14.3.09

Ο Μαρκογιαννάκης ομολόγησε αδυναμία μπροστά στο έγκλημα ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ
Δήλωση - σοκ του Μαρκογιαννάκη στη Βουλή: «Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε»
Την αδυναμία της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται στα κέντρα των πόλεων, ομολόγησε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Την ώρα που στο Κολωνάκι βρίσκονταν σε εξέλιξη επεισόδια και καταστροφές, ο υπουργός παραδεχόταν στη Βουλή ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά. «Από την Ομόνοια και σε...
ακτίνα ενός χιλιομέτρου υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, που η Αστυνομία όσες προσπάθειες και να καταβάλει είναι σχεδόν αδύνατο να το αντιμετωπίσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης και προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο κέντρο των Αθηνών. Φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε σκληρές, εκρηκτικές καταστάσεις για τα περιστατικά εγκληματικότητας».

Αφορμή για τις τοποθετήσεις του ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή για καταγγελία ξυλοδαρμού 24χρονου Αφγανού μετανάστη από αστυνομικούς στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, την Τρίτη 3 Μαρτίου. Όπως τονίζει ο κ. Χαλβατζής, οι αστυνομικοί τον χτύπησαν άγρια στο πρόσωπο και το σώμα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Ο κ. Μαρκογιανάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο κέντρο της πόλης, λέγοντας ότι κυριαρχεί η πορνεία, το έγκλημα, η εμπορία και χρήση ναρκωτικών και προανήγγειλε την ίδρυση ειδικού Οργανισμού, ο οποίος θα ασχολείται μόνο με το κέντρο της Αθήνας αφού, όπως είπε, σήμερα υπάρχει αλληλοεπικάλυψη δράσεων από συναρμόδιους φορείς. Ο Οργανισμός αυτός θα συντονίζει τις δράσεις των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο κέντρο, την οποία ο υπουργός απέδωσε κυρίως στην ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων μεταναστών. «Η εγκληματικότητα παίρνει μορφή που μας υποχρεώνει να καταβάλουμε μεγάλες δυνάμεις και προσπάθειες για να προστατεύσουμε τον πολίτη», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης σε γενικές γραμμές προασπίστηκε τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι εκτίθενται σε κίνδυνο για τη ζωή τους καθημερινά, προκειμένου να υπερασπίσουν το κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θέλει να αγιοποιήσει κανέναν, αλλά ανάμεσα σε περίπου 50.000 άτομα που υπηρετούν τον θεσμό, υπάρχουν και επίορκοι που παραβαίνουν το καθήκον τους. Όμως, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι έτσι και δεν πρέπει με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης πάντως, απαντώντας στην ερώτηση για τον ξυλοδαρμό, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από μέρους της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της φυσικής ηγεσίας να χαριστεί σε κανέναν και «ήδη δρομολογείται παρέμβαση στο πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών, όπου σε σοβαρές υποθέσεις και εκεί που καταγγέλλεται αστυνομική βία, θα ανατίθεται η ευθύνη, πιθανόν και η προεδρία του πειθαρχικού, σε πρόσωπα που να είναι εκτός πάσης αμφισβητήσεως η αντικειμενικότητά τους».
Από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: