27.3.09

Αύξηση-ρεκόρ παρουσιάζει ο αριθμός των χρηστών που περιμένουν για υποκατάστατα...

Το 40% των φυλακισμένων -είπε- αφορά άτομα που έχουν κάνει μικροπαραβάσεις για ναρκωτικά. Αν υπήρχαν κοινωνικά προγράμματα, θα υπήρχαν άλλες συνθήκες στις φυλακές.
Πριν από το 2004 στις λίστες αναμονής του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ήταν εγγεγραμμένοι 1.000 άνθρωποι. Ο αριθμός είναι σήμερα 5.000, εικόνα που δείχνει ότι το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ έχει ουσιαστικά σταματήσει. Σε μόνιμη δοκιμασία βρίσκονται και οι δομές Ψυχικής Υγείας, οι οποίες εμφανίζουν ως κύριο χαρακτηριστικό την υποχρηματοδότηση.Στα θέματα αυτά αναφέρθηκε χθες...
ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ με θέμα «Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις». Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί στο θέμα των ναρκωτικών, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μιλάει για δικαίωμα στη θεραπεία, δικαίωμα σε προγράμματα αποτοξίνωσης και χορήγησης υποκατάστατων.
Γ. Παπανδρέου: Το 40% των φυλακισμένων αφορά άτομα που έχουν κάνει μικροπαραβάσεις για ναρκωτικά. Αν υπήρχαν κοινωνικά προγράμματα δεν θα στέλναμε εκεί αυτά τα παιδιά για να γίνουν τελικά μέρος, παράν
Γ. Παπανδρέου: Το 40% των φυλακισμένων αφορά άτομα που έχουν κάνει μικροπαραβάσεις για ναρκωτικά. Αν υπήρχαν κοινωνικά προγράμματα δεν θα στέλναμε εκεί αυτά τα παιδιά για να γίνουν τελικά μέρος, παράνομων κύκλων διακίνησης ναρκωτικών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε πρόσφατη συζήτηση που είχε με χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι του κατήγγειλαν τα προβλήματα που υπάρχουν με τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ: «Περιμένουμε στη λίστα και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Φοβόμαστε ότι ακόμα και παρεμβάσεις κομματικές γίνονται για τη λίστα».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εγκαταλείφθηκε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες. Θα μπορούσαν να παίρνουν τη συνταγή τους και να χορηγείται το υποκατάστατο στο σπίτι τους, μέσα από τη σωστή επίβλεψη των υγειονομικών Αρχών.

Το 40% των φυλακισμένων -είπε- αφορά άτομα που έχουν κάνει μικροπαραβάσεις για ναρκωτικά. Αν υπήρχαν κοινωνικά προγράμματα, θα υπήρχαν άλλες συνθήκες στις φυλακές.

«Δεν θα στέλναμε εκεί αυτά τα παιδιά, για να γίνουν τελικά και αυτά μέρος εγκληματικών, παράνομων κύκλων διακίνησης ναρκωτικών», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «...εν μέσω δύσκολων καιρών και κρίσεων, είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε, να προστατεύσουμε βασικά δικαιώματα και, βεβαίως, ειδικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα: άτομα με αναπηρία, ψυχικά ασθενείς, άτομα εθισμένα, τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας μας...».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία οδήγησε σε πλήρη απαξίωση των υποδομών στήριξης αυτών των ανθρώπων.

Στο μεταξύ, τη μετατροπή του «Δρομοκαϊτείου» σε «αποθήκη» του συστήματος Ψυχικής Υγείας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα. Η ζήτηση για νοσηλεία αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, την ώρα που το νοσοκομείο δοκιμάζεται από τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.

Πολλοί από τους νοσηλευόμενους είναι τοξικομανείς, αλκοολικοί, προνοιακά περιστατικά και κρατούμενοι, οι οποίοι εκτίουν ποινές πολυετούς κάθειρξης. Οι περισσότεροι έπρεπε να φιλοξενούνται σε προνοιακές δομές, οι οποίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας.

Οι υπεράριθμοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα. Νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο νέοι άνθρωποι με κατάκοιτους γέροντες, ενώ τα τμήματα βραχείας νοσηλείας γέμισαν με χρόνιους ασθενείς, ελλείψει δομών στην κοινότητα.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: