13.3.09

Τις σώζουν με σκάνερ ...

Με ειδική μέθοδο τρισδιάστατου σαρώματος, οι εντυπωσιακές ρωμαϊκές άμαξες της Δοξιπάρας στον Βόρειο Εβρο αναπαράγονται σε πιστά αντίγραφα, που θα αντικαταστήσουν τα αυθεντικά, ώστε αυτά να συντηρηθούν και να προστατευτούν από τη φθορά του χρόνου.
Ηδη τα εκμαγεία των τριών από τις πέντε άμαξες έχουν κατασκευαστεί και το ένα έχει πάρει τη θέση του στον χώρο της ανασκαφής, ενώ αναμένεται η...
έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επί της αρχιτεκτονικής πρότασης για τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού χώρου του τύμβου, όπου θα εκτίθενται τα αντίγραφα των αμαξών δίπλα στα αυθεντικά, τα οποία θα βρίσκονται μέσα σε προθήκες σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και αερισμού.
Αντιπροσωπεία μελών του ΚΑΣ, μαζί με τους αρχαιολόγους της τοπικής Εφορείας, γεωλόγους και αρχιτέκτονες, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, όπου ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο της ανασκαφής, αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο κι ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου.

Οπως εξήγησε ο τελευταίος, η αναπαραγωγή των ευρημάτων κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να προστατευτούν από τη φθορά και κυρίως την οξείδωση των χάλκινων μερών τους.

Οι υπεύθυνοι εξειδικευμένου εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης σάρωσαν με τρισδιάστατα σκάνερ τα ευρήματα και κατασκεύασαν εκμαγεία τους, με τη μικρότερη δυνατή απόκλιση. Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Παράλληλα με τη δημιουργία του νέου τύμβου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προωθείται η σύνδεση της Δοξιπάρας του Εβρου με το Ιβαϊλοβγκραντ της Βουλγαρίας, όπου έχουν βρεθεί παρόμοιες άμαξες, για τη δημιουργία κοινού επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Οι δύο ανασκαφές απέχουν 6 χιλιόμετρα σε νοητή ευθεία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κυπρίνου, η άλλη πλευρά είναι θετική σε αυτή την προοπτική, ενώ υπάρχει υπόσχεση από τον γ.γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για τη σύνδεση των δύο χώρων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Πηγή ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: