23.3.09

Ηλεκτρονικός κλοιός Εφορίας για μισθωτούς, επαγγελματίες...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης
Στο στόχαστρο δαπάνες, ΦΠΑ και εταιρείες- σφραγίδες
Σαρωτικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων από τις δηλώσεις μισθωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών αρχίζει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών.
Μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα και το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο ηλεκτρονικών διασταυρώσεων βάζοντας στο στόχαστρο δαπάνες των φορολογουμένων που μειώνουν τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, μεταξυ των οποίων είναι...

τα ασφάλιστρα ζωής, τις δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς και εταιρείες- σφραγίδες που εκδίδουν εικονικά τιμολόγια (κυρίως μονοπρόσωπες ΕΠΕ).

Η απόφαση για την ηλεκτρονική πολιορκία των μισθωτών και της αγοράς μέσω μαζικών διασταυρώσεων είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης και τους πρώτους μήνες του 2009 δραματικής υστέρησης των εσόδων του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τις πιέσεις των Βρυξελλών για τη λήψη εισπρακτικών μέτρων άμεσης απόδοσης για τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αποφασιστεί η σύσταση διαρκούς επιτροπής, της οποίας αποκλειστικό αντικείμενο θα είναι η παρακολούθηση των διασταυρώσεων και των αποτελεσμάτων τους, καθώς και η συλλογή και υποβολή προτάσεων προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την πραγματοποίηση ελέγχων και νέων διασταυρώσεων.

Οι στόχοι των διασταυρώσεων
Από τις έως τώρα συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο υπουργείο προκύπτει ότι οι πρώτοι στόχοι των νέων διασταυρώσεων που θα αρχίσουν σύντομα είναι:

● Οι μισθωτοί και άλλοι φορολογούμενοι που δηλώνουν δαπάνη ασφαλίστρων. Το σχέδιο προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία των εσόδων τους από προγράμματα ασφάλισης ζωής ή σύνταξης. Στη συνέχεια θα διασταυρώσει αυτά τα στοιχεία με τις δαπάνες για ασφάλιστρα που δηλώνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις τους προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις πλαστών βεβαιώσεων καταβολής ασφαλίστρων καθώς και «φούσκωμα» δαπανών.

Επίσης εξετάζεται να διασταυρωθούν οι δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και για υποχρεωτικές εισφορές στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι εκτεταμένοι έλεγχοι για τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέσω Ίντερνετ και έχουν δηλώσει υψηλές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

● Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν στην Εφορία. Ειδικότερα στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που:

- Υποβάλλουν συνεχόμενες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με πιστωτικό υπόλοιπο (προκύπτει επιστροφή ΦΠΑ). Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που εμφανίζουν συνεχόμενα πιστωτικά υπόλοιπα στον ΦΠΑ εμφανίζουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή μέσω της χρήσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

- Αποδίδουν ΦΠΑ χαμηλότερο από ένα ποσοστό του τζίρου τους. Το ακριβές ποσοστό του τζίρου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

- Δεν υποβάλλουν περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.

● Οι εταιρείες- σφραγίδες που αμέσως μετά τη σύστασή τους εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα. Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι έχει εντοπισθεί συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια για τη διενέργεια μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής και αφορά στη σύσταση εταιρειών- σφραγίδων κυρίως με τη νομική μορφή της μονοπρόσωπης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Οι εταιρείες αυτές, όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα αντιμετώπισης φοροδιαφυγής, συστήνονται συνήθως από επιτήδειους, οι οποίοι εμφανίζουν ως «επιχειρηματίες» συνταξιούχους, άστεγους, ακόμη και τοξικομανείς στους οποίους προσφέρουν ένα ευτελές χρηματικό ποσό.

Με τη σύσταση της εταιρείας αρχίζει συνήθως μαζική έκδοση εικονικών τιμολογίων προς επιχειρήσεις για την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες με τη χρήση των τιμολογίων αυτών εκπίπτουν δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδά τους και γλιτώνουν φόρο κερδών. Μέχρι να εντοπισθεί από την Εφορία η χρήση της συγκεκριμένης εταιρείαςσφραγίδας, συνήθως η αγορά έχει γεμίσει από εικονικά τιμολόγια και μετά τον εντοπισμό της δεν είναι δυνατή η διενέργεια ελέγχου καθώς ο «επιχειρηματίας» είναι άφαντος ή στην υποτιθέμενη έδρα της επιχείρησης δεν υφίσταται τίποτε που να θυμίζει επιχείρηση. Με τις νέες διασταυρώσεις που ετοιμάζει το υπουργείο, οι επιχειρήσεις που αμέσως μετά τη σύστασή τους εμφανίζουν υψηλή δραστηριότητα θα εντοπίζονται και θα μπαίνουν σε πρώτη ελεγκτική προτεραιότητα.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: