15.3.09

Β.Ιρλανδία.Παλιές αμαρτίες, νέοι φόβοι...


Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
IRA. Τρεις δολοφονίες αποκάλυψαν ότι στη Β. Ιρλανδία η ειρήνη έχει αρκετές ρωγμές...
Και ξαφνικά, το αίμα όλων πάγωσε. Τρεις απανωτές δολοφονίες δύο βρετανών στρατιωτών κι ενός βρετανού αστυνομικού από φράξιες του IRA ξύπνησαν οδυνηρές μνήμες και έσπειραν το φόβο για επιστροφή σε ένα σκοτεινό παρελθόν. Τότε που οι δολοφονίες και οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν καθημερινότητα στη Βόρεια Ιρλανδία και ο βρετανικός στρατός περιπολούσε σε μια κατεχόμενη χώρα, συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας αυθαίρετα υπόπτους για «τρομοκρατική» δράση.
Αν κάτι...


φαίνεται παρήγορο μέσα στο γενικότερο κλίμα θλίψης και πανικού -το οποίο καλλιεργείται από μερίδα των ΜΜΕ και ορισμένων «ειδημόνων»- είναι ότι σήμερα, 11 χρόνια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, ούτε στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά ούτε και στη Βρετανία κυριαρχεί η διάθεση για «υποτροπή».

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου μια επίθεση οδηγούσε συνήθως σε αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στους πολιτικούς εκπροσώπους Καθολικών και Διαμαρτυρομένων, σε δυσλειτουργία της αυτόνομης βορειοϊρλανδικής Βουλής ή στην κατά καιρούς παύση της, αυτή τη στιγμή όλες οι πλευρές επιδεικνύουν μια αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και μοναδική ομοψυχία.

Κοινό μέτωπο

Τόσο ο προτεστάντης πρωθυπουργός Πίτερ Ρόμπινσον από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα όσο και ο καθολικός αναπληρωτής πρωθυπουργός Μάρτιν Μακγκίνες από το Σιν Φέιν καταδίκασαν ομόφωνα τις δολοφονίες και ανέβαλαν το προγραμματισμένο ταξίδι τους στις ΗΠΑ προκειμένου να ασχοληθούν με το αιφνιδιαστικό χτύπημα.

Ο Μακγκίνες μάλιστα, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι υπήρξε στέλεχος του IRA, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «προδότες» τα μέλη του «Αληθινού IRA» και του «IRA - Συνέχεια» που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Οσο για το φόβο αντιποίνων από την πλευρά των Ενωτικών Παραστρατιωτικών, ο Τζάκι Μακντόναλντ, αρχηγός της UDA, της μεγαλύτερης οργάνωσης του είδους, δήλωσε στους «Times»: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για αντίποινα. Ερχεται κόσμος που μου λέει "σας παρακαλούμε, μη μας κάνετε να γυρίσουμε χρόνια πίσω"».

Από τη βρετανική πλευρά, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Σον Γούντγουορντ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής βρετανών στρατιωτών στην περιοχή για να επιτηρούν τους δρόμους. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν», τόνισε ο Μπράουν, ο οποίος κάλεσε τα ΜΜΕ να σταματήσουν να αναπαράγουν ανεύθυνα σενάρια συνωμοσίας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι φράξιες του IRA δεν διαθέτουν ικανό αριθμό μελών, οπλοστάσιο και κυρίως ευρύ λαϊκό έρεισμα για να εξαπολύσουν νέο πόλεμο «κατά του βρετανικού κράτους και των βορειοϊρλανδών συνεργατών τους». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και ακίνδυνοι.

Η ύπαρξή τους και μόνο αποδεικνύει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία, η ίδρυση ενός αυτόνομου κοινοβουλίου και η πάροδος μόλις έντεκα χρόνων δεν αρκούν για να διαγράψουν ως δια μαγείας δεκαετίες, για την ακρίβεια αιώνες, σεχταριστικού μίσους.

Στο περιθώριο

Πόσω μάλλον σε εποχές σοβαρής οικονομικής κρίσης, όπου η ανέχεια και η απουσία ευκαιριών μπορεί να στρέψει νέους από χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε ακραίες πολιτικές επιλογές.

«Γραπωθήκαμε από την ειρήνη και προσπαθήσαμε να ξεχάσουμε το βίαιο παρελθόν μας. Δεν έπρεπε να επιδείξουμε τόσο μεγάλο εφησυχασμό», γράφει στην «Guardian» η βορειοϊρλανδή δημοσιογράφος Φιονόλα Μέρεντιθ, η οποία θέτει παράλληλα το ερώτημα «κατά πόσο μπορεί να εγγυηθεί διαρκή ειρήνη ένα πολιτικό σύστημα που καθορίζεται από τον θρησκευτικό διαχωρισμό».

«Οι τελευταίες δολοφονίες θέτουν ένα ευρύτερο ερώτημα. Ολοι συμφωνούν ότι η Βόρεια Ιρλανδία έχει σημειώσει τεράστια πολιτική πρόοδο μετά την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Πόσο αντίκτυπο είχε όμως η ειρηνευτική διαδικασία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων; Κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις δυο κοινότητες;», διερωτάται στο εντιτόριαλ της η βρετανική «Independent».

«Αποδεικνύεται ότι οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν έντονες», απαντά από τις σελίδες της ίδιας εφημερίδας ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ντέιβιντ Μακίτρικ.

«Η εργατική τάξη του Μπέλφαστ είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου διαιρεμένη. Επικρατεί ένα εκούσιο απαρτχάιντ. Ο κόσμος δεν εισέπραξε κανένα μερίδιο από την ευημερία που ακολούθησε την ειρήνευση. Πολλοί έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο τώρα που έσκασε η φούσκα και σχεδόν οι πάντες φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους», καταλήγει ο ιρλανδός δημοσιογράφος.
Ελευθεροτυπία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: