18.3.09

Ακόμα επιδρά το Τσέρνομπιλ στο περιβάλλον...

Μπορεί να πέρασαν δύο δεκαετίες από την έκρηξη που έγινε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ, παρόλα αυτά η ραδιενέργεια συνεχίζει να μειώνει τους πληθυσμούς των εντόμων και των αραχνών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Focus.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εργάζονται στην αποκλεισμένη ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ, υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις κάμψης που συνδέεται με τη μόλυνση». Η επιστημονική ομάδα αναφέρει στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters ότι επηρεάζονται είδη όπως...

πεταλούδες, γρύλοι, δρακόμυγες και αράχνες.
Στη μελέτη συνεργάστηκαν ο καθηγητής Timothy Mousseau από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και ο Δρ Anders Moller από το Πανεπιστήμιο του Παρί-Σιντ. Οι δύο ερευνητές είχαν ήδη δημοσιεύσει προηγούμενη έρευνα όπου είχαν διαπιστώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στους πληθυσμούς των πτηνών.

«Θέλαμε να επεκτείνουμε το εύρος της κάλυψής μας και να συμπεριλάβουμε τα έντομα, τα θηλαστικά και τα φυτά», ανέφερε ο καθηγητής Mousseau. «Αυτή η έρευνα είναι η επόμενη στη σειρά».

Για τη μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτό που ο Mousseau περιγράφει ως «καθιερωμένες οικολογικές τεχνικές» - χαράσσοντας διατέμνουσες γραμμές σε επιλεγμένες περιοχές και μετρώντας τους αριθμούς των εντόμων και των ιστών αραχνών που εντοπίζονταν κατά μήκος των γραμμών. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές με δοσίμετρα και συσκευές GPS κατέγραφαν τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Βρήκαν ότι οι πληθυσμοί των οργανισμών μειώνονταν όσο αυξανόταν η μόλυνση. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν την έρευνα υποστηρίζοντας ότι η απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας στην αποκλεισμένη ζώνη δρα ευεργετικά για την άγρια ζωή. Ο Δρ Sergii Gashchak, ερευνητής στο Κέντρο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, απορρίπτει τα ευρήματα. Όπως δήλωσε, κατέληξε σε «αντίθετα συμπεράσματα» από τα ίδια δεδομένα που είχε συλλέξει η ομάδα για τα πτηνά.

«Η άγρια ζωή πραγματικά ευημερεί στην περιοχή του Τσέρνομπιλ – εξαιτίας της χαμηλών επιπέδων της (ανθρώπινης) επίδρασης», εξήγησε στο BBC. «Όλη η ζωή εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε κάτω από την επίδραση της ραδιενέργειας, επομένως οι μηχανισμοί της ανθεκτικότητας και της ανάκαμψης εξελίχθηκαν για να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες. Μετά το ατύχημα, οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας υπερέβησαν τις δυνατότητες των οργανισμών. Αλλά 10 χρόνια μετά το ατύχημα, τα επίπεδα έπεσαν από 100 ώς 1.000 φορές».

Ο καθηγητής Mousseau απάντησε ότι στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει την περιοχή προκειμένου να ανακαλύψει τις πραγματικές οικολογικές επιπτώσεις της μόλυνσης από τη ραδιενέργεια. «Η ετυμηγορία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των μεταλλαξιογόνων ρυπαντικών ουσιών στο περιβάλλον δεν έχει βγει ακόμα. Οι μακροπρόθεσμες μελέτες στο οικοσύστημα του Τσέρνομπιλ προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε αυτούς τους πιθανούς κινδύνους».
Από το www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: