26.3.09

Το πάρτι πλησιάζει…

Του Γιώργου Αρκουλή
«Χόρεψε αγαπούλα μου/παραμύθι πούλα μου»
Nίκος Γκάτσος
Πλησιάζει σιγά - σιγά η Τετάρτη, 1η του νέου μήνα κι αυτό ίσως δε θα’ λεγε πολλά πράγματα στους ταλαιπωρημένους Έλληνες, αν δεν τύχαινε να ξημερώνει ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ! Θυμάμαι στα πρώτα δημοσιογραφικά χρόνια, είχαμε επισημάνει στο γραφείο ένα – δυο μουστερήδες, που μόνιμα ψευδολογούσαν. Επειδή έδειχναν αδιόρθωτοι, αποφασίσαμε να θεσπίσουμε έναν ετήσιο θεσμό: οργάνωση μίνι πάρτι ρεφενέ, με τούρτα και τα συναφή και τους περιμέναμε να σκάσουν μύτη. Χαμός γινόταν, το γέλιο έφτιαχνε το κέφι μας, μέχρι και ο διευθυντής ανέβαινε (μιλάμε για Καραπαναγιώτη!) ακούγοντας τη φασαρία.

Μόνο την πρώτη ...
φορά φάνηκε να θυμώνει ο σεσημασμένος συνάδελφος στο γραφείο, όμως, τα επόμενα χρόνια έδειξε γνήσιο επαγγελματισμό και σχεδόν την περίμενε την πρωταπριλιάτικη φιέστα. Γιόρταζε και του λόγου του με την ψυχή του και… μπράβο του. Νόμιζε πως δεχόμενος τα πειράγματα –τρομάρα του– θα έδινε την εντύπωση ότι είναι μεγαλόψυχος ή δεν του λείπει το χιούμορ.

Τον χαιρόμουν τον αρχιψεύτη του γραφείου, είχε τόσο θράσος, που μπορούσε να σου φέρει συνέντευξη με μεγάλο στέλεχος της πολιτικής ή του αθλητισμού, έστω και αν είχε αποβιώσει την προηγούμενη νύχτα! Κι έλεγες: μα που το βρίσκει τόσο θάρρος, τόσο θράσος, τόση φαντασία βρε παιδί μου; Αυτός αξίζει κάποια στιγμή να γίνει μέχρι και βουλευτής. Κι εδώ που τα λέμε, δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τους παροικούντες το Βουλευτήριο…

Τέτοιες μέρες ήταν που είχα τολμήσει (με αφορμή συνέντευξη για εβδομαδιαία εφημερίδα) την καυτή ερώτηση σε δυναμικό κυβερνητικό στέλεχος. Ο διάλογος: (όπως ακριβώς είχε γίνει, διότι δύσκολα θα τον ξεχάσω)

Υπουργέ μου, λες ψέματα;

Ποτέ!

Είσαι κατηγορηματικός;

Κοιτάξτε, καμιά φορά κρύβω την αλήθεια…

Είσαι πολύ μεγάλος!

-Τι εννοείτε;

(Αν προσέξατε, του λόγου μου ρωτούσα στον ενικό, η υπουργάρα σε άψογο πληθυντικό.)

Επειδή το πράγμα πήγαινε ν’ αγριέψει και δεν ήθελα με τίποτα να παραμείνω στο ευαίσθητο ερώτημα (που δε θα είχε και νόημα, αφού το «παραμύθι» κυλούσε στο αίμα του), πήγα τη συζήτηση αλλού και ο «μεγάλος» ηρέμησε, ξαναβρήκε το χρώμα του και τη φλυαρία του.

Αλλά, το αν λέει κανείς ψέματα, με ποια συχνότητα και γιατί το κάνει, είναι ένα ζήτημα που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Διαβάζοντας στη σαββατιάτικη έκδοση των «ΝΕΩΝ» τις απαντήσεις «επώνυμων» για τη σελίδα με το ερωτηματολόγιο του Προυστ, μπορεί να διασκεδάσει ο αναγνώστης με την ψυχή του.

Οι πολιτικοί (σε υπερβολικά μεγάλο ποσοστό) ντριμπλάρουν, λένε πολλά χωρίς να πλησιάζουν την ουσία και χάνουν την μπάλα (ο λαός που ψηφίζει, γνωρίζει καλά τι γίνεται…)

Οι συγγραφείς (αυτοί ως μυθοπλάστες στην τέχνη τους διεκδικούν κάποιο άλλοθι) παραδέχονται πως το διαπράττουν, κυρίως για να μην πληγώσουν κάποιον που αγαπούν!

Υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι ξορκίζουν με θυμό την ερώτηση. Να είστε σίγουροι πως αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ψεύτες…

Ευτυχώς, δεν έχει ζητηθεί από καταδικασμένο σε δικαστήριο για ψευδορκία να καταθέσει την άποψή του, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες…

Το ψέμα κυλάει παντού, σε χώρες σοβαρές, σε τόπους χαλαρούς, σε κόσμους που διακρίνονται για την πειθαρχία τους και τις αρχές τους. Στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, εθνικός ποιητής θεωρείται ο παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Τα πιο πολλά λεφτά τα τελευταία χρόνια, από τον κλάδο των συγγραφέων, τα οικονόμησε η Αγγλίδα κυρία Ρόουλαντς, γράφοντας τα παραμύθια με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ. Δεν ξέρει τι έχει, εν αντιθέσει με τη Βιρτζίνια Γουλφ, που πέθανε μόνη και ξεχασμένη.

Όμως, ανεπανάληπτος θα μείνει ο «Βαρόνος» Μινχάουζεν. Δικαιωματικά του ανήκει ο τίτλος του κορυφαίου.

(Και από κοντά οι πολιτικοί παντός καιρού, οι οποίοι τρέχουν λαχανιασμένοι μήπως και τον φτάσουν!)

Προσοχή μην την πατήσετε, δηλαδή να εισπράξετε κάποια αλήθεια και την περάσετε για ψέμα!
Από το zougla.gr

Υ.Γ1 Εμείς δεν βάζουμε ποτέ θέματα από την Ζούγκλα. Σήμερα κατ' εξαίρεση το κάνουμε γιατί εκτιμούμε τον δημοσιογράφο Γιώργο Αρκουλή.
Υ.Γ2 Ποιος όμως είναι ο ψεύτης στον οποίο αναφέρετε ο Γ.Αρκουλής? Πριν από λίγο στο αθλητικό τμήμα των ΝΕΩΝ στο ΔΟΛ λέγαν πως αυτός σήμερα είναι Ευρωβουλευτής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: