3.6.09

Σάλος για το παιδομάζωμα ...

Έντονες αντιδράσεις στο νομικό και στον πολιτικό κόσμο προκάλεσε το «παιδομάζωμα» στην υπόθεση της Siemens. Δικαστικοί κύκλοι επισήμαναν τον κίνδυνο υιοθέτησης της «οικογενειακής ευθύνης».

Θύελλα αντιδράσεων στον νομικό -και όχι μόνο- κόσμο της χώρας προκάλεσαν οι συλλήψεις και το πρωτοφανές «παιδομάζωμα» γύρω από την υπόθεση της Siemens που διέταξε ο ανακριτής, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης αλλά και την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης.
Οι έντονες αντιδράσεις και η κατακραυγή αναπτύχθηκαν ακόμα και...

στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης αλλά και της κυβέρνησης, ενώ δικαστικοί και εισαγγελικοί επισήμαιναν τον κίνδυνο υιοθέτησης της «οικογενειακής ευθύνης» για αδικήματα άλλου προσώπου και νομικοί τόνιζαν ότι τέτοιες ενέργειες μας γυρίζουν χρόνια πίσω, σε χαλεπούς καιρούς. Δικηγόροι ζητούσαν, επίσης, την αντικατάσταση του ανακριτή.
Ιδιαίτερα «σκληρή» ήταν η αντίδραση της «Αλληλεγγύης δικηγόρων», που τόνισε ότι η διαταγή σύλληψης των παιδιών κατηγορουμένου «αποτελεί πράξη που προσβάλλει την έννοια της δικαιοσύνης και τον νομικό μας πολιτισμό, καθώς και πράξη εντυπωσιασμού, για να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες για όλες τις κραυγαλέες παραλείψεις του εδώ και έναν χρόνο».

Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος και ο γ. γραμματέας της «Αλληλεγγύης Δικηγόρων», Αντ. Βγόντζας και Θ. Βαής αντίστοιχα, ο γ. γραμματέας ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, και τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, Χρ. Τσαγκλή και Ι. Χαρακτινιώτης, καθώς και τα μέλη του ΔΣ της «Αλληλεγγύης Δικηγόρων», Θ. Στάικος, Θ. Λέστας, Α. Καραχάλιος, υπογραμμίζεται: «Ποτέ δεν θεμελιώνουμε ποινικές ευθύνες ενός κατηγορουμένου και ποτέ δεν συλλαμβάνουμε τα παιδιά του ως πράξη προφανούς εκδικητικότητας και ενδεχόμενου εκβιασμού».

Βάλλοντας ευθέως κατά του πρωτοδίκη-ανακριτή της υπόθεσης, τονίζουν ότι «βλάπτει σοβαρά τη Δικαιοσύνη και καλούν αυτούς που τον όρισαν να τον αποσύρουν άμεσα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι διατυπώνουν την εκτίμηση και τη βαθιά οργή της μεγάλης πλειοψηφίας του νομικού κόσμου, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις ενδεχόμενες κομματικές εντάξεις του καθενός.

Πανικός
Ο πρώην πρόεδρος ΔΣΑ, Αντ. Ρουπακιώτης, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει προηγούμενο, εφιστώντας την προσοχή όσων καλούνται να απονείμουν αξιόπιστη δικαιοσύνη, ενώ τόνισε ότι ο πανικός δεν είναι απλά ο χειρότερος σύμβουλος, αλλά οδηγεί στην ακύρωση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο Δ. Βερβεσός σημείωσε ότι η υπόθεση της Siemens σέρνεται επί τρία χρόνια στη Δικαιοσύνη και επελέγη να βγει στον αέρα τις παραμονές των ευρωεκλογών, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες γίνονται αντικείμενο καλοκαιρινών θεατρικών επιθεωρήσεων.

Από την ηγεσία της Δικαιοσύνης υπήρχε, πάντως, πλήρης κάλυψη των ενεργειών του ανακριτή, οι οποίες επικροτήθηκαν από κορυφαία στελέχη, που σημείωναν ότι πρέπει όλοι να αφήσουν ήσυχη τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της όπως ξέρει, προσθέτοντας μάλιστα ότι στοιχειοθετούνται αντικειμενικά ευθύνες των παιδιών και ας πάνε στην ανάκριση να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμία σχέση.

Ωστόσο, δικαστικοί κύκλοι σημειώνουν ότι εάν υπάρχουν οικονομικά αδικήματα από την πλευρά του κατηγορουμένου στην υπόθεση της Siemens, Χρ. Καραβέλα, αυτά συντελέστηκαν το 1998, δηλαδή πριν από 11 ολόκληρα χρόνια, όταν τα παιδιά του ήταν ηλικίας από 6 έως 14 ετών και, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να έχουν γνώση των ενεργειών του πατέρα τους.

Αλλά είναι λογικό και ευνόητο ότι αν προέβη σε παράνομες ενέργειες από τις οποίες συγκέντρωσε τεράστια περιουσιακά στοιχεία, ούτε αργότερα θα γνωστοποιούσε τις ενέργειες αυτές στα παιδιά του, ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν συνεργοί σε ξέπλυμα χρήματος και να αξιώνεται να αντιδράσουν κατά του πατέρα τους.

Κανένα μέτρο
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι τόσο καιρό που η υπόθεση σέρνεται σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης και ανάκρισης δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο κατά του κατηγορουμένου (π.χ. για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα), ούτε βέβαια κατά της οικογένειάς του, που είναι πλέον υπόδικη, μετά την αιφνίδια διαφυγή του ιδίου, για την οποία το ένα υπουργείο πετά στο άλλο «το μπαλάκι της ευθύνης».

Ωστόσο αυτό που προηγήθηκε ήταν η έντονη δυσφορία που εξέφρασαν κυβερνητικοί παράγοντες σε επικοινωνία τους με αντίστοιχους της Δικαιοσύνης, αφού είναι εύλογο ότι οι δύο διαφυγές κατηγορουμένων προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, υπογράμμισε ότι ασχολείται μόνο με τη διοίκηση της Δικαιοσύνης, ενώ υπεύθυνα για την απονομή της είναι τα όργανά τους, αφήνοντας έτσι ευθείες αιχμές στους δικαστικούς για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν πολύ έντονες συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο σε αναζήτηση λύσεων για να επιστρέψουν οι κατηγορούμενοι και να αναστραφεί το αρνητικό και για τη Δικαιοσύνη κλίμα.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ



ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει σε νομικούς κύκλους οι συλλήψεις των μελών της οικογένειας του Χρήστου Καραβέλα. Η... σπασμωδικότητα με την οποία λειτούργησε ο αρμόδιος ανακριτής και η προσπάθεια να καλυφθεί η ολιγωρία των υπευθύνων που οδήγησε στη διαφυγή του πρώην στελέχους της Siemens ακυρώνουν τη νομιμότητα της πράξης και προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Εγκριτοι δικηγόροι καταθέτουν στο «Εθνος» τις απόψεις τους και επικρίνουν τις ανακριτικές ενέργειες, η νομιμοφάνεια των οποίων συνθλίβεται με αποτέλεσμα «η Δικαιοσύνη να σύρεται από γκάφα σε γκάφα»!

Ξεπερνούν τα όρια νοσηρής φαντασίας

Νικόλαος Κανελλόπουλος, δικηγόρος

Δυστυχώς, το ένα λάθος που έκαναν σε σχέση με τη μη πρόληψη της διαφυγής στο εξωτερικό το συνεχίζουν και το επιβαρύνουν με μια σειρά απαξιωτικών ενεργειών που προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Γιατί η όποια νομιμοφάνεια των ενεργειών συνθλίβεται μπροστά στη γενικότερη εικόνα και την εκτίμηση της κοινής γνώμης, η όποια πλέον πιστεύει ότι η Δικαιοσύνη σύρεται από γκάφα σε γκάφα και έντρομη περιμένει τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Ολα αυτά έχουν ξεπεραστεί. Υποτίθεται ότι έχουμε έναν σύγχρονο νομικό πολιτισμό που έχει ξεφύγει από πρακτικές, οι οποίες ήθελαν να συλλαμβάνονται τα παιδιά για σφάλματα των γονιών. Οι ενέργειές τους ξεπερνούν τα όρια και της πιο νοσηρής φαντασίας.

Παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας

Βασίλης Χειρδάρης, δικηγόρος - ειδικευμένος σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δικονομικά έχει μια νομιμότητα. Υπάρχει, όμως, ένα θυμικό δίκαιο των ανακριτικών αρχών το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η στέρηση της προσωπικής ελευθερίας πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή των δικαστικών και ανακριτικών αρχών.

Είναι υπέρτερη του δικαιώματος της Δικαιοσύνης. Τη δεδομένη στιγμή επιλέγει η ανάκριση το πιο σκληρό μέτρο που οφείλει να εφαρμόσει, εξ αρχής, παραβιάζοντας έτσι το τεκμήριο της αθωότητας.

Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας. Δεν είναι ορθολογιστική η στάθμιση του ανακριτή.

Σπασμωδικές κινήσεις Ζαγοριανού

Αλέξανδρος Κατσαντώνης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είναι δικαίωμα του ανακριτή να πράξει ως έπραξε. Βέβαια, πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία να ενδεικνύουν ότι τα πράγματα έχουν ως γνωρίζει. Διαφορετικά είναι ελεγκτέος, όπως κάθε άλλο όργανο της Δικαιοσύνης.

Ο ανακριτής έχει καθυστερήσει. Αιτία της καθυστερήσεώς του αυτής ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια είναι. Μπορεί απλώς να πιθανολογεί. Οι τελευταίες ενέργειες προδίδουν σπασμωδικότητα, η οποία οφείλεται προφανώς στην καθυστέρηση. Προσωπικώς πιστεύω ότι είναι έντιμος δικαστικός λειτουργός.

(Στέλλα Κεμανετζή - ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: