25.6.09

Ο Μίχας ξαναχτύπησε: Διακοπή λειτουργίας Σούπερ Μάρκετ-στάβλο, στον Πειραιά ...

Στη διακοπή λειτουργίας σούπερ μάρκετ στον Πειραιά που διαπιστώθηκε να λειτουργεί κάτω από απαράδεκτες υγειονομικά συνθήκες, σε σημείο που όπως αναφέρουν στην αυτοψία τους οι ελεγκτές της Νομαρχίας, να απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία, προχωρά η Νομαρχία Πειραιά.
Πρόκειται συγκεκριμένα για το κατάστημα της εταιρείας «Πειραϊκόν ΑΕ» με αναρτημένο εξωτερικά του καταστήματος τον διακριτικό τίτλο «Μαρινόπουλος», που βρίσκεται επί των οδών Γρ. Λαμπράκη 59 και Ελ. Βενιζέλου στον Πειραιά, στο οποίο οι επόπτες δημόσιας υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν αντίκρισαν εικόνες υγειονομικής εγκατάλειψης.
Φθορές στα ...

δάπεδα και τους τοίχους, ρυπαρότητα και ακαταστασία, δυσοσμία στον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο, τρόφιμα ατάκτως αποθηκευμένα, κακή λειτουργία των ψυγείων, ακάθαρτα εργαλεία κοπής κρέατος, οξειδωμένες σχάρες και γάντζοι στα ψυγεία, συνιστούν ορισμένες μόνο από τις υγειονομικές παραβάσεις που οδήγησαν τους επόπτες δημόσιας υγείας της Νομαρχίας να εισηγηθούν την άμεση διακοπή λειτουργίας του καταστήματος.

Ειδικότερα στην έκθεση αυτοψίας τους οι ελεγκτές της Νομαρχίας αναφέρουν ότι :

· Το κατάστημα διαθέτει επιπλέον β’ όροφο ως χώρο πώλησης προϊόντων, υπόγειο χώρο ως αποθήκη, καθώς και τμήμα πώλησης άρτου στο ισόγειο, τα οποία δεν προβλέπονται από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος

· Το δάπεδο του α’ και β’ ορόφου παρουσίαζε σε ορισμένα σημεία φθορές ενώ στον χώρο του ισογείου παρουσίαζε έντονες φθορές και ήταν ρυπαρό ειδικά στα τμήματα του κρεοπωλείου, αλλαντικών – τυροκομικών, οβελιστηρίου.

· Ο εξοπλισμός στο ισόγειο του καταστήματος ήταν ρυπαρός και σε ορισμένα σημεία παρουσίαζε οξειδώσεις

· Στις εξωτερικές σωληνώσεις των ψυγείων κατάψυξης και συντήρησης του τμήματος κατεψυγμένων και τυροκομικών – αλλαντικών είχε συσσωρευτεί πάγος, ένδειξη κακής λειτουργίας των ψυγείων

· Οι κάδοι απορριμμάτων δεν έφεραν καλύμματα

· Στην οροφή υπήρχαν φθορές

· Στο κρεοπωλείο η επιφάνεια κοπής κρεάτων ήταν ρυπαρή και είχε υποστεί φθορές, ενώ τα εργαλεία κοπής κρέατος ήταν ακάθαρτα

· Στον ψυκτικό θάλαμο συντήρησης κρεάτων οι γάντζοι ήταν οξειδωμένοι, τα δε κρέατα ήταν τοποθετημένα στο δάπεδο του θαλάμου το οποίο ήταν ρυπαρό (συγκέντρωση αίματος)

· Στο τμήμα οπωροπωλείου τα φρούτα και λαχανικά ήταν τοποθετημένα σε ρυπαρές προθήκες – ψυγεία

· Στο τμήμα του οβελιστηρίου υπήρχαν διάσπαρτα ρυπαρά σκεύη

· Στο τμήμα των κατεψυγμένων προϊόντων οι ψυκτικοί θάλαμοι ανοικτού και κλειστού τύπου ήταν ρυπαροί ενώ τα τρόφιμα ήταν άτακτα τοποθετημένα

· Δεν υπήρχε παροχή ζεστού νερού σε όλες τις λεκάνες πλύσης των ανωτέρω τμημάτων ενώ οι κρουνοί μίξης ζεστού και κρύου νερού δεν λειτουργούσαν

· Στο κατάστημα υπήρχε μόνο ένα αποχωρητήριο για χρήση του προσωπικού με δύσκολη πρόσβαση διότι βρίσκεται εντός του χώρου του κρεοπωλείου. Το αποχωρητήριο δεν διέθετε προθάλαμο, το δάπεδο και οι τοίχοι αυτού ήταν ρυπαρά, ο τοίχος και η οροφή παρουσίαζαν αποκόλληση επιχρισμάτων. Στο παράθυρο δεν υπήρχε προστασία για την είσοδο εντόμων (σήτα)

· Ο αποθηκευτικός χώρος του υπογείου του καταστήματος δεν ήταν κατάλληλος για χρήση και αποθήκευση τροφίμων καθώς το δάπεδο, η οροφή και οι τοίχοι ήταν ρυπαρά, παρουσίαζαν έντονες φθορές, δεν υπήρχε επαρκής αερισμός και αναδυόταν δυσοσμία. Ακόμη το δάπεδο δεν ήταν από λείο και αδιαπότιστο υλικό. Στον ανωτέρω χώρο υπήρχε εγκατεστημένος θάλαμος κατάψυξης ο οποίος σε πολλά σημεία στην εξωτερική του επιφάνεια ήταν οξειδωμένος και φθαρμένος.

· Στον ίδιο χώρο του υπογείου, δίπλα από την σκάλα υπήρχε τάφρος βάθους περίπου ενός μέτρου στην οποία ήταν συσσωρευμένα πολλά απορρίμματα (χρησιμοποιημένες συσκευασίες τροφίμων, μεταλλικά δοχεία από λάδι, οικοδομικά υλικά, μεταλλικοί σωλήνες, καλώδια, ξύλινες παλέτες κ.ά.)

Για την υπόθεση υποβάλλεται από τη Νομαρχία Πειραιά μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά ενώ η απόφαση της Νομαρχίας υλοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δημοτική Αστυνομία) του Δήμου Πειραιά.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Στη Νομαρχία Πειραιά συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση και αποφασιστικότητα την πολιτική σύγκρουσης με την ανευθυνότητα και την ασυνειδησία, την πολιτική σύγκρουσης με όλους όσους δεν σέβονται τον πολίτη – καταναλωτή, αδιαφορούν για τη νομοθεσία και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Γιατί δυστυχώς κάποιοι δεν λένε να συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκλημα να παίζουν με την υγεία των καταναλωτών. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που κάνουν υπεύθυνα τη δουλειά τους, αλλά εκείνες που συνεχίζουν να παρανομούν, θα έρχονται άμεσα αντιμέτωπες με τις συνέπειες των πράξεών τους».
www.nomarhiapeiraia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: