9.5.09

Έκλεισε νύχτα η Βουλή...

Τη λήξη των εργασιών της Β΄ Τακτικής Συνόδου της ΙΒ΄ Περιόδου της Βουλής, από αύριο, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Δημήτρης Σιούφας. Με τη λήξη εργασιών παραγράφονται όλες οι πιθανές ποινικές υποθέσεις υπουργών της περιόδου 2004 – 2007. Για πρωτοφανή, προκλητική κίνηση μιλά η αντιπολίτευση. Στις 11.00 π.μ. του Σαββάτου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Συνεδριάζει και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Έκτακτη συνεδρίαση της γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στις 5 το απόγευμα.

"Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με ενημέρωσε ότι, σήμερα το απόγευμα, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το διάταγμα λήξης των εργασιών της Β΄ Τακτικής Συνόδου της ΙΒ΄ Περιόδου της Βουλής, από αύριο 9 Μαΐου, λόγω των Ευρωεκλογών. Άμεσα ενημέρωσα τα Κόμματα περί τούτου", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση παραγράφει οριστικά όλες τις γνωστές εκκρεμείς υποθέσεις, που αφορούν εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα. Χαρακτηρίζουν πρωτοφανή τη σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει νύχτα τη Βουλή, αιφνιδιαστικά και δεν αποκλείουν και...

κανένα άλλο σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μια τέτοια σκέψη, για λήξη των εργασιών της ολομέλειας, είχε εκφράσει ο Κώστας Καραμανλής προ ολίγων εβδομάδων, σε στενό συνεργάτη του.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει, την Πέμπτη το πρόγραμμα της ολομέλειας για την επόμενη εβδομάδα (μπορείτε να το δείτε, επιλέγοντας το σχετικό σύνδεσμο ή το σχετικό αρχείο, σε μορφή pdf, στη δεξιά στήλη).

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, ότι πρόκειται για κίνηση καλά μελετημένη, αποφασισμένη από καιρό και όχι για απόφαση της στιγμής.

Επίσης, συνδέουν την κίνηση με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει ορίσει ο Κώστας Καραμανλής για αύριο, στις 11 το πρωί. Αύριο, επίσης συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Αύριο, στις 5 το απόγευμα, συνεδριάζει εκτάκτως και η γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Παπανδρέου: Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός

"Κυνική ομολογία, ότι μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό", αποκάλεσε την ενέργεια ο Γιώργος Παπανδρέου. "Η απόφαση του κ. Καραμανλή να κηρυχθεί εσπευσμένα η λήξη της τρέχουσας Β΄ Τακτικής Συνόδου της Βουλής συνιστά ουσιαστική θεσμική εκτροπή. Είναι μια κίνηση πρωτοφανής και προκλητική που οδηγεί σε παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών για την περίοδο 2004-2007", προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

"Είναι μια κυνική ομολογία ότι μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό. Αντί για τη διαφάνεια, την απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν και την απαλλαγή όσων έχουν κατηγορηθεί άδικα, επέλεξαν την αναγκαστική αδράνεια και τη σιωπή της Βουλής, το σκοτάδι της αδιαφάνειας. Για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και για να μείνει ανοικτό το πεδίο της λασπολογίας, της οργανωμένης κυβερνητικής σκανδαλολογίας και της σπίλωσης", σημειώνει.

"Η κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός", καταλήγει η δήλωσή του.

ΚΚΕ: Σάπιο το πολιτικό σύστημα

"Ανεξάρτητα από το τι λέει το Σύνταγμα, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής αφορά είτε στην παραγραφή των σκανδάλων είτε κρύβει άλλες σκοπιμότητες, είτε και τα δύο", εκτιμά το ΚΚΕ. "Ο λαός πρέπει να απαντήσει γυρίζοντας την πλάτη σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα. Να αναπτύξει τη δική του δράση και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ", συμπληρώνει το γραφείο Τύπου του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής η ενέργεια

Για θεσμική εκτροπή, πρωτοφανή ενέργεια, που στοχεύει στη συγκάλυψη, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης.

"Η λήξη της Συνόδου της Βουλής με την έκδοση του σχετικού διατάγματος είναι πρωτοφανής ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου. Το αξιόποινο πράξεων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας εξαλείφεται. Είναι προφανής η επιλογή συγκάλυψης όλων αυτών των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια, η οποία συνιστά θεσμική εκτροπή", αναφέρει ο Φ. Κουβέλης.

ΛΑΟΣ: Αυτό σημαίνει κουκούλωμα

"Μετά τον Παυλίδη, τη Siemens και τη ΜΑΝ, για την κυβέρνηση ως μάνα εξ ουρανού ήταν η επιλογή να σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής και να επιχειρηθεί η παραγραφή των αδικημάτων των τελευταίων πέντε ετών", αναφέρει ο ΛΑΟΣ. "Δυστυχώς η πρότασή μας να παραμείνει η Βουλή ανοικτή και να έρθουν όλα στο φως δεν ακούστηκε από τον Πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει πολλά, αυτό σημαίνει κουκούλωμα", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Από το www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: