11.3.09

Ενοχος για επίθεση εκ προμελέτης...

Χιμπατζής σε ζωολογικό κήπο της Σουηδίας «κατηγορείται» για εκ προμελέτης επίθεση σε επισκέπτες!

Η συμπεριφορά του μάλιστα αυτή έχει βάλει ήδη σε σκέψεις την επιστημονική κοινότητα, για την ομοιότητα στη σκέψη και την συμπεριφορά χιμπατζήδων και ανθρώπων.

Ο χιμπατζής που ακούει στο όνομα Σαντίνο, στο ζωολογικό κήπο Φούρουβικ της Σουηδίας, πριν ακόμη οι πύλες ανοίξουν για το κοινό, συγκέντρωνε μία-μία τις πέτρες που σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει εναντίον των «ενοχλητικών» επισκεπτών και τις τοποθετούσε όλες μαζί, ώστε να είναι έτοιμες για... εκτόξευση. Απόδειξη ότι η δραστηριότητα αυτή δεν ήταν μια μηχανική κίνηση είναι το γεγονός ότι...

ο Σαντίνο σταματούσε να συγκεντρώνει πέτρες του όταν ο ζωολογικός κήπος έκλεινε για το χειμώνα.

Ο 31 ετών Σαντίνο, είναι μάλλον το πρώτο ζώο που παρουσιάζει την ικανότητα να προσχεδιάζει τις ενέργειες του. Αυτό είναι ένα κατεξοχήν «ανθρώπινο» προσόν. Ο εγκέφαλός μας «συστηματοποιεί» τις πληροφορίες που αποκομίζουμε μέσω των εμπειριών μας και μας βοηθά να δράσουμε προς αντιμετώπιση των ήδη βιωμένων δυσκολιών.

Έκπληξη προκαλεί όμως και η μέθοδος που ο Σαντίνο κατάφερνε να αποσπάσει κομμάτια από τους βράχους του χώρου όπου διαβιεί. Ο χιμπατζής χτυπούσε ελαφρά τους βράχους για να αντιληφθεί μέσω του ήχου αν ο βράχος είναι εύθραυστος ή όχι και εν συνεχεία έβαζε όλες του τις δυνάμεις για να εκμεταλλευτεί τα αδύναμα σημεία του και να αποσπάσει κομμάτια!
Οταν το νερό εισχωρεί στους βράχους και παγώνει, ορισμένα σημεία χάνουν τη σκληρότητά τους «απαντώντας» με ένα υπόκωφο ήχο όταν κάποιος χτυπήσει ελαφρά επάνω τους. Φαίνεται ότι ο Σαντίνο είχε καταφέρει να συνδέσει λογικά τον ήχο με το σθένος του βράχου, κάνοντας πιο εύκολο το έργο της εξεύρεσης «πυρομαχικών».

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ενθουσιασμένοι καθώς απο ό,τι φαίνεται υπάρχουν πολλές ακόμη ικανότητες των ζώων παρόμοιες με των ανθρώπων, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει. Ο καθηγητής Ματίας Όσβαθ, από το πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας δηλώνει σίγουρος πως παρόμοιες συμπεριφορές εμφανίζουν όχι μόνο οι περισσότεροι χιμπατζήδες, αλλά και άλλα είδη, όπως για παράδειγμα τα δελφίνια. Για να διαπιστωθεί όμως αυτό πρέπει τα είδη αυτά να τεθούν υπό «παρακολούθηση» απί ειδικούς.

Πηγή: BBC, Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: