19.3.09

Κυνηγάει την Χίλαρι ο Μεχμέτ...

Συνάντηση με την Χίλαρι Κλίντον επιχειρεί να «κλείσει» ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ...
Προσπάθεια να εξασφαλίσει συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε προσεχή επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με στήριξη Ερντογάν. «Παρακολουθούμε το θέμα και αυτοί που πρέπει να κινηθούν κινούνται» δηλώνει σχετικά η Λευκωσία.
Η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει ότι γίνονται προσπάθειες για συνάντηση στην Ουάσιγκτον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε την...
Πέμπτη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως «παρακολουθούμε το θέμα και αυτοί που πρέπει να κινηθούν κινούνται».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ενίσχυσης των σχέσεων Ουάσιγκτον και Αγκυρας και μη ανάλογης ενίσχυσης των σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ως κυπριακή κυβέρνηση «όπως πάντα εξετάζουμε και αναλύουμε τις όποιες εξελίξεις που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επηρεάζουν και τη δική μας την υπόθεση».

«Αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι είναι και νωρίς να καταλήγουμε στα όποια συμπεράσματα, έχοντας υπόψη ότι επί της ουσίας δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα» είπε ο κ. Στεφάνου, ο οποίος επανέλαβε ότι «αυτά τα ζητήματα, εμείς, πολύ, πολύ προσεκτικά τα αναλύουμε και τα παρακολουθούμε, για να μπορούμε να πράττουμε αναλόγως».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχεδιάζει όπως έχει γίνει γνωστό επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, καλά ενημερωμένες πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο Ταλάτ έχει ζητήσει να έχει συνάντηση με την Χίλαρι Κλίντον, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο, απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Το αίτημα για συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών προωθεί και ο ανώτατος σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, που έφθασε την Τρίτη στην αμερικανική πρωτεύουσα και ο οποίος έχει επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία.

Ο Ταλάτ έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση δεν έχει διευθετηθεί ακόμη, αλλά, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Γενικός Γραμματέας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να τον δει στην Τουρκία, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οπότε θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

Οι πληροφορίες για συνάντηση Κλίντον- Ταλάτ δημοσιεύονται και στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Πολίτης».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το αίτημα για τη συνάντηση Κλίντον-Ταλάτ υποβλήθηκε ως «προσωπική χάρη» από τον Ταγίπ Ερντογάν προς την Χίλαρι Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Χίλαρι Κλίντον αποδέχθηκε το αίτημα και προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, η οποία θεωρεί ότι η συνάντηση «θα ενισχύσει τον Ταλάτ στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Ο «Πολίτης» αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης είναι να επωφεληθεί το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό, στις «εκλογές» της 19ης Απριλίου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: