14.3.09

Συνέτισαν τους... διευθυντές τους...

Η «ομηρεία» των διευθυντικών στελεχών της Sony Γαλλίας από τους εξαγριωμένους εργαζόμενους απέφερε οφέλη για τους προς απόλυση, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και επιπλέον κονδύλια επανακατάρτισης.
Ο εκτελεστικός διευθυντής κατέληξε την Παρασκευή σε...
συμφωνία για τους όρους απόλυσης των εργαζομένων στο εργοστάσιο που προγραμματίζεται να κλείσει τον επόμενο μήνα, αφού "κρατήθηκε" κατά τη διάρκεια της νύκτας από δυσαρεστημένους υπαλλήλους.

Ο Σερζ Φουσέρ και ο επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της ιαπωνικής εταιρίας στη Γαλλία εμποδίστηκαν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο αργά το βράδυ της Πέμπτης και "απελευθερώθηκαν" το πρωί της Παρασκευής, αφού συμφώνησαν να λάβουν μέρος σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Εκπρόσωπος του ισχυρού συνδικάτου CGT, ο Πατρίκ Χασαγκέρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας πως υπήρξε πρόοδος σε ορισμένους τομείς, αλλά όχι και στις πληρωμές για το πλεονάζον προσωπικό.

"Το πιο σημαντικό είναι ότι εξασφαλίσαμε μία συμφωνία για τους εργαζομένους άνω των 55 ετών", είπε ο Χασαγκέρ. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Sony εξασφάλισαν επίσης μία αύξηση στον προϋπολογισμό επανακατάρτισής τους.

Εργαζόμενοι κλείδωσαν τους διευθυντές στο εργοστάσιο στο Ποντόνξ-σιρ-λ΄Αντούρ αργά το βράδυ της Πέμπτης και απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο σημείο με τρεις κορμούς δένδρων, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων δήλωσαν πως ήταν ο μόνος τρόπος να ξαναδώσουν ζωή στις διαπραγματεύσεις για τα πακέτα απόλυσης που δεν ήταν αρκετά γενναιόδωρα.

Ο Φουσέρ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν υπήρξε καμία επιθετική ενέργεια κατά τη διάρκεια της "κράτησής" του. "Δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή υπό απειλή, δεν υπήρξε καθόλου βία", είπε καθώς έφευγε από τις διαπραγματεύσεις.

Το εργοστάσιο της Sony στο Ποντόνξ-σιρ-λ΄Αντούρ, που απασχολεί 311 εργαζομένους, πρόκειται να κλείσει οριστικά στις 17 Απριλίου. Η επίσκεψη του Φουσέρ την Πέμπτη ήταν η τελευταία πριν από το κλείσιμο.

Η Sony είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να μετατρέψει το εργοστάσιο ώστε να κατασκευάζει στο εξής ηλιακά πλαίσια αντί μαγνητικά εξαρτήματα, αλλά εγκατέλειψε το σχέδιο προκαλώντας την οργή των εργατών που είχαν ελπίσει ότι θα κρατούσαν τις δουλειές τους.

Οι τοπικές αρχές μεσολάβησαν προκειμένου να αποτραπεί μία επέμβαση της αστυνομίας, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: