18.6.09

Παραίτηση - μπλόφα από Αλαβάνο...

Πέταξε το γάντι στον Τσίπρα- Σκηνικό ρήξης στην Κουμουνδούρου...
Πήγε στην Κουμουνδούρου «διαρρέοντας» ότι σκόπευε να τα βροντήξει και να φύγει, αλλά παραμένει- υπό προϋποθέσεις- πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον ώς τη Δευτέρα, οπότε και θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.
O Αλέκος Αλαβάνος σε μία αιφνιδιαστική του κίνηση ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στη γραμματεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς την πρόθεσή του να παραιτηθεί από βουλευτής και εκ των πραγμάτων από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλώνοντας απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα του και το εκλογικό αποτέλεσμα. Η παραίτησή του όμως...
δεν έγινε δεκτή και ομόφωνα η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- από την οποία σημειωτέον απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του Συνασπισμού- του ζήτησε να παραμείνει στα καθήκοντά του και να μην καταλήξει σε κάποια οριστική απόφαση πριν από τη Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το ίδιο όργανο.

Η ενέργεια του κ. Αλαβάνου ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως κίνηση-ματ, διότι ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί πήρε ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυροποίησε τον ρόλο του εντός της συμμαχίας. Επιπλέον, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο κ. Αλαβάνος έθεσε ως όρο να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του Αριστερού Ρεύματος, προκειμένου να ανακαθοριστούν οι ρόλοι στον ΣΥΝ. Τουτέστιν, να παραμείνει μεν ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος, αλλά έχοντας γύρω του ένα διευθυντήριο που θα λαμβάνει συλλογικά τις αποφάσεις.

Πέταξε το μπαλάκι
Ουσιαστικά, τόνιζαν χθες βράδυ παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Αλαβάνος πέτυχε να πετάξει το μπαλάκι στην Κουμουνδούρου, η οποία ενώ προσπάθησε να μπλοκάρει τις εξελίξεις ζητώντας αναβολή της γραμματείας για να κερδίσει χρόνο, θα αναγκαστεί να πάρει θέση για τους όρους που θέτουν οι σύμμαχοι. Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Αλαβάνος, αναπτύσσοντας τις θέσεις του για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για λάθη και έδειξε προς την πλευρά Τσίπρα: «Χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα, κάναμε πολλά μπρος- πίσω και δώσαμε βάρος περισσότερο στην επικοινωνία παρά στην πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόθεση του Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί, αλλά και οι όροι που έθεσε για να παραμείνει, βάζουν σε δοκιμασία τις σχέσεις Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτυπώθηκε και σε χθεσινοβραδινή διαρροή της Κουμουνδούρου.

Κύκλοι του κόμματος έλεγαν πως ο ΣΥΝ επεχείρησε όλο το προηγούμενο διάστημα να επιλύσει όποια προβλήματα υπήρξαν με συλλογικό τρόπο και χωρίς τριβές με στόχο πάντα το καλό του ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον της παράταξης, μη κρύβοντας την ενόχλησή τους για όσα έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση της γραμματείας που είχε προηγηθεί.

Ο ΟΡΟΣ

Ένας από τους όρους του Αλ. Αλαβάνου ήταν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης


Πώς μεθόδευσε τον αιφνιδιασμό

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ είχε ενημερώσει για την απόφασή του μόνο ορισμένους εξ απορρήτων συνεργάτες του, αλλά και τον Μανώλη Γλέζο στους οποίους, εξομολογήθηκε ότι ένιωθε «απηυδισμένος και θυμωμένος» για όσα λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που όπως τους είπε ήταν «ιδιαίτερα φθοροποιό».

Στο μεταξύ είχε φροντίσει να κρύψει τις προθέσεις του, καθώς μόλις προχθές- την ημέρα δηλαδή που «άδειασε» δημοσίως τον Αλ. Τσίπρα κι ενώ υπήρχε έντονη φημολογία πως σκεφτόταν να παραιτηθεί- προσπάθησε να θολώσει τα νερά. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο παραίτησής του, όχι μόνο αρνήθηκε ότι σκόπευε να φύγει, τουναντίον άφησε να εννοηθεί ότι θα πάρει μέρος στους σχεδιασμούς για ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του κ. Αλαβάνου έπιασε στον ύπνο την Κουμουνδούρου, καθώς κανένα από τα κορυφαία στελέχη της δεν είχε ενημερωθεί για τις κινήσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από την τηλεοπτικό σταθμό, ενώ στη Βουλή οι στενοί συνεργάτες του κ. Αλαβάνου δήλωναν έκπληκτοι και αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεσημέρι ο Αλέκος Αλαβάνος- χθες δεν πήγε στο γραφείο του- τηλεφώνησε σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο μόνο και μόνο για να ζητήσει πληροφορίες για ένα κατάστημα από το οποίο σκόπευε να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια...

Παράγοντες της Κουμουνδούρου χαρακτήριζαν «άκομψο» το γεγονός ότι ο Αλ. Αλαβάνος δεν θέλησε να ενημερώσει ούτε το κόμμα του για την απόφασή του να αποχωρήσει και τόνιζαν πως «όλη αυτή η ιστορία με τις επικρίσεις κατά του κ. Τσίπρα και την παραίτηση Αλαβάνου μόνο ζημιά προκαλεί».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: