27.3.09

«Βυζαντινές» ίντριγκες στη Νέα Δημοκρατία...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Το γεύμα Μπακογιάννη - Σουφλιά φουντώνει τη διαδοχολογία και τα σενάρια «αποχώρησης» του Πρωθυπουργού...
Ένα γεύμα για δύο- την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Γιώργο Σουφλιά- ήρθε χθες να φουντώσει τη διαδοχολογία στη Ν.Δ. και την εσωκομματική αναταραχή που προκαλούν τα μηνύματα «αποχώρησης» του Πρωθυπουργού, εάν ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.
Πολλοί μάλιστα στη Ν.Δ. εκτιμούσαν χθες ότι η συνάντηση των δύο επιταχύνει τις παρασκηνιακές διεργασίες που έχουν αρχίσει για την «επόμενη ημέρα» στο κυβερνών κόμμα.
Και οι δύο πλευρές τήρησαν...
σιγή ασυρμάτου για όσα διημείφθησαν στο γεύμα, αλλά επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. είναι πεπεισμένα ότι όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο- με αφορμή τα σημάδια «κόπωσης» και «αναχωρητισμού» του κ. Καραμανλή- αποτέλεσαν το κύριο πιάτο στη συζήτηση των δύο στελεχών.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, οι οποίες έχουν διαύλους επικοινωνίας τόσο στο στενό περιβάλλον του κ. Σουφλιά όσο και στην ομάδα των εξ απορρήτων συνεργατών της κ. Μπακογιάννη, τόνιζαν με έμφαση ότι και οι δύο υπουργοί θεωρούν «καταστροφική» για τη Ν.Δ. την τελευταία εβδομάδα. Εκτιμούν δε ότι η συζήτηση για τις μελλοντικές κινήσεις του κ. Καραμανλή θα πλήξει τελικώς το προσωπικό προφίλ του Πρωθυπουργού, αποδυναμώνοντας έτσι κι ένα από τα ελάχιστα δυνατά χαρτιά που είχαν απομείνει στα χέρια της Ν.Δ. Επίσης, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θεωρούν ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξει ανάκαμψη.

Για την «επόμενη ημέρα»
Η συνάντηση των δύο υπουργών, στο εστιατόριο «Βυζαντινό» του Χίλτον, έκανε μέσα σε λίγα λεπτά χθες το μεσημέρι τον γύρο κυβερνητικών και κομματικών γραφείων. Από το σύνολο σχεδόν των γαλάζιων στελεχών συνδέθηκε ευθέως με τις εξελίξεις στη Ν.Δ. και τις διεργασίες που έχουν αρχίσει για την «επόμενη ημέρα» στο κυβερνών κόμμα, ενώ πολλοί εκτιμούσαν ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και για τις, υπό διαμόρφωση, εσωκομματικές ισορροπίες. Σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες, την πρωτοβουλία για το γεύμα είχε η υπουργός Εξωτερικών και μάλιστα επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Σουφλιά την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις των δύο υπουργών μετέθεσαν την κατ΄ ιδίαν συνάντηση για χθες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για το περιεχόμενο και τον στόχο της συνάντησης τα σενάρια έδωσαν και πήραν στη Ν.Δ., αλλά σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εμφανίζονταν πεπεισμένα ότι οι δύο υπουργοί ήθελαν να εξασφαλίσουν τη δημοσιοποίησής της. Και γι΄ αυτό επέλεξαν τον συγκεκριμένο χώρο για το γεύμα. Ανάμεσα στους κ.κ. Σουφλιά και Μπακογιάννη είχε προηγηθεί ένα ακόμη γεύμα προ τριμήνου στο Κολωνάκι, αλλά όλοι αποδέχονται ότι στην παρούσα συγκυρία η χθεσινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Γαλάζια στελέχη έκαναν χθες λόγο για «διεργασίες που γίνονται χωρίς τον Καραμανλή» και συνέδεαν ευθέως τη συνάντηση των δύο υπουργών με τις πολιτικές φιλοδοξίες τους.

Βολιδοσκοπήσεις
Σε αντίθεση με το προηγούμενο γεύμα των κ.κ. Σουφλιά και Μπακογιάννη, εξάλλου, είναι δεδομένο ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε και στη σκιά της ηγετικής εμφάνισης που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προαναγγέλλοντας μάλιστα και την «αναδόμηση» τριών υπουργείων εντός του 2010. Ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι αυτή η εμφάνιση του κ. Σουφλιά «θορύβησε» την κ. Μπακογιάννη και επεδίωξε, μέσω του χθεσινού γεύματος, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του. Αντιθέτως, άλλα στελέχη υποστήριζαν ότι ανάμεσα στους δύο υπουργούς υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας από το 1997, όταν η κ. Μπακογιάννη και η πτέρυγα των μητσοτακικών στήριξαν τον κ. Σουφλιά στη μάχη διαδοχής, την οποία είχε κερδίσει τότε ο Κων. Καραμανλής. Τα στελέχη αυτά εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι οι δύο υπουργοί δεν θα βρεθούν απέναντι, τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής επιλέξει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.
ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: