17.3.09

Απογραφή για τα «μαγειρέματα»...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα κρύβει την αλήθεια για έλλειμμα, χρέος...
Εντελώς αναξιόπιστα θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται από τις κοινοτικές υπηρεσίες ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερο.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι η Ελλάδα επιδίδεται τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια σ΄ ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι όχι απλώς «δημιουργικής λογιστικής», αλλά απόκρυψης και παρουσίασης ψευδών στοιχείων, με...
σκοπό να παραπλανήσει τις κοινοτικές υπηρεσίες και να εμφανίσει μικρότερο έλλειμμα. Υψηλόβαθμη πηγή σχολίαζε ότι η απόπειρα εξαπάτησης είναι τόσο οφθαλμοφανής ώστε «αγγίζει τα όρια του γελοίου».

Η ίδια πηγή προσέθετε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν ζητούν προς το παρόν από την Ελλάδα να διενεργήσει μια νέα δημοσιονομική απογραφή, ώστε να αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματός της, είναι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Δεν θέλουν δηλαδή οι κοινοτικοί να οξύνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση, η οποία επιβαρύνει ασφαλώς και την Ελλάδα, οδηγώντας την οικονομία της σε περαιτέρω επιδείνωση. Όμως, συνέχιζε η κοινοτική πηγή, αναπόφευκτα πρέπει να γίνει νέα απογραφή μεσοπρόθεσμα, δηλαδή στο τέλος του 2009 ή το 2010, όταν- όπως ελπίζεται- θα υποχωρήσουν τα σημάδια της κρίσης. Κι αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί αυτό το γαϊτανάκι της αναξιοπιστίας, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2007. Πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί μια ακριβής εικόνα των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται. Μια νέα δημοσιονομική απογραφή που θα εμφανίσει μεγαλύτερα ελλείμματα θα έχει οδυνηρές συνέπειες, καθώς θα υποχρεώσει την κυβέρνηση σε πιο σκληρή λιτότητα, με περικοπές δαπανών και μισθών και αυξήσεις φόρων. Τα μέτρα δηλαδή που ήδη ετοιμάζει η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν αυστηρότερα.

Το 2007 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ ύστερα από παρέμβαση της Εurostat, η οποία διαφώνησε με τον τρόπο που η κυβέρνηση υπολόγισε την «άσπρη τρύπα», δηλαδή το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τις λεγόμενες «εθνικολογιστικές προσαρμογές» και τον τρόπο εγγραφής των κοινοτικών κονδυλίων. Η κυβέρνηση είχε εμφανίσει ένα έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ (έναντι προϋπολογισμού για 2,2% του ΑΕΠ) και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε ότι όλα βαίνουν καλώς. Ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, μάλιστα, ο οποίος έβαλε τη χώρα για πρώτη φορά στην περιπέτεια της δημοσιονομικής απογραφής το 2004, προκειμένου να εκθέσει την προηγούμενη κυβέρνηση, ευελπιστούσε ότι η χώρα δεν θα έμπαινε σε επιτήρηση, γιατί όπως έλεγε η υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ το 2007 ήταν προσωρινή. Τελικώς, αποδείχθηκε ότι και το 2008 το όριο ξεπεράστηκε κατά πολύ, καθώς η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έφτασε το 3,7% του ΑΕΠ και η δεύτερη επιτήρηση της χώρας έχει ήδη αποφασιστεί και αρχίζει τον Απρίλιο.

Τεράστια απόκλιση
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το λεγόμενο ταμειακό έλλειμμα έφτασε το 2008 το 7% του ΑΕΠ, εμφανίζοντας τεράστια απόκλιση από το 3,7% του ΑΕΠ που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι το έλλειμμα της γενικής οικονομίας με βάση τα εθνικολογιστικά στοιχεία. Όταν ξεκίνησε τη δημοσιονομική απογραφή, ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης υποστήριζε ότι η μέγιστη επιτρεπτή απόκλιση μεταξύ των δύο μεγεθών είναι το 1,5% του ΑΕΠ.
Τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: