11.3.09

Μπλόφες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΤΟΝ ΣΠΑΣΜΕΝΟ καθρέφτη των πολιτικών φιλοδοξιών είναι πάντα δύσκολο να δεις τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 2010 είναι ακόμη δυσκολότερο.
ΟΥΤΩΣ Ήάλλως, η πλειοψηφία εκατόν ογδόντα βουλευτών που απαιτεί η εκλογή δεν βρίσκεται χωρίς συναίνεση. Δηλαδή χωρίς συνεννοήσεις και συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων. Αλλιώς πάμε σε εκλογές και φθάνουν εκατόν πενήντα ένας βουλευτές. Δηλαδή όποιος κερδίσει στην κάλπη βγάζει Πρόεδρο. Ωστόσο, το...
πολιτικό ημερολόγιο του επόμενου δεκαμήνου είναι μπερδεμένο. Θα κάνει πρόωρες εκλογές ο Καραμανλής τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο; Ή θα αφήσει το πράγμα να φθάσει στον Μάρτιο; Τι ποσοστό θα πάρει το ΠΑΣΟΚ; Θα χρειαστεί δεύτερος γύρος; Και τι διακομματικά αθροίσματα θα προκύπτουν; Τα πολιτικά και αριθμητικά σενάρια είναι πολλά. Άρα όλες οι φιλοδοξίες μπορούν να ανθήσουν.

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είπε ότι θα προτείνει Παπούλια ύστερα από εκλογές- κάτι που άρεσε στον νυν Πρόεδρο και τον απαλλάσσει από το να βλέπει να παίζονται στην πλάτη του πάσης προελεύσεως υποψηφιότητες τον τελευταίο χρόνο της θητείας του. Ωστόσο, ανάλογα με το πότε και το πόσες φορές θα γίνουν εκλογές, αλλά και τι θα βγάλουν, υπάρχουν και άλλα ονόματα. Του Γιώργου Σουφλιά- που το παίζει συναινετικός. Του Σταύρου Δήμα- που το παίζει περιβαλλοντολογικός. Του Δημήτρη Σιούφα- που το παίζει διακομματικός. Αλλά και του Κώστα Σημίτη ή ακόμη και του Θόδωρου Πάγκαλου. Οι δύο τελευταίοι παίζουν με εντελώς κλειστά χαρτιά.

ΤΙ ΤΟΥ ΄ρθε του Πάγκαλου να προτείνει τον Σημίτη ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου; Ήθελε να τον αποστρατεύσει στο Ευρωκοινοβούλιο; Ήθελε να προβοκάρει ακόμη μια παρεξήγηση μεταξύ πρώην και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφού στον πρώτο δεν αρέσει συνήθως να «παίζει» το όνομά του ξεκούδουνα; Ή μήπως ήθελε να κάψει τον πρώην πρωθυπουργό εν όψει της Προεδρικής του ερχόμενου Μαρτίου; Δηλαδή: είναι η πρόταση αυθεντική ή είναι μπλόφα;

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, σημασία δεν έχουν οι προθέσεις αλλά τα αποτελέσματα. Ο Πάγκαλος προκάλεσε το αυριανό τετ α τετ Σημίτη- Γιώργου. Μένει να δούμε αν θα ισχύσει ο τίτλος της παλιότερης ταινίας του Τζουζέπε Τορνατόρε «Είναι όλοι τους καλά». .

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: