23.3.09

Δεν πληρώνουν τη δόση τους οι 12 στους 100 Ελληνες που έχουν πιστωτική κάρτα...

Εκρηκτική αύξηση σημειώνεται από τις αρχές του έτους στις καθυστερούμενες οφειλές από πιστωτικές κάρτες, που φέτος εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν στο 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ.
Νέες τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνει η οικονομική κρίση. Περισσότερες από ένα εκατομμύριο πιστωτικές κάρτες, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος», έχουν χτυπήσει «κόκκινο», καθώς χιλιάδες νοικοκυριά καθυστερούν έως και 90 ημέρες να πληρώσουν τις δόσεις προς τις τράπεζες. Οι καθυστερούμενες οφειλές φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ. Οι οικογένειες αδυνατούν επίσης να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και των εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η...
υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών σε συνδυασμό και με τα μέτρα περί παγώματος των μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους ωθούν στον... πάτο την καταναλωτική ζήτηση στα εμπορικά καταστήματα. «Κλείνουμε, δεν αντέχουμε...», λένε στο «Εθνος» εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν έχουν πια τη δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Δεν πληρώνουν τη δόση τους οι 12 στους 100 Ελληνες που έχουν πιστωτική κάρτα και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καθυστερούμενες οφειλές φέτος θα ξεπεράσουν το 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ.
Στο κόκκινο ένα εκατ. κάρτες

Η κρίση έχει «στραγγαλίσει» τα οικονομικά των νοικοκυριών και έχει βγάλει εκτός ελέγχου τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Οι πιστωτικές κάρτες που δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις τους για διάστημα 90 ημερών έχει αυξηθεί και προσεγγίζει το 12%, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο και οι καθυστερήσεις για διάστημα 30 και 60 ημερών.

Μάλιστα υπάρχει περίπτωση τράπεζας που οι καθυστερήσεις της έφτασαν το 22%.

Τα νοικοκυριά, τα οποία χρησιμοποιούν το «πλαστικό χρήμα» για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν να πληρώσουν την ελάχιστη καταβολή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι «κόκκινες» οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Το γεγονός ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, οι οποίες μέσω των εισπρακτικών εταιρειών εντείνουν τις προσπάθειες είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών.

Ομως την ίδια ώρα πολλά από τα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους και στις ΔΕΚΟ.

Παρατηρούνται, λοιπόν, καθυστερήσεις, ακόμα και διακανονισμοί στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ και του τηλεφώνου.

Νέες προθεσμίες
Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος η ΔΕΗ πρόσφατα επιμήκυνε στις 30 μέρες την προθεσμία που έχουν οι καταναλωτές να πληρώσουν την οφειλή, χωρίς να τους κόψει το ρεύμα.

Παράλληλα παρατηρείται «στροφή» των καταναλωτών προς τα καρτοκινητά τηλέφωνα (η αναλογία σήμερα είναι 80% καρτοκινητό και 20% συμβόλαιο) για λόγους οικονομίας στο μηνιαίο κόστος. Επίσης στη σταθερή τηλεφωνία προτιμούν τους παρόχους που προσφέρουν προγράμματα με χαμηλό πάγιο και εκπτώσεις σε πακέτα ομιλίας (αστικά, υπεραστικά, διεθνή κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές κάρτες, στο τέλος του 2008 βρέθηκαν στο «κόκκινο» οφειλές ύψους πάνω από 700 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη των καθυστερήσεων στο 7% και πάνω.

Ομως από την αρχή του χρόνου οι καθυστερήσεις δείχνουν άνοδο, έχουν ήδη ξεπεράσει το 10% και «τρέχουν».

Την ίδια ώρα οι νέες εκδόσεις πιστωτικών καρτών εμφανίζουν κάμψη, ενώ οι νέες κάρτες έχουν μικρότερα πιστωτικά όρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον απορρίπτεται από τις τράπεζες το 65% των αιτήσεων που δέχονται για έκδοση νέων πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η κατάσταση είναι «απρόβλεπτη», αφού, όπως λένε, δεν μπορούν να στηριχτούν σε μοντέλα του παρελθόντος. Διανύουμε, λένε, μια εξαιρετική κατάσταση κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας «καλοπληρωτές» μπορεί να βρεθούν στο «κόκκινο» λόγω απώλειας εισοδημάτων, ανεργίας κ.λπ.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, τους τελευταίους μήνες οι καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών στις πιστωτικές κάρτες κινούνται ανοδικά μήνα με μήνα.

Και εκφράζουν τον φόβο ότι οι καθυστερήσεις θα σημειώσουν νέα άνοδο το προσεχές τρίμηνο, λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της συμπίεσης που έχουν δεχθεί τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το 2009 να ξεπεράσουν ακόμα και το 12% στο σύνολο της αγοράς.

Και αυτό επειδή κάθε μήνα, όπως λένε, ενήμερες οφειλές βγαίνουν σε καθυστέρηση, αρχικά λίγων ημερών, στη συνέχεια πάνε στις 30 μέρες και καταλήγουν στο τρίμηνο.

Παράλληλα οι τράπεζες κάθε τρίμηνο προχωρούν σε διαγραφές των καθυστερούμενων οφειλών, για να κρατούν τα ποσοστά καθυστερήσεων σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα μπορούν.

Ας σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά στα τέλη Ιανουαρίου 2009 όφειλαν στις τράπεζες 10,1 δισ. ευρώ από συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυξάνονται οι δανειολήπτες που ζητούν διακανονισμούς και «πάγωμα» των οφειλών τους από τις τράπεζες.

Με αποτέλεσμα σε όλες τις τράπεζες να υπάρχουν ειδικά τμήματα που δέχονται ανάλογα αιτήματα, αφού, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη, «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας εκείνους που λόγω κάποιων αστάθμητων παραγόντων βρίσκονται σε οικονομική πίεση».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι μεγάλες τράπεζες δέχονταν σε καθημερινή βάση περισσότερες από 250 αιτήσεις για δάνεια και κάρτες, ενώ φέτος ο αριθμός έχει πέσει στις 80 και από αυτές εγκρίνονται οι μισές.

Επίσης εκτιμούν ότι το ποσοστό των καθυστερήσεων τον Μάρτιο και Απρίλιο θα είναι σημαντικά υψηλότερο, αφού, όπως λένε, το «ζόρι» που έχουν τα νοικοκυριά στην αποπληρωμή των δόσεων φαίνεται κάθε μήνα και περισσότερο.
Εφη Καραγεώργου Εθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: