24.3.09

Τελεσίγραφο για σκληρά μέτρα...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Καρανασοπούλου
«Κόκκινη κάρτα» για τα ελλείμματα από την Κομισιόν, που ζητάει πέντε χρόνια λιτότητας
Καταπέλτη για την κυβέρνηση Καραμανλή αποτελούν οι συστάσεις της Κομισιόν προς την Αθήνα που θα δοθούν επισήμως σήμερα. Ζητούν πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας (από το 2009 έως το 2013) ενώ επισημαίνουν ότι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν ευθύνεται η διεθνής κρίση αλλά η οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών.
Στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απορρίπτεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που...
υπέβαλε ο κ. Παπαθανασίου, ενώ απαιτείται η μείωση μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% να υπάρξει εντός δυο ετών- αντί τριών, που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πηγές της Κομισιόν σχολιάζοντας τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα («κεφαλικός» φόρος και πάγωμα μισθών στο Δημόσιο) σημείωναν ότι αυτά κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν επαρκούν για να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αντίθετα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, διαφορετικά η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα πάνω από 4% του ΑΕΠ το 2010! Στο κείμενο των συστάσεων της Κομισιόν (σ.σ. που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ»), αλλά και στα συνοδευτικά έγγραφα, ζητούνται πέντε χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ξεκινούν με τη διετία 2009-2010 και τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% και συνεχίζονται μέχρι το 2013 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

«Αποτύχατε»
Στις συστάσεις- που αναμένεται να υιοθετηθούν από το επόμενο ΕCΟFΙΝ, στις αρχές Απριλίου- ξεκαθαρίζεται ότι για την υπέρβαση του ελλείμματος που παρατηρείται στην Ελλάδα δεν ευθύνεται η διεθνής οικονομική κρίση, αλλά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, «στην περίπτωση της Ελλάδας, η μελέτη των συναφών παραμέτρων... δεν μοιάζει θετική και δεν υποδεικνύει την ύπαρξη έκτακτων συνθηκών που να επιτρέπουν την απομάκρυνση από την καθιερωμένη προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος». Στο δε έγγραφο της Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδας αναφέρεται πως «ειδικότερα, το έλλειμμα δεν προέκυψε από κάποιο ασυνήθιστο γεγονός ή κάποια σοβαρή οικονομική ύφεση. Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ έφθασε το 4% το 2007, πριν υποχωρήσει στο 3% το 2008... γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα απολάμβανε καλούς οικονομικούς καιρούς το 2007 και το 2008. Επιπλέον, η υπέρβαση από το όριο αναφοράς (σ.σ. 3%) δεν μπορεί να θεωρηθεί προσωρινή...».

Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια και την Επιτροπή, λόγω των διευρυνόμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει πολιτική σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής ήδη από το 2009, με μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, έτσι ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2010. Πρακτικά αυτό σημαίνει περιορισμό του ελλείμματος σε μια διετία κατά 1,25% (σ.σ. 2,8 δισ.). Όμως, όπως λέει η Κομισιόν, αυτός ο δρόμος της προσαρμογής πρέπει να συνεχιστεί και πέρα από το 2010 «ώστε να επιταχυνθεί η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2013».

Το κείμενο των συστάσεων είναι ιδιαίτερα απαξιωτικό για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που παρουσίασε ο κ. Παπαθανασίου. Αναφέρει ότι δεν προβλέπει καμιά δημοσιονομική προσαρμογή για το 2009, ούτε αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα για το 2010. Χαρακτηρίζει επίσης το σενάριο για την ανάπτυξη, στο οποίο βασίζονται όλα τα συμπεράσματά του, «ευνοϊκό». Η προθεσμία
Ο κ. Αλμούνια ζητά «τη βελτίωση της λειτουργίας του προϋπολογισμού, με την αύξηση της διαφάνειας, τη συγκρότηση μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών δαπανών, την πλήρη εφαρμογή των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης».

Επιβεβαιώνοντας και σχετικά δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ», η Επιτροπή ζητά να μπει τάξη στον τρόπο συλλογής των στοιχείων που παρέχονται στις Βρυξέλλες- και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει με μέτρα για τη βελτίωση της στατιστικής διοίκησης και την ποιότητα των στατιστικών της στοιχείων».

Ο Χοακίν Αλμούνια, επικαλούμενος και τις Συνθήκες, εισηγείται στο ΕCΟFΙΝ να τεθεί το χρονοδιάγραμμα της 24ης Οκτωβρίου, εντός του οποίου η Ελλάδα θα πρέπει αφ΄ ενός μεν να έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για το 2009, αφ΄ ετέρου να έχει ανακοινώσει προς την Κομισιόν - άρα και προς τον ελληνικό λαό- τα πρόσθετα μέτρα που προτίθεται να λάβει εντός του 2010. Στη συνέχεια, μεταξύ 2009 και 2010, θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για τα αποτελέσματα που είχαν αυτά τα μέτρα.
ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: