11.3.09

Απολογία Αλογοσκούφη...

Ομιλία με θέμα: "Έργο, συνέπεια, προοπτική" (χαχαχα...)
Δεν είναι για γέλια; Και στους τρεις αυτούς άξονες (ιδιαίτερα στην προοπτική) ο Αλογοσκούφης μέσα είναι! ... Απόψε μίλησε σε ακροατήριο φίλων του για τα 5 χρόνια της Ν.Δ. Όπως...

διαβάζουμε στα ΝΕΑ online:
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, «απολογείται» για τη δημοσιονομική κατάσταση υπεραμυνόμενος των επιλογών του στην πενταετή θητεία του, κρίνει την κυβερνητική πολιτική και καταθέτει προτάσεις για ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, στην πρώτη δημόσια παρέμβαση του, μετά τον ανασχηματισμό, σε εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι παρά την δημοσιονομική πρόοδο, που γνώρισε η οικονομία επί πέντε έτη, παραμένει εύθραστη. «Δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια από τους πολίτες, για την κατάσταση της χώρας, δεν υποκύψαμε στον πειρασμό να κάνουμε το μαύρο άσπρο όπως συστηματικά έκαναν οι κυβερνήσεις του χθες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός τάχθηκε κατά της προσφυγής στις κάλπες, χαρακτήρισε κεντρικούς στόχους την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια αλλά και ότι πρέπει «να αποφευχθούν παλινδρομήσεις και πειραματισμοί που ενισχύουν την αβεβαιότητα».

Να χτίσει επάνω στις βάσεις που μπήκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, διότι «αυτό απαιτεί η συνέχεια και η συνέπεια», κάλεσε την κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά την συναίνεση ο κ. Αλογοσκούφης, σε μια «καλυμμένη επίθεση» προς κάθε κατεύθυνση, υποβάθμισε τη σημασία του θέματος, τονίζοντας πως καλό θα ήταν να υπάρχει συναίνεση, αλλά εάν δεν γίνει αυτό τότε η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον δικές της πολιτικές πρωτοβουλίες, επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων.

«Αποδεικνύεται ότι η κρατική μηχανή και η δημόσια διοίκηση έχουν δυσκολία στο να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις που δημιουργούνται όταν επιδιώκονται μεγάλες και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και μεταβολές» είπε.

Ο πρώην υπουργός, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκαν ήπια μέτρα ενίσχυσης της φορολογικής βάσης που είχαν στόχο τον μετριασμό των δημοσιονομικών αποκλίσεων, χωρίς να επηρεαστούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι όπως είπε φέρουν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών.

Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο και τις επιλογές των τελευταίων πέντε ετών στην οικονομική πολιτική, καθώς και στα αποτελέσματά τους, και τόνισε με έμφαση την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς.

Σύμφωνα με το κ. Αλογοσκούφη η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. «Είναι σημαντική η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν σκέπτεται εκλογές. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ακόμα πιο έντονα ότι προέχει η πολιτική σταθερότητα» είπε ο πρώην υπουργός.

Δεύτερον εκτίμησε ότι πρέπει να επιδιωχθούν συναινέσεις και συγκλίσεις για τα αυτονόητα, αλλά εάν δεν γίνει αυτό τότε η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον δικές της πολιτικές πρωτοβουλίες, τρίτον οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να χαρακτηρίζονται από συνέχεια και συνέπεια, και πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και τις επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Για την συνέχεια, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, να ξεκαθαρίσουν οι παράμετροι του προγράμματος σταθερότητας και να καταστούν συμβατές με τις κατευθύνσεις της ευέλικτης εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας, όπως ερμηνεύονται από την Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ, να δοθεί έμφαση στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο, η οποία όπως είπε είναι υπόθεση όλης της κυβέρνησης και όχι μόνο του υπουργείου Οικονομίας.

«Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι κυρίως υπόθεση των άλλων υπουργείων ιδίως εκείνων που έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς και εποπτεύουν μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς» είπε.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι δεν χρειάζονται άλλα φορολογικά μέτρα, και τόνισε ότι τα μόνα μέτρα που δικαιολογούνται είναι αυτά που διευρύνουν την φορολογική βάση.

«Η φοροδιαφυγή αποτελεί κοινωνική μάστιγα και καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί υπαναχωρήσεις στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή της» σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι η αναπτυξιακή πολιτική είναι πολύ πιο σύνθετη υπόθεση, καλώντας την κυβέρνηση να χτίσει επάνω στις βάσεις που μπήκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, διότι «αυτό απαιτεί η συνέχεια και η συνέπεια» όπως είπε.

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην δεκαετία του 1950 ή του 1960 για να βασίζει την ανάπτυξή της αποκλειστικά και μόνο στις δημόσιες επενδύσεις, όπως υποστηρίζει η οπισθοδρομική ματιά της αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Τέλος, έκανε λογο για έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας και τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση ως παράταξη και ως κυβέρνηση να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις σε αυτά τα φαινόμενα που απειλούν την ασφάλεια και τον κοινωνικό ιστό».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε επί πέντε χρόνια και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον παρευρισκόμενο διάδοχό του στο υπουργείο Γιάννη Παπαθανασίου, και τόνισε ότι θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρέστησαν 44 νυν και πρώην υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές, καθώς και πλήθος κόσμου.

Μεταξύ των παρευρισκομένων υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών στην εκδήλωση ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Χρήστος Φώλιας, ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Γ. Σαλαγκούδης, ο Κωστής Χατζηδάκης ο Νίκος Λέγκας, ο Αντώνης Μπέζας ο Θανάσης Μπούρας, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Γιάννης Ιωαννίδης, η Σοφία Καλαντζάκου, ο Γιώργος Κοντογιάννης, κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια: