11.3.09

Φόρος με το τετραγωνικό...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Στη νομιμοποίηση των κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων έναντι αλμυρού τιμήματος καταφεύγει η κυβέρνηση για να κλείσει τη μαύρη τρύπα του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως ουσιαστικά προανήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου.
O κ. Παπαθανασίου άφησε όλα τα ενδεχόμενα για νέους φόρους ανοιχτά, αλλά «κλείδωσε» τους ημιυπαίθριους. Όπως είπε, κακώς θεωρούνται ως μόνα μέτρα τα φορολογικά, αφού υπάρχουν και άλλα: «Συζητείται το θέμα των ημιυπαίθριων- το είπε και ο κ. Σουφλιάς- το οποίο είναι όχι μόνο...
εισπρακτικό, αλλά και τακτοποίηση εκκρεμότητας».

Η νομιμοποίηση των κλεισμένων ημιυπαίθριων υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με το τίμημα που θα οριστεί. Αναφέρεται ότι το κόστος θα είναι περίπου 50-100 ευρώ το τετραγωνικό. Το μέτρο αφορά 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που έχουν κλείσει ημιυπαίθριους χώρους.

Εκτός από τους ημιυπαίθριους, στα ταμεία του Δημοσίου θα συνεισφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι όλα δείχνουν πως θα θυσιάσουν τις φετινές μισθολογικές αυξήσεις τους. Στην ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την εισοδηματική πολιτική και το ενδεχόμενο «παγώματος» μισθών, ο υπουργός Οικονομίας όχι μόνο δεν απέκλεισε τίποτα, αλλά παρέπεμψε στην εισοδηματική πολιτική που θα αποφασιστεί στο τέλος του μηνός.

Οι ημιυπαίθριοι πάντως, πιθανότατα δεν λύνουν το πρόβλημα με τις Βρυξέλλες, καθώς είναι προσωρινού χαρακτήρα μέτρο και όχι μόνιμο, όπως ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα (μαζί με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία) εντάχθηκαν χθες από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος, καθώς έχουν παρουσιάσει ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ τους.

Συστάσεις για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα
Στις 24 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απευθύνει συστάσεις ζητώντας μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από 3% μέσα στη διετία 2009-2010. Οι συστάσεις θα επισημοποιηθούν στις 3-4 Απριλίου από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και θα αρχίσει το καθεστώς επιτήρησης. Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να αρχίσει από φέτος και σύμφωνα με εκτιμήσεις η Επιτροπή θα ζητά περικοπή του ελλείμματος κατά 1,3-1,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την περικοπή των δαπανών προβλέπεται να εξοικονομήσουν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Άρα, θα χρειαστεί να αναζητήσει πρόσθετα μέτρα που θα αποφέρουν περίπου 1 δισ. ευρώ. Οι ημιυπαίθριοι καλύπτουν το ποσό αυτό, αλλά δεν έχουν τον μόνιμο χαρακτήρα, που απαιτείται. Το 2010 θα πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο χαράτσι για το ίδιο ποσό, κι άλλο τόσο για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος.

Επομένως, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται καταιγίδα μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, καθώς και άλλα μέτρα μείωσης δαπανών.

Το μόνο που απέκλεισε χθες ο κ. Παπαθανασίου είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. Όμως μένουν «ανοιχτά» άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προτιμούν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κατευθύνσεις για την Ελλάδα
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο Υπουργών για την Ελλάδα, υποδεικνύονται οι εξής κατευθύνσεις για τη λήψη μέτρων:

1. Περιορισμός των δαπανών με μια «συνετή» εισοδηματική πολιτική, όπως χαρακτηρίζεται, δηλαδή πολιτική λιτότητας.

2. Μεταρρυθμίσεις, με πρώτη τη συνέχιση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και το σύ στημα περίθαλψης. 3. Αναμόρφωση των φοροεισπακτικών μηχανισμών για περιορισμό της φοροδιαφυγής. 4. Ενίσχυση του ανταγωνισμού και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινούνται οι συστάσεις της 24ης Μαρτίου, αλλά επιπλέον θα αναφέρουν:

● Σε πόσο διάστημα θα πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ. Αυτό θα είναι η διετία.

● Πόσο μεγάλο θα είναι το μέγεθος της προσαρμογής (υπολογίζεται σε 0,5%-0,7% του ΑΕΠ ετησίως, που αντιστοιχεί σε 1,3- 1,8 δισ. ευρώ).

● Πιο συγκεκριμένες υποδείξεις μέτρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, εξάλλου, ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να ασκήσει αναπτυξιακή πολιτική διευρύνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμά της, λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους της και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της. Φόβοι για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης
Ο κ. Παπαθανασίου δεν απέκλεισε, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, ούτε το ενδεχόμενο να πέσει σε ύφεση η οικονομία, δηλαδή να σημειώσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης- κάτι που ήδη εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει τις νέες προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία τον Μάιο, αλλά ήδη χθες διαμήνυσε στους υπουργούς ότι τα στοιχεία της δείχνουν επιδείνωση σε σύγκριση με τις προβλέψεις της τής 19ης Ιανουαρίου και πως η κρίση προβλέπεται να διαρκέσει και το 2010.

● Εξάλλου χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας τάχθηκε υπέρ του διπλασιασμού των πόρων του ΔΝΤ στα 500 δισ. δολάρια, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, βοηθώντας τις χώρες που πλήττονται. .
Από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: