18.3.09

Ακτιβίστριες απελάθηκαν από τις τουρκικές αρχές...

Δύο μέλη οικολογικής οργάνωσης, μία Γερμανίδα και μία Αμερικανίδα, συνελήφθησαν και απελάθηκαν από την Τουρκία διότι, κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, ανήρτησαν ένα πανό με σύνθημα κατά της κατασκευής φραγμάτων.

Σύμφωνα με γερμανική διπλωματική πηγή, η Γερμανίδα ονομάζεται Αν-Κατρίν Σνάιντερ και την Τρίτη οδηγήθηκε από τις τουρκικές αρχές σε αεροπλάνο που την μετέφερε πίσω στη Γερμανία.

Η οικολογική οργάνωση International Rivers αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ένα ακόμα μέλος της, η Παγιάλ Πάρεκ, συνελήφθη προχθές Δευτέρα στη διάρκεια του ίδιου επεισοδίου και...

απελάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το προξενείο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι συνελήφθη μία αμερικανίδα υπήκοος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ίδια οικολογική οργάνωση, καταγγέλλοντας την "επιθετική αντίδραση της τουρκικής αστυνομίας σε μία ειρηνική εκδήλωση", διευκρίνισε ότι οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν όταν ανήρτησαν το πανό που έγραφε «Όχι άλλα επικίνδυνα φράγματα» και πέρασαν τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα πριν απελαθούν, την επομένη.

Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από οικολογικές οργανώσεις για την κατασκευή φραγμάτων τα οποία, όπως υποστηρίζουν, θέτουν σε κίνδυνο τον φυσικό και ιστορικό πλούτο της χώρας, προκαλώντας ταυτόχρονα μαζικές μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων σε άλλες περιοχές.

Το 50 Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό άρχισε τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα, με τη συμμετοχή χιλιάδων μηχανικών, οικολόγων, υπουργών, αιρετών τοπικών αρχών και επιχειρηματιών.
Πηγή www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: