16.4.09

Ο παπα-οικολόγος του Ασωπού ...


O πατήρ Γιάννης Οικονομίδης δεν τολμά να βάλει καρότα στο πιάτο του, τουλάχιστον όχι αυτά που παράγει η περιοχή του. Στον φανερό δείπνο με την οικογένειά του, τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, δεν τολμά να φάει τίποτε από τα Οινόφυτα. Δεν τολμά ούτε νερό να πάρει για να πλύνει τα πόδια των οικείων του. Ο νιπτήρας θα ήταν ανίερος. Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και ο ακτιβιστής ιερέας έχει πολλή δουλειά εντός του ιερού. Κάτι μας κάνει να πιστεύουμε όμως ότι κάποια στιγμή το μυαλό του θα πήγε στις...

Βρυξέλλες, όπου οι Οικολόγοι- Πράσινοι διοργάνωσαν συνέδριο για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού. Ο κληρικός ανήκει στους πρωτεργάτες στην αποκάλυψη του οικολογικού εγκλήματος που συντελείται τα σύνορα της Βοιωτίας με την Ανατολική Αττική. Είναι το δικό μας αντίστοιχο της Εριν Μπρόκοβιτς, της μαχητικής δικηγόρου που τα έβαλε με τα μεγάλα και ρυπογόνα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο παπα-οικολόγος ξεκίνησε προ δεκαετίας με μια απλή καταγγελία στις τοπικές αρχές, αλλά το ζήτημα έφθασε, με την ευλογία του, ως το κέντρο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο χθεσινό συνέδριο ενημερώθηκε πλήθος ευρωβουλευτών για το συντελούμενο έγκλημα.

Ο Ασωπός έγινε επίσημος σκουπιδοτενεκές το 1969. Τα εργοστάσια μπορούσαν με τον νόμο να βγάζουν έναν αγωγό στο ποτάμι για να ξεφορτώνονται τα απόβλητα. Βέβαια τότε διοικούσαν χουνταίοι και γενικώς δεν ήξερε ο κόσμος από χρώμιο και κάδμιο. Τώρα που διοικούν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι, πάλι στο ποτάμι πάνε τα λύματα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει ενημέρωση και μια ανησυχία. Ισως οι περίοικοι να μην έχουν επιστημονική κατάρτιση για τα ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο) και για το εξασθενημένο χρώμιο, όμως είναι κοινή συνείδηση ότι άμα πετάξεις τοξικά σε έναν τόπο οι κάτοικοι θα βγάλουν τον καρκίνο. Κι άμα μολύνεις τα νερά, η αρρώστια θα πάει παραπέρα. Με τον Ασωπό δεν χρειάζονται και πολλά λόγια για τη σαβούρα που μαζεύει. Λίγες εικόνες καταδεικνύουν ότι ρέει μαύρος χυλός αντί γάργαρων υδάτων.

Ο παπα-Γιάννης από τότε που πληροφορήθηκε το πρόβλημα της περιοχής κυκλοφορεί με φωτογραφική μηχανή. Εχει μάρτυρα. Οταν λένε ότι τα απορριμματοφόρα δεν κουβαλάνε βαρέλια τοξικών, κά νει κλικ και έχει την απόδειξη. Οταν λένε ότι δεν λειτουργεί παράνομη χωματερή, ξανά κλικ. Αγαπημένο σημείο το γεφυράκι του Αγίου Θωμά στα Οινόφυτα. Από τη μία πλευρά κυλάνε τα καθαρά νερά του ποταμού και από την άλλη ο βόθρος, με τις βρωμιές που ρίχνουν 350 εργοστάσια.

Πέρα από τις εικόνες υπάρχουν και οι αριθμοί, από μελέτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και του Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος). Οι επιστημονικοί φορείς καταγράφουν όσα δεν πιάνει το μάτι. Οσα λένε συνοψίζονται στο εξής: υπάρχει όριο σε κάποιες ουσίες, στο νερό, στα ζαρζαβατικά. Αμα είσαι στο όριο υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Στον Ασωπό ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται επί είκοσι, επί εκατό, επί διακόσια (κυριολεκτικά). Δηλαδή αν ζούσαμε σε σοβαρό κράτος θα απαγορευόταν να πατάμε το χώμα της περιοχής. Επειδή όμως έχουμε αστείους άρχοντες, η δημόσια ζωή απασχολείται με τη σταύρωση υπουργών και με τίποτε άλλο.

Μήπως δεν έφθασαν οι μελέτες στους αρμόδιους, στο υπουργείο Περιβάλλοντος; Και βέβαια έφθασαν, αλλά οι έρευνες αμφισβητούνται. Γενικώς υπάρχει μια άρνηση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, απ΄ όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Βέβαια γίνεται συστηματική παραποίηση της αλήθειας από τις τοπικές αρχές. Οταν στις αρχές του μήνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με επικεφαλής τον κ.

Κυριάκο Μητσοτάκη, πήγε επί τόπου να ενημερωθεί, οι ντόπιοι μόνο στολές του ράφτινγκ δεν τους ετοίμασαν. Επιπλέον οι εργοστασιάρχες ήταν μιλημένοι και είχαν βάλει τάπα στους αγωγούς με τις ακαθαρσίες. Με τις 350 μονάδες υπάρχει ένα ρεαλιστικό πρόβλημα: θρέφουν μισθολογικά τις οικογένειες που ζουν εκεί κοντά. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο να φάνε τοξικά ή να φάνε αέρα κοπανιστό.

Ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης είναι σαφής. Τα εργοστάσια πρέπει να μείνουν στη Βοιωτία. Ο ίδιος έχει μεγαλώσει μέσα σε αυτό το πνεύμα σεβασμού απέναντι σε κείνον που δίνει δουλειά, ο πατέρας του εργαζόταν σε ένα από αυτά τα ρυπογόνα εργοστάσια. Γι΄ αυτό και επιμένει: να μείνουν αλλά να δουλεύουν καθαρά. Εις μάτην. Ο παπα-Γιάννης έχει να αντιμετωπίσει τον Ιούδα και ένα πλήθος ατόμων που προδίδουν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.
Λώρη Κέζα από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: