15.3.09

Σεξ, χρήμα και «καυτοί» φάκελοι."Αν μιλήσω, θα γίνει σεισμός"...

Δύο ιεράρχες που έκριναν τον πρώην Αττικής είχαν στο πρόσφατο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες για σκάνδαλα «ροζ» αποχρώσεων ...
Θα πάρω πολλούς μαζί μου στον τάφο, αν ανοίξω το στόμα μου. Η απειλή του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα τον Φεβρουάριο του 2005, όταν του επεβλήθη εξάμηνη αργία, πριν από την παύση του, φαίνεται πως «στοιχειώνει» ακόμα ένα μέρος της Ιεραρχίας.
Αν μιλήσω, θα γίνει σεισμός», είχε πει τότε ο κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης, με την αυτοπεποίθηση προφανώς του ανθρώπου που «κρατάει στο χέρι» άλλους αρχιερείς.
Παλιές ιστορίες με...
οικονομικό ή πικάντικο περιεχόμενο και μια περίεργη αντίληψη περί «θείας» δικαιοσύνης φαίνεται να είναι τα παρασκηνιακά κλειδιά για την απόφαση του πρωτοβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου να θέσει στο αρχείο την υπόθεση του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα που εκτίει ποινή φυλάκισης, η οποία του επεβλήθη από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για την υπόθεση υπεξαίρεσης 160.000 ευρώ από τη Μονή Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης.

Πώς όμως ετέθη στο αρχείο η υπόθεση, τη στιγμή που ο κ. Μπεζενίτης βρίσκεται καταδικασμένος στον Κορυδαλλό από τον περασμένο Ιούνιο;

Τα στοιχεία για το πώς οδηγήθηκε το πρωτοβάθμιο συνοδικό δικαστήριο στην αθώωση του κ. Μπεζενίτη με ψήφους 7-5 μας ανάγουν σε πρώτη φάση στην περίοδο της λεγόμενης «κάθαρσης» στον χώρο της Εκκλησίας, τότε που και ο ίδιος ο πρώην Αττικής απομακρύνθηκε από τον θρόνο του.

Με... παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μητροπολίτης από τους επτά που έκριναν ότι η υπόθεση του κ. Παντελεήμονα δεν χρήζει παραπομπής σε εκκλησιαστικό δικαστήριο, του οποίου μάλιστα η ποιμαντική περιφέρεια βρίσκεται πολύ μακριά από την Αθήνα αλλά και ένας ακόμη, είχαν έρθει αντιμέτωποι με κατηγορίες για σκάνδαλα... ροζ αποχρώσεων.

Ο ένας, όπως όλα δείχνουν, είχε στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες από τον οδηγό του, οι οποίες πάντως δεν είχαν πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα και είχαν κυρίως μείνει σε τοπικό επίπεδο, ενώ ο άλλος την περίοδο των συνεχών αποκαλύψεων για σκάνδαλα στον χώρο της Εκκλησίας είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες τελικά ετέθησαν στο αρχείο, καθώς δεν είχε παραστεί στις ανακρίσεις ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας. Οπως φαίνεται, οι δύο αυτοί ιεράρχες έλαβαν πολύ σοβαρά την προ τετραετίας περίπου διατυπωθείσα απειλή του κ. Παντελεήμονα και κατά το κοινώς λεγόμενο «φύλαξαν τα νώτα τους». Από διαφορετικές παραμέτρους, όμως, υπαγορεύτηκε η λογική της απόφασης για άλλους ιεράρχες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σκέψη πολλών εκ των ιεραρχών υπάρχει εγκολπωμένη η λογική περί «θείας» δικαιοσύνης και έτσι παρά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο μητροπολίτης πρώην Αττικής τόσο για την υπεξαίρεση χρημάτων όσο και για την off shore εταιρεία που του αποδίδεται, δεν προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα παραπέμποντάς τον στην... επί γης δικαιοσύνη.

Πάντως, εκκλησιαστικοί κύκλοι βλέπουν πίσω από την πρακτική αυτή και μια εκδοχή καθόλου... εκκλησιαστική. Αυτή της συντεχνιακής λογικής...

Με δεδομένο ότι λέγεται πως ουκ ολίγοι φάκελοι με καταγγελίες κατά μητροπολιτών μαζεύτηκαν την περίοδο των σκανδάλων, στη σκέψη κάποιων εκ των επτά ιεραρχών αποκρυσταλλώθηκε η άποψη ότι αν ένας ιεράρχης κριθεί από άλλους, τότε θα δημιουργηθεί τρόπον τινά «δεδικασμένο» και θα ξεκινήσει μια «φάμπρικα» εκδίκασης μητροπολιτών, η οποία δεν αποκλείεται κάποτε να φτάσει και στην... αυλή τους.

Ταυτόχρονα κάποιοι μη διαθέτοντας οξυδέρκεια δεν μπόρεσαν να σταθμίσουν και τις αντιδράσεις. Σοβαρός και μετρημένος ιεράρχης που τάχθηκε υπέρ της αθώωσης του μητροπολίτη πρώην Αττικής φέρεται ότι αναρωτήθηκε μια μέρα μετά και αφού είχε έρθει αντιμέτωπος με τη μήνιν του Αρχιεπισκόπου «μα καλά, δεν μπορούσε να μας δώσει γραμμή να τον παραπέμψουμε;»... Απορία ενδεικτική μεν του σεβασμού του κ.κ. Ιερώνυμου στη συνοδικότητα, αποδεικτική όμως της απουσίας «πολιτικής» σκέψης σε ορισμένους ρασοφόρους.

Περιουσία 3 εκατ. ευρώ για τα... γεράματα. Εκκλησιαστικοί κύκλοι δεν παραβλέπουν και τις καθόλου ιερές... φιλοδοξίες για την πολύφερνη Μητρόπολη Αττικής. Ενα σκληρό πόκερ με ιεράρχες που καλοβλέπουν τη μετάθεσή τους στη «χρυσή» Μητρόπολη Αττικής, με άλλους που ευχαρίστως θα έχριζαν κάποιο πνευματικό τους τέκνο νέο μητροπολίτη Αττικής παίζεται εδώ και 3,5 περίπου χρόνια, από τότε που απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο κ. Παντελεήμων. Στο περιθώριο αυτών και η πλειάδα των νομικών που μελετά τις πιθανότητες που έχει ο Παντελεήμων να εγείρει αξιώσεις επιστροφής, αν η αίτηση αναίρεσης που έχει υποβάλει γίνει δεκτή από τον Αρειο Πάγο.

Για την ιστορία ο κ. Παντελεήμων, υποχρεώθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 σε εξάμηνη αργία λόγω της ύπαρξης κασετών με «καυτές» προσωπικές συνομιλίες και ύποπτες συζητήσεις για στημένες δίκες. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου με συνοδική απόφαση περιήχθη στην κατάσταση του σχολάζοντος, απομακρύνθηκε δηλαδή από τον θρόνο του, καθώς βαρύνονταν και με κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων και για την κατοχή υπεράκτιας εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα μείνει εντυπωμένο στη συλλογική μνήμη είναι ο ισχυρισμός του ότι το ένα δισεκατομμύριο (παλιές) δραχμές, που φέρεται να ήταν η περιουσία του πριν από κάποια χρόνια, το είχε στην άκρη για τα... γεράματά του...
Από το Έθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: