12.3.09

Σε τρία χρόνια νέο εξεταστικό...

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ.
ΛΥΚΕΙΟ: ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ...
Επειτα από τρία χρόνια το νέο εξεταστικό σύστημα και ύστερα από πέντε το νέο Λύκειο, προανήγγειλε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, πρόεδρος του αρμόδιου για τις αλλαγές Συμβουλίου του ΕΣΥΠ, η πανηγυρική συνεδρίαση του οποίου έγινε με κάθε επισημότητα χθες, στο Ζάππειο, παρουσία του υπουργού Παιδείας, αλλά και απουσία βασικών συνομιλητών.
«Δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε», δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, θέλοντας να δημιουργήσει ένα πλαίσιο δεσμευτικότητας στη διαβούλευση, για την οποία, ωστόσο, η καχυποψία παραμένει ακόμα και για...

εκείνους που δήλωσαν «παρών». «Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την ειλικρίνεια της κυβέρνησης και περιμένει απαντήσεις στις προτάσεις του», τόνισε ο καθηγητής Γιάννης Πανάρετος, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), παραπέμποντας στο σκοτεινό παρελθόν του ΕΣΥΠ, στο πλαίσιο του οποίου για μία ακόμη φορά, έστω τυπικά, διεξάγεται ένας ακόμη διάλογος για την Παιδεία. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ως βιτρίνα διαλόγου το ΕΣΥΠ», επισήμανε πως «δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από τον διάλογο». Αργότερα δε, η κ. Διαμαντοπούλου σε δηλώσεις της ζήτησε για μία ακόμη φορά από το «κυβερνών κόμμα να καταθέσει τη θέση του».

Σε ανάλογο πνεύμα και αρκετοί εκ των εκπροσώπων των φορέων, όπως ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) Δημήτρης Μπράτης, που, μεταξύ άλλων, ζήτησε και πήρε από τον κ. Μπαμπινιώτη τη διαβεβαίωση-όρο παραμονής της ΔΟΕ στο συμβούλιο, ότι δεν ισχύει η προοπτική της πρότασης Βερέμη για μείωση των χρόνων του Δημοτικού Σχολείου.

«Εχουμε φτάσει σε οριακές καταστάσεις, που οδήγησαν και στις γνωστές πρωτόγνωρες μαθητικές κινητοποιήσεις», είπε ο έμπειρος κ. Μπαμπινιώτης, για να οριοθετήσει τις προτεραιότητες του συμβουλίου, το οποίο θα χρειαστεί «τουλάχιστον έξι μήνες» για να ολοκληρώσει το έργο του, όπως επανέλαβε ο πρόεδρός του. Τελικός στόχος, είπε, είναι η «άμεση πρόσβαση στα ΑΕΙ». Μέχρι τότε, όμως, «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα βοηθήσει αποφασιστικά τον μαθητή και την ελληνική οικογένεια», είπε και παρέπεμψε στην αδυναμία των Πανεπιστημίων να δεχτούν πάνω από 40.000 φοιτητές κάθε χρόνο.

«Η ώρα των μεγάλων αλλαγών έχει φτάσει, για να είμαι σαφής έχει ήδη καθυστερήσει», είπε ο υπουργός Παιδείας, για να μηνύσει σε όσους αρνήθηκαν (κόμματα Αριστεράς, ΟΛΜΕ, εκπρόσωποι Ανώτατης Εκπαίδευσης κ.ά.) πως «ο επιμερισμός των ευθυνών είναι ελκυστικός για τη δημιουργία των πολιτικών εντυπώσεων». Ακολούθως, αφού δεσμεύθηκε ότι «συζητά τα πάντα», έθεσε τους στόχους για το εξεταστικό και το Λύκειο. Για το πρώτο ανέφερε:

- Αντικειμενική πρόσβαση στην τριτοβάθμια.

- Ισες ευκαιρίες πρόσβασης.

- Αξιόπιστο τεχνικό εξεταστικό σύστημα και εξεταστική αρχή.

- Εμπλοκή Πανεπιστημίων στην επιλογή των φοιτητών τους.

- Σταδιακός περιορισμός και τελικά εξάλειψη παραπαιδείας.

Για το νέο Λύκειο, μεταξύ άλλων, μίλησε για αυτόνομη μονάδα, νέο πρόγραμμα σπουδών, μείωση διδακτέας ύλης, λίγα υποχρεωτικά μαθήματα και περισσότερα επιλογής κ.ά. Κατά τ' άλλα, η συνύπαρξη των δύο κεφαλών που επέλεξε η κυβέρνηση για τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ετών δεν πέρασε ασχολίαστη ούτε από τις ίδιες. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, πρόεδρος του ΕΣΥΠ, Θάνος Βερέμης, δεν αμέλησε να διαφημίσει την «παραγωγική» πορεία του οργάνου, από την οποία πέρασαν «οι δύο νόμοι του κράτους, για την αξιολόγηση και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Ο πρόεδρος του ΣΠΔΕ (που υπάγεται στο ΕΣΥΠ) κ. Μπαμπινιώτης, που θα έχει την ευθύνη των μεγάλων επικείμενων αλλαγών, προτίμησε να επισημάνει πως στην προσπάθεια αυτή «επιτέλους συμμετέχουν άνθρωποι που ξέρουν τα θέματα της Παιδείας».
Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: