10.4.09

Νέος τοίχος για τη Χάλκη...

Νομοσχέδιο για τη θρησκευτική εκπαίδευση όλων των μη μουσουλμανικών δογμάτων αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από τα συναρμόδια τουρκικά υπουργεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά όχι με τους όρους που επιθυμούν το Φανάρι και η Αθήνα, όπως εξηγούν αρμόδιες διπλωματικές πηγές. Παρά το έντονο παρασκήνιο, επισήμως εκπέμπεται από την Αγκυρα το μήνυμα ότι δεν κινείται τίποτα. «Δεν υπάρχει...

κάποια προσπάθεια σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Η αρχή είχε γίνει με δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Τούρκου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Σαΐντ Γιαζιτζίογλου: «Δεν μπορεί στην Τουρκία να λειτουργήσει ιδιωτική θρησκευτική σχολή, αφού αυτό είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Αυτά που κάνουμε πρέπει να είναι σύμφωνα προς το δίκαιο. Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια. Τελικά θα βρεθεί μια λύση».

Σχολιάζοντας μάλιστα τη σχετική έκκληση που απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη Χάλκη, ο Τούρκος υπουργός απάντησε λακωνικά ότι «δεν αλλάζει κάτι. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για δικό μας πρόβλημα».

Το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» είχε τον τίτλο «Το πρώτο όχι στον Ομπάμα». Η εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευσε πληροφορίες κατά τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «έχει πρόταση, αλλά το Πατριαρχείο δεν μας στηρίζει όσο πρέπει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην παρατήρηση του Αμερικανού προέδρου περί ελευθεριών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, η Αγκυρα έκανε λόγο για «τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σχετικά με την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά εξετάζει την «ίδρυση της Σχολής ως πρόγραμμα διετούς ανώτερης παιδείας, που θα υπάγεται στο τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, που στηρίζει και το -τουρκικό- Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας, η Σχολή θα έχει ειδικό καθεστώς, θα ελέγχεται από το υπουργείο Παιδείας και θα διοικείται από το βακούφι του Αγίου Γεωργίου» (δηλαδή του Πατριαρχικού Ναού).

Κατά τα άλλα, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι οι κατοχικές αρχές στην Κύπρο διενεργούν έρευνα για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ραούφ Ντενκτάς στην παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν.
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ E-Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: