προϋποθέσεις.

Για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων από το χώρο των αντιεξουσιαστών, η γραμμή είναι σαφής:

1 Να εμποδίζονται είτε με εκτεταμένη χρήση χημικών είτε διά της «άμεσης βίας», όταν έρχονται σε επαφή με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

2 Να περιοριστεί η δράση τους στο Πολυτεχνείο ή στη Νομική έως ότου λυθεί το θέμα με το άσυλο. Με τον αποκλεισμό τους στους χώρους αυτούς οι αστυνομικοί θεωρούν ότι θα περιορίσουν τις ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα στο Κέντρο.

3 Να προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. ειδικά οχήματα τα οποία θα ρίχνουν παγωμένο νερό στους διαδηλωτές, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το κακό για τους επιτελείς της Αστυνομίας είναι ότι τα σχέδια αυτά τα γνωρίζουν ή τα εικάζουν και οι «κουκουλοφόροι» οι οποίοι φαίνεται πως έχουν επιλέξει την τακτική του «κλεφτοπολέμου» και για το λόγο αυτό χτυπούν ξαφνικά έπειτα από συνεννόηση κυρίως με sms. Η επιλογή των «στόχων» γίνεται σε μυστικές συναντήσεις σε σπίτια όπου «εκπονούνται και τα σχέδια δράσης», όπως συνέβη και προχθές με την επίθεση στο Κολωνάκι.

Το βάρος ελέγχου του Κέντρου θα κληθεί να το σηκώσει η Αντιτρομοκρατική, καθώς στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι νεαροί «προέρχονται από χώρους οι οποίοι κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας». Εκτός των κουκουλοφόρων, στην ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να επανασχεδιάσουν και τον τρόπο αντιμετώπισης του κοινού εγκλήματος και κυρίως του μικροεγκλήματος. Επιμένουν στην «εμφανή αστυνόμευση με περιπολίες σε εμπορικούς δρόμους, αλλά και στην παρουσία ανδρών της Ασφάλειας με πολιτικά». Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στη μάχη αναμένεται να μπει και «ο αστυνομικός της γειτονιάς», όπως είχε αποφασιστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Του Α. Καλαφάτη
Ε-Τυπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: