17.3.09

Περικοπές στη Βουλή, όχι στους βουλευτές...

Στέλιος Νικηφοράκης:"Η πρόταση μείωσης των αποδοχών των βουλευτών είναι λαϊκισμός"...
«Ναι» στην περικοπή των δαπανών της Βουλής, «όχι» στην περικοπή των αποδοχών τους είναι το… μήνυμα των βουλευτών, μετά τη χθεσινή απόφαση του Προέδρου Δημήτρη Σιούφα να περικόψει η Βουλή το 10% των δαπανών της. Την απόφαση ανακοίνωσε ο κ. Σιούφας στον υπουργό Οικονομίας, προσφέροντας έτσι στον κρατικό κορβανά περί τα 3 εκατ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή, όμως, «φουντώνει» τη συζήτηση για περικοπές και στους μισθούς των «300», η οποία φαίνεται ότι διχάζει. Με αφορμή την...

απόφαση της κυβέρνησης να ψαλιδίσει τις αποδοχές των «golden boys», ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης πρόσφατα πρότεινε δημοσίως να περικοπεί κατά 10% και η βουλευτική αποζημίωση – που σήμερα υπολογίζεται καθαρά, χωρίς τα επιδόματα, περίπου σε 6.200 ευρώ.
Φραστικά επεισόδια
Την πρόταση υιοθέτησε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, αλλά προκάλεσε τη… μήνιν συναδέλφων του – μεταξύ των οποίων και του υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Ιωαννίδη, με τον οποίο ο κ. Καλαφάτης φέρεται να είχε φραστικό επεισόδιο στο καφενείο της Βουλής, κάτι που συνέβη και ανάμεσα στον κ. Ζώη και το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, το ενδεχόμενο περικοπών στη βουλευτική αποζημίωση δεν αντιμετωπίζεται αρμοδίως προς το παρόν θετικά, καθώς συγκεντρώνει αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησης και αρκετούς βουλευτές διακομματικά.

Αρκετοί βουλευτές (όπως ο Στέλιος Νικηφοράκης) έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως, χαρακτηρίζοντας την πρόταση μείωσης των αποδοχών τους «λαϊκισμό».

Ο Θόδωρος Πάγκαλος, σε δηλώσεις του, έχει αναφέρει ότι η πρόταση μπορεί να συμπαρασύρει και να δημιουργήσει προβλήματα και στους εργαζομένους.

Αλλοι βουλευτές, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν εμφανίζονται αρνητικοί, αρκεί, όμως, να είναι «για το καλό όλων» (όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά).

Ενώ ο Γιάννης Μανώλης προτείνει το ποσοστό της αποζημίωσης που παρακρατείται στους βουλευτές από τα κόμματα να καταβάλλεται στο Ταμείο Συνοχής και να περικοπούν δαπάνες βουλευτών για δημόσιες σχέσεις (π.χ. ευχετήριες κάρτες).

Εξοικονόμηση χρημάτων

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του μισθού των βουλευτών, οι προσπάθειες της Βουλής να εξοικονομήσει κόστη και δαπάνες θα είναι συνεχείς, όπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του κ. Σιούφα, επισημαίνοντας πως, ούτως ή άλλως, η Βουλή ζήτησε και έλαβε τις μικρότερες αυξήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η επιστροφή στο κράτος αδιάθετου ποσού 5,7 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό του 2008, ενώ για το 2009, μεταξύ άλλων, εξασφαλίστηκε η καταβολή ενοικίου από την Εθνική Τράπεζα για το κατάστημα που διατηρεί εντός του Μεγάρου της Βουλής και η αναπροσαρμογή των τηλεπικοινωνιακών δαπανών, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά οι δαπάνες διαμονής βουλευτών της επαρχίας σε ξενοδοχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: