9.6.09

Μπαράζ νέων φόρων...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Στόχος η εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ...
Μπαράζ νέων φόρων αναμένεται να ανακοινώσει τις ερχόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου δεσμεύθηκε σχετικά χθες, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, στους ομολόγους του της ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο.
Όπως αποκάλυψε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος, από 5% του ΑΕΠ το 2008, και ότι...
τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσει με ποια μέτρα θα τον πετύχει. Επίσης είπε ότι το 2010 θα λάβει μέτρα περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα για να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι τις ερχόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πιθανότατα ένα βαρύ πακέτο μέτρων, αφού για να μειωθεί το έλλειμμα από το 5% του ΑΕΠ στο 3,7% απαιτείται εξοικονόμηση περίπου 3 δισ. ευρώ. Έστω κι αν ισχυριστεί ότι ένα μέρος αυτών θα εξασφαλιστεί με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (περικοπές δαπανών κατά 10%, πρώτες αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα και ποτά και πάγωμα μισθών δημοσίων υπαλλήλων), τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου είναι άκρως ανησυχητικά και απαιτούν την επιβολή επώδυνων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 20%, ενώ τα έσοδα με μηδενικό.

Στα επικρατέστερα μέτρα περιλαμβάνονται: ●Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

●Νέα αύξηση του ειδικού φόρου σε ποτά και τσιγάρα.

●Αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και επιβολή τέλους στα καρτοκινητά.

Επίσης εξετάζεται η αύξηση του ανώτατου συντελεστή εισοδήματος, αλλά και νέο πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη χρονιά.

Το 2010, εξάλλου, θα χρειαστεί να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα κατά περίπου 0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: