27.3.09

Γεύμα με μενού... Καραμανλή...

Νέες διαστάσεις στις συζητήσεις -που έχουν ενταθεί ειδικά τις τελευταίες ημέρες- για τη διαδοχή στη ΝΔ, προκαλεί η τετ α τετ συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Εξωτερικών κ. Γ. Σουφλιάς και Ντόρα Μπακογιάννη.
Οι δύο υπουργοί, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, αναχώρησαν σχεδόν ταυτόχρονα από το Μέγαρο Μαξίμου και λίγα λεπτά αργότερα συναντήθηκαν στο εστιατόριο «Βυζαντινό» του ξενοδοχείου «Ηilton».
Η συνάντηση αυτή, την ώρα που ο κ. Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να παρακολουθεί σιωπηλός τη συζήτηση περί της...
κόπωσής του και της αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ εάν ηττηθεί στις επόμενες εκλογές, έδωσε -όπως αναμενόταν, άλλωστε- νέα τροφή στη διαδοχολογία.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό υπουργών αλλά και στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που επεσήμαναν ότι το κύριο «μενού» στο γεύμα δεν ήταν άλλο από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αλλά και το τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι δύο υπουργοί, οι οποίοι απέφυγαν να παίξουν το παιχνίδι των «διαρροών», στηρίζουν μεν την πολιτική της κυβέρνησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό, αλλά δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της ΝΔ, ειδικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τη συνέντευξη Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα.

Το γεύμα που έγινε χθες έχει σαφώς τη δική του σημειολογία, αλλά δεν θεωρείται πιθανό να υπήρξε μέσα σε μια συνάντηση μια συνολική συμφωνία για κοινή δράση στο εσωτερικό της ΝΔ. Σε αυτό που φέρεται να έχουν συμφωνήσει -πέραν των διαπιστώσεων που κάνουν για το κλίμα που σήμερα επικρατεί- είναι ότι δεν πρόκειται να κάνουν κάποια κίνηση στο εσωκομματικό πεδίο, εάν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα ο ίδιος ο κ. Καραμανλής τις προθέσεις του.

Ειδικότερα η κυρία Μπακογιάννη, η οποία δεν έχει κρύψει τις πολιτικές της φιλοδοξίες, τονίζει στις κατ ιδίαν συζητήσεις της ότι θα είναι παρούσα στην κούρσα διαδοχής όταν και εφόσον αυτή προκύψει, αλλά επιμένει ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από την επίσημη κυβερνητική «γραμμή».

Ο κ. Γ. Σουφλιάς είναι αυτή την ώρα ο μοναδικός υπουργός που συζητεί με τον κ. Καραμανλή τα πάντα: από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έως την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί εν μέσω κρίσης.

Τετ α τετ
Παράλληλα, ο Θεσσαλός πολιτικός συζητεί «ανοιχτά με το σύνολο σχεδόν των υπουργών της κυβέρνησης, τους οποίους συχνά - πυκνά δέχεται κατόπιν δικού τους αιτήματος στο γραφείο του στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο κ. Σουφλιάς δεν απαντά όταν ερωτάται για τις προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες, αλλά είναι βέβαιο ότι πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ θα τον ήθελαν σύμμαχο.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι κ. Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης ζήτησαν να τον συναντήσουν το περασμένο φθινόπωρο, όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα.

ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εγκλωβισμένος στην... κόπωση ο πρωθυπουργός

Αναβολή για 48 ώρες πήρε η πολυσυζητημένη παρέμβαση του πρωθυπουργού με την οποία θα έβαζε τέλος στο θέμα που ο ίδιος έχει ανοίξει περί... κόπωσης και περί αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση ήττας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, ο κ. Καραμανλής απέφυγε συνειδητά να θέσει το θέμα και, παρά τις πιεστικές εισηγήσεις που δεχόταν τις τελευταίες ημέρες από τους στενούς του συνεργάτες, δεν «έκλεισε» το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ό,τι δεν έκανε χθες θα το πράξει αύριο, μέσα από τις ομιλίες που θα κάνει στο πλαίσιο της περιοδείας που αναμένεται να πραγματοποιήσει στη Ζάκυνθο.

Ο πρωθυπουργός έχει πειστεί πλέον για το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί η δική του εικόνα αλλά και το προφίλ της κυβέρνησης συνολικά από τα όσα ο ίδιος είπε την προηγούμενη εβδομάδα και θέλει με δημόσια δήλωση να θέσει τέλος στα σενάρια διαδοχής, αλλά και να απαντήσει στα περί... κόπωσης.

Ο ίδιος -σημειώνουν κορυφαίοι υπουργοί- επέλεξε να το κάνει δημόσια και όχι μέσω διαρροών, καθώς θεώρησε ότι έτσι θα έχει μεγαλύτερη απήχηση, σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Βουλευτές της ΝΔ σχολίασαν και χθες το όλο θέμα. Ο κ. Καλαντζής χαρακτήρισε υποβολιμαία τα όσα λέγονται, ενώ ο κ. Γ. Μανώλης επεσήμανε ότι ο κ. Καραμανλής «ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές θα μείνει».

Ο κ. Σ. Τσιτουρίδης είπε από την πλευρά του ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της 4ετίας, ενώ ο κ. Γερ. Γιακουμάτος ήταν πιο αιχμηρός (ρ/ς 9,84): «Εάν στη μάχη επάνω μιλάμε για αλλαγές και διαδοχολογία, είναι τουλάχιστον κουφιοκεφαλάκηδες αυτοί που ανοίγουν θέμα διαδοχής».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: