25.7.09

Οριστικοποιείται η επίσκεψη Ιερώνυμου στις ΗΠΑ ...

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Θα του απονεμηθεί το Ομήρειο Βραβείο της Χιακής Ομοσπονδίας...
Τη διεκπεραίωση της απαιτούμενης αλληλογραφίας μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένει η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής, ώστε να οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στη Νέα Υόρκη, το Νοέμβριο, για να παραλάβει εκ μέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας- το φετινό Ομήρειο Βραβείο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη συνοδευόμενος από Συνοδική Αντιπροσωπεία.
«Προχωράμε κανονικά», δήλωσε...
στη GreekNews ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Αλμυρούδης, αναφερόμενος στις προετοιμασίες της οργάνωσης που συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια από την ίδρυσή της- ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων του Νοεμβρίου.

Η Χιακή Ομοσπονδία συνεχίζει τις προσπάθειες και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Νομίζω και πιστεύω ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε κάνει», σημείωσε ο κ. Αλμυρούδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε την ευλογία και τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου».

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αλμυρούδης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, κατά την οποία, όπως είπε, «υπήρξε ταύτιση απόψεων και μια προσπάθεια να γίνει η εκδήλωση όπως είχε προγραμματιστεί στις 15 Νοεμβρίου».

«Περιμένουμε να διεκπεραιωθεί η εντός της Εκκλησίας αλληλογραφία μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου να γνωρίζουμε την ημερομηνία που θα γίνει η επίσκεψη του κ.Ιερώνυμου», πρόσθεσε.

Δεν αποκλείεται ωστόσο – αν υπάρξει όποια καθυστέρηση στο ζήτημα της αλληλογραφίας- να αλλάξει η ημερομηνία επίσκεψης, όμως ο κ. Αλμυρούδης επισήμανε ότι ο στόχος είναι να γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις, όπως έχουν προγραμματιστεί, το Νοέμβριο.

Η Χιακή Ομοσπονδία είχε ανακοίνωσε τον αποδέκτη του φετινού Ομήρειου Βραβείου σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Μαρτίου 2009, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι «είναι η πρώτη φορά που η Ομογένεια αναγνωρίζει επίσημα την συνεχή και άοκνη προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Ελληνισμό και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, και τη συνεχή υποστήριξή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

«Η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφερε πραγματικά μεγάλο έργο στην Αμερική, στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μεγάλων μαζικών μεταναστευτικών κυμάτων των Ελλήνων στις ΗΠΑ, αποστέλλοντας κληρικούς –πολλοί από τους οποίους συμπατριώτες μας Χιώτες- για την ενίσχυση των ιερών ναών και των σχολείων μας», ανέφερε ο κ. Αλμυρούδης.

Διευκρίνισε δε όλες οι σχετικές ενέργειες γίνονται σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ καλή, σοβαρή και σοφή ιδέα» την απόφαση της Χιακής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο προγράμματος που είχε παρουσιαστεί κατά τη συνέντευξη Τύπου το Μάρτιο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα λειτουργήσει –πιθανόν- σε εκκλησία του Μπρούκλυν, θα επισκεφθεί κοινοτικά σχολεία, και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας.

Το Ομήρειο Βραβείο που καθιερώθηκε το 1977 απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν εργασθεί για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ιδεωδών καθώς και σε άτομα που έχουν διακριθεί για την πνευματική προσφορά τους. Με το Ομήρειο Βραβείο έχουν τιμηθεί, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας μεγάλος αριθμός μελών του αμερικανικού Κογκρέσου και διπλωμάτες.

Το 1988 τιμήθηκε με το Ομήρειο Βραβείο η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιακώβου.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι, το 1997 η Χιακή Ομοσπονδία απένειμε την ανώτατη τιμητική της, το Ιόνιο Βραβείο, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Με το ίδιο βραβείο έχει τιμηθεί, επίσης, ο αείμνηστος Γεώργιος Λιβανός, ο πρώτος πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας.
GREEKNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: