13.3.09

Ηλιακοί συλλέκτες στη Σαχάρα αρκούν για όλη την Ευρώπηλιακοί συλλέκτες στη Σαχάρα αρκούν για όλη την Ευρώπη...

Αν τοποθετηθούν πολλοί ηλιακοί συλλέκτες στη Σαχάρα, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης. "Ο ήλιος είναι πολύ δυνατός σε αυτήν την περιοχή" τόνισαν οι επιστήμονες στη διάρκεια της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη.

Οι καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη μείωση που παρατηρείται στο κόστος, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθιστά όλο και πιο...

ρεαλιστική την ιδέα να αποτελέσει στο μέλλον η Αφρική τη βασική πηγή για την εισαγωγή ενέργειας στην Ευρώπη, γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου στη σημερινή τους έκδοση.

"Η ηλιακή ενέργεια μαζί με την αιολική- εφόσον δημιουργηθούν αιολικά πάρκα κατά μήκος της βορειοαφρικανικής ακτογραμμής- θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη ώστε να ανταποκριθεί εύκολα στους στόχους που έθεσε για το 2020-να καλύπτει δηλαδή τουλάχιστον το 20% των ενεργειακών της αναγκών από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", επισημαίνεται στο άρθρο.

"Η Βόρεια Αφρική θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης"δήλωσε ο Άντονι Πατ, από το Διεθνές Ινστιτούτο Εφραμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων (IIASA) της Αυστρίας. "Το κόστος μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις έχει περιοριστεί".

"Πείτε στον κόσμο τι σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας"
Κι ενώ οι έρευνες για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της διαδέχονται η μία την άλλη, ο κορυφαίος Οικονομολόγος Νίκολας Στερν, ζήτησε από τους ειδικούς επιστήμονες να καταστήσουν σαφές στον κόσμο τι ακριβώς σημαίνει αύξηση των θερμοκρασιών.

"Πρέπει να πείτε στους ανθρώπους δυνατά και ξεκάθαρα πόσο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα αν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 4, 5, 6 ή 7 βαθμούς Κελσίου", δήλωσε.

"Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να μετακινηθούν και θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συγκρούσεις", πρόσθεσε ο Στερν από το London School of Economics. "Δεν πρόκειται για κάτι απίθανο, ένα καταστροφικό σενάριο είναι πολύ πιθανό".

Λίγο πριν από τον Στερν, ο καθηγητής Τζον Σελνούμπερ, από το Ινστιτούτο του Πότσδαμ για την Έρευνα σχετικά με τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είχε δηλώσει ότι άνοδος της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου σημαίνει ότι ο πλανήτης θα μπορεί να συντηρήσει λιγότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.
Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: