22.7.09

Η μέρα έγινε νύχτα στην Ασία...



Με δέος, ενθουσιασμό, φόβο και προκατάληψη αντιμετωπίστηκε η έκλειψη του ήλιου...
Εκατομμύρια Ασιάτες έστρεψαν τα βλέμματά στον ουρανό, όταν η αυγή μετατράπηκε σε νύχτα από τη μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου του αιώνα. Άλλοι πάλι, κλείστηκαν στα σπίτια τους, αντιμετωπίζοντας το σπάνιο φαινόμενο ως κακό οιωνό.
Οι Κινέζοι εκτόξευαν πυροτεχνήματα και χόρευαν στη Σανγκάη. Χιλιάδες Ινδουιστές κατέφυγαν στα νερά για να εξαγνίστουν από τις αμαρτίες τους. Σε ένα απόμακρο γιαπωνέζικο νησάκι, βοοειδή αναζητούσαν τροφή, πιστεύοντας ότι είχε έρθει η νύχτα. Στην Ινδία, μια γυναίκα καταπατήθηκε από τον κόσμο που έτρεχε να δει το σπάνιο φαινόμενο.

Η έκλειψη ήταν...


αρχικά εμφανής από την Ινδία, λίγο μετά την αυγή. Έπειτα μεταφέρθηκε στην νότια Ιαπωνίας και στη συνέχεια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε κάποια μέρη της Ασίας κράτησε έως και 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα. Η προηγούμενη μεγαλύτερη έκλειψη είχε γίνει στην Χαβάη στις 11 Ιουλίου του 1991, όταν κράτησε 6 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Η επόμενη μεγαλύτερη έκλειψη θα πραγματοποιηθεί το έτος 2132.

Τα σύννεφα στον ουρανό και η βροχή αποτέλεσαν εμπόδιο για τη θέα σε κάποιες περιοχές. Οι κάτοικοι στο Βαρανασι, μία από τις όχθες του ποταμού Γκάνγκα στην Ινδία, είχαν την καλύτερη θέα. Ωστόσο, μία 65χρονη σκοτώθηκε και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από ένα γιουρούσι ανθρώπων προς μία όχθη του ποταμού της Ινδίας, όπου 2.500 άνθρωποι είχαν μαζευτεί να δουν το σπάνιο φαινόμενο. Δεν είναι φανερό το πως ξεκίνησε αυτή η ορμητική φυγή, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Σουέντρα Σριβασταβα.

Κάποιοι άλλοι στην Ινδία, αρνήθηκαν να βγουν από το σπίτι τους από φόβο. Σύμφωνα με τη μυθολογία των Ινδουιστών, μία έκλειψη προκαλείται όταν ένας δράκος – δαίμονας καταβροχθίζει τον ήλιο. Άλλος μύθος υποστηρίζει ότι οι ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης μπορούν να βλάψουν αγέννητα παιδιά.

Στο μικρό γιαπωνέζικο νησί Ακουσέκι, όπου η ολική έκλειψη του ήλιου διήρκεσε 6 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα, περισσότεροι από 200 τουρίστες χρειάστηκε να καταφύγουν σε ένα σχολείο για να αποφύγουν ανεμοστρόβιλο. Οταν όμως σκοτείνιασε όλοι βγήκαν στην αυλή για να ζητωκραυγάσουν. Κάποιοι από τους κατοίκους του νησιού ανέφεραν ότι οι αγελάδες τους, συγκεντρώθηκαν στον τόπο τροφής πιστεύοντας ότι ήρθε η ώρα του βραδινού.

Ινδουιστές εξαγνίζουν τις αμαρτίες τους κατά τη διάρκεια της έκλειψης στον ποταμό Γκάνκγα στην Ινδία Ινδουιστές εξαγνίζουν τις αμαρτίες τους κατά τη διάρκεια της έκλειψης στον ποταμό Γκάνκγα στην Ινδία Περιχαρείς θεατές στην Κίνα άναψαν πυροτεχνήματα κοντά στις όχθες του ποταμού Κουαντάνγκ. Οι κάτοικοι της Κίνας μαζί με επισκέπτες από πολλές χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, και η Αυστραλία δεν κατάφεραν να δουν την ολική έκλειψη λόγω συννεφιάς.

Σε έναν βουδιστικό ναό στη Μπανγκόκ, δεκάδες μοναχοί προσεύχονταν για να διώξουν το κακό. Στη Μιανμάρ, στην Ινδοκίνα, οι βουδιστές κατέφυγαν στο φημισμένο ναό Σουιντάγκον, στο Γιανγκόν, για να προσφέρουν λουλούδια, φρούτα και νερό προκειμένου να διώξουν την ατυχία. Κάποιοι προειδοποίησαν τους φίλους και την οικογένειά τους να μην κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της έκλειψης για να μην «κολλήσουν» ατυχία.
enet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: