20.3.09

Βόμβα κάτω από τη μύτη της ΕΛ.ΑΣ...

Πανικός για τον φόβο έκρηξης στον αγωγό φυσικού αερίου...
Πρωτοσέλιδο το τρομοκρατικό χτύπημα στις περισσότερες εφημερίδες. Το ΕΘΝΟΣ έχει εκτενές ρεπορτάζ:
Εκρηξη στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, σε απόσταση αναπνοής από τη ΓΑΔΑ.
Tην ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε η δεύτερη προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα» στο «Ποντίκι» σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στις 9.30 το βράδυ, έξω από το κτίριο της ΚΕΔ, στην οδό Κόνιαρη 45 και Αλεξάνδρας.
Η έκρηξη προκάλεσε σύγχυση και πανικό, καθώς για αρκετή ώρα η Αστυνομία προσπαθούσε να διευκρινίσει από τι προήλθε, λόγω του ότι στην περιοχή υπήρχε έντονη μυρωδιά αερίου και δημιουργήθηκαν υπόνοιες ότι μπορεί να είχε...
γίνει κάποια διαρροή.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι πιθανώς μέσα σε τσάντα, κρεμασμένη σε κάγκελο του πεζοδρομίου, ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κοντά σε παράθυρο στην είσοδο της ΚΕΔ.

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικράτησε στην Αστυνομία ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της, Π. Στάθη, ότι η έκρηξη δεν συνέβη σε απόσταση 100 μέτρων από τη ΓΑΔΑ, αλλά σε τουλάχιστον 200 μέτρα.

Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ούτε βρέθηκε στο σημείο καλώδιο, όπως στην πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημα της Citibank στη Φιλοθέη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Από τα γεγονότα αυτά οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υποθέτουν ότι χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση τηλεχειριστήριο.

Οπτική επαφή
Εκτιμούν ότι οι δράστες ήταν κοντά και είχαν οπτική επαφή, για να μην υπάρξουν θύματα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο, καθώς και σε τζάμια των γύρω κτιρίων.

Το κτίριο της ΚΕΔ, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, φυλάσσεται από εταιρεία σικιούριτι, αλλά οι υπάλληλοι δεν αντελήφθησαν το παραμικρό. Μάλιστα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν μέσα στο κτίριο τρεις ή τέσσερις υπάλληλοι της συγκεκριμένης εταιρείας σικιούριτι, οι οποίοι κατέθεταν μέχρι αργά χθες στην Αντιτρομοκρατική.

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα πριν από την έκρηξη έγιναν δύο τηλεφωνήματα στην Αμεση Δράση για ύποπτα αυτοκίνητα, το ένα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και το δεύτερο στο Κολωνάκι, στην οδό Αναγνωστοπούλου, κοντά στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, που θεωρούνται αντιπερισπασμός.

Σύμφωνα με μαρτυρίες καταστηματαρχών, η έκρηξη ήταν πάρα πολύ ισχυρή κι ένιωσαν -όπως χαρακτηριστικά είπαν- πως η γη ταρακουνήθηκε «λες κι έκανε σεισμό». Κάποιοι επειδή βρίσκεται κοντά και το κτίριο του Αρείου Πάγου θεώρησαν αρχικά πως η έκρηξη ήταν εκεί. Αλλοι, που έτυχε την ώρα εκείνη να οδηγούν επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ένιωσαν το ωστικό κύμα να ταρακουνά τα αυτοκίνητά τους και σταμάτησαν να δουν τι συμβαίνει.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί και κυκλοφοριακό κομφούζιο. Από τις γύρω πολυκατοικίες πολλοί ένοικοι εγκατέλειψαν τα διαμερίσματά τους, φοβούμενοι μήπως η έκρηξη έγινε σε αγωγό φυσικού αερίου που περνά από το συγκεκριμένο σημείο και ακολουθήσουν κι άλλες.
Ρεπορταζ Κ. ΤΟΜΑΡΑΣ - Τ. ΤΕΡΖΗΣ - ΣΠ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: