11.3.09

Καταγγελίες Βλάχου για απειλές από βιομήχανο σχετικά με τον καθορισμό των τιμών...


«Μην με πιέζετε με τις τιμές, γιατί θα προχωρήσουμε σε απολύσεις».
Συγκεκριμένα ο κ.Βλάχος, μιλώντας σε ημερίδα για τα δικαιώματα του καταναλωτή, αποκάλυψε ότι ο βιομήχανος, του οποίου το όνομα είχε δημοσιοποιηθεί για παραβάσεις, απείλησε να προχωρήσει σε απολύσεις, εάν συνεχιζόταν η τακτική αυτή από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και το...
νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες, θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Επανάλαβε ότι δεν θα διστάσει να ζητήσει από τις καταναλωτικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ. Ο υπουργός ανέφερε ότι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε 4000 κωδικούς ενώ έχουν γίνει μειώσεις ή έχουν ανακληθεί αυξήσεις σε 20.000 κωδικούς σούπερ μάρκετ από ένα σύνολο 80.000 κωδικών.

Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, αλλά δεν κλείνουμε το μάτι σε καμία επιχειρηματική συμπεριφορά, είπε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι είναι έτοιμο το Παρατηρητήριο Τιμών, για το οποίο θα ανακοινωθούν δράσεις εξοικείωσης μαζί του για πολίτες, που δεν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, ενώ στελεχώνεται και η νέα Ελεγκτική Διεύθυνση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Επίσης, ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην παρουσιάζουν αυξήσεις, όπου δεν υπάρχουν. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αποτύπωση της αλήθειας και θα επιμείνουμε στην αναφορά των γεγονότων όπως είναι» είπε ο υπουργός.

Κ.Μίχαλος: "Μην σπέρνετε τον πανικό"

Δεν πρέπει να κατηγορούνται συλήβδην οι επιχειρήσεις για αθέμιτες πρακτικές σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ίδια ημερίδα.

''Τους τελευταίους μήνες έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα πανικού στην αγορά'', όπως είπε ο κ. Μίχαλος, ''που αυξάνει την ανασφάλεια των καταναλωτών, επηρεάζει την εμπορική κίνηση και φέρνει σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις. Βεβαίως η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι ψυχραιμία και - ειδικά όσον αφορά τον καταναλωτή - σύνεση, σωστές αποφάσεις και επιλογές. Με τον πανικό, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να επισπεύδουμε και να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις συνέπειες της κρίσης''.

Ο κ. Μίχαλος ζήτησε κι εκείνος από τα μέσα ενημέρωσης να συμβάλλουν στην ψύχραιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων και να μην γενικεύουν μεμονωμένα φαινόμενα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους παρανομούν και να εγγυηθεί τη λειτουργία του ανταγωνισμού, χωρίς τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι κλειστές αγορές, τα μονοπώλια και οι εναρμονισμένες πρακτικές και ζητησε από τον Τύπο να ελέγχει την αποτελεσματικότητα των κυβερνώντων και να ενημερώνει τον καταναλωτή, με τρόπο που να αναδεικνύει τη δύναμή του.

''Η αντίληψη ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν σε μια σχέση αντιπαλότητας, κρατώντας τους στερεότυπους ρόλους του καλού και του κακού - με τις κυβερνήσεις συνήθως στο ρόλο του άσχημου - πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεραστεί στη σημερινή εποχή, της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού'' κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Πηγή Mega.

Δεν υπάρχουν σχόλια: