14.7.09

Τα ονόματα «έφαγαν» τον αρχηγό...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Λ. Πολίτης
Οι αποκαλύψεις των συνομιλιών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση
Χρ. Μαρκογιαννάκης- Π. Καμμένος. Ζήτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ επειδή άφησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες στις οποίες αναφέρονταν τα ονόματά τους
Δέκα μέρες μετά την πρώτη- ύστερα από πολλά χρόνια- επιτυχία της ΕΥΠ, «αποκεφαλίστηκε» ο διοικητής της. Δύο υπουργοί, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Παναγιώτης Καμμένος, ζήτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνσή του επειδή άφησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κακοποιών της συμμορίας Βλαστού στις οποίες αναφέρονταν τα ονόματά τους.

Η αποκάλυψη των...

συνομιλιών δεν άφησε σκιές μόνο πάνω στα πολιτικά στελέχη αλλά δημιούργησε και πρόβλημα συνολικά στην κυβέρνηση, καθώς επί τέσσερις ημέρες τα ΜΜΕ είχαν επικεντρώσει τη θεματολογία τους στις ενδεχόμενες σχέσεις των γαλάζιων στελεχών με τη συμμορία. Γεγονός που ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της εξάρθρωσης μιας μεγάλης και επικίνδυνης συμμορίας κακοποιών που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου.

Η κυβέρνηση διαψεύδει αυτήν την εκδοχή παρ΄ ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης βοά ενώ ο μέχρι χθες διοικητής πρέσβης κ. Ιωάννης Κοράντης εμφανίζεται να έχει πέσει από τα σύννεφα αφού του ζητήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του ύστερα από μια τόσο μεγάλη επιτυχία μιας υπηρεσίας που τα τελευταία χρόνια άθροιζε μόνο αποτυχίες.

Αντίθετα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ έγινε για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους. Ο νέος διοικητής είναι ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, άνθρωπος που ασχολείται επί χρόνια με θέματα τρομοκρατίας και η τοποθέτησή του αυτήν την ώρα σ΄ αυτόν τον πολύ ευαίσθητο τομέα έχει ξεκάθαρη στόχευση: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το οργανωμένο έγκλημα και η νέα τρομοκρατία τα τελευταία χρόνια έχουν «συναντηθεί» κάπου και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ καλείται να λύσει αυτόν τον γρίφο.

Πολλές επιφυλάξεις για τους λόγους που υπαγόρευσαν την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος κ. Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι «προκύπτουν τεράστια ερωτηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψη ο χρόνος κατά τον οποίο λαμβάνεται και οι συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις και διαρροές». Άφησε αιχμές και εναντίον του εισαγγελέα κ. Παπαγγελόπουλου: «Χειρίστηκε την κρίσιμη υπόθεση των υποκλοπών για την οποία η ερεύνά του δεν ανέδειξε κανένα στοιχείο. Φοβάμαι ότι ο κομματικός τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τις υποθέσεις αυτές θα μεταφερθεί και στη νέα υπηρεσία που από σήμερα διοικεί, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση του προκατόχου του».

Πάντως τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στην επιλογή τους και λένε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία για την πλήρη εξάρθρωση των μεγάλων εγκληματικών συμμοριών και η σύλληψη όλων των μελών τους είναι πιθανό να μας οδηγήσει στο κατώφλι της τρομοκρατίας». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ρίχνουν την τελευταία ζαριά τους στο τρίπτυχο «νόμος, τάξη και ασφάλεια».

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Οι διάλογοι ακύρωσαν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της εξάρθρωσης μιας επικίνδυνης συμμορίας που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου


Η κυβέρνηση ποντάρει στην ασφάλεια για αλλαγή της εικόνα της

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ύστερα από δισταγμούς και παλινδρομήσεις πολλών εβδομάδων έχει καταλήξει στην απόφαση ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσει κάπως την εικόνα της πριν την προσφυγή στις κάλπες είναι να επικεντρώσει στα θέματα δημόσιας ασφάλειας και να κινηθεί παράλληλα σε πέντε άξονες.

1Ο πρώτος είναι το οργανωμένο έγκλημα. Η αποκάλυψη της συμμορίας Βλαστού είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία των διωκτικών αρχών η οποία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, εάν η ΕΛ.ΑΣ. κινηθεί με σύστημα και χωρίς λάθη, ενδεχομένως οι συλλήψεις να πάρουν τη μορφή ντόμινο και πολύ σύντομα να εξαρθρωθούν όλες οι συμμορίες αυτού του είδους και επιπλέον να συλληφθούν οι «ανεξάρτητοι» συνεργαζόμενοι για... ειδικές αποστολές.

2Ο δεύτερος άξονας- «μεγάλο στόχο» τον αποκαλούν στην κυβέρνηση- είναι να βρουν την άκρη του κουβαριού στην υπόθεση της νέας τρομοκρατίας η οποία έχει αποδομήσει και διακωμωδήσει τις διωκτικές αρχές. Κυβερνητικά στελέχη έχουν τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώροι κάπου έχουν διασταυρωθεί. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η διασταύρωση αυτή δεν έχει γίνει με την ομάδα Βλαστού αλλά με την ομάδα Παλαιοκώστα η οποία έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά καθώς οι αδελφοί Παλαιοκώστα υποδύονται συχνά ρόλους «Ρομπέν».

3Ο τρίτος άξονας είναι η εξάρθρωση των κυκλωμάτων στις φυλακές. Ήδη σωφρονιστικοί υπάλληλοι διώκονται ενώ στην κυβέρνηση λένε ότι ακολουθούν νέες αποκαλύψεις και ισχυρίζονται ότι «με καθυστέρηση θα μπει νυστέρι στο απόστημα που υπάρχει επί δεκαετίες».

4Ο τέταρτος άξονας είναι η παραδειγματική τιμωρία «επίορκων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.», προκειμένου η κυβέρνηση να καταδείξει ότι πλέον σε θέματα διαφθοράς δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της.

5Ο πέμπτος άξονας είναι η υπόθεση των μεταναστών. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η επιχείρηση σκούπα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι είχαν υπολογίσει και τόσο η Αθήνα όσο και η Πάτρα μέσα σε έναν μήνα εμφανίζουν καλύτερη εικόνα.

Χθες ο υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με δύο ταυτόχρονες κινήσεις αποκάλυψαν το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης το οποίο ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η πρώτη έγινε από τον Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του τον πρέσβη κ. Ιωάννη Κοράντη και του ζήτησε την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας ο οποίος εξήγγειλε μέτρα για δημιουργία στα Γρεβενά φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Τις χθεσινές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποτελούν σανίδα σωτηρίας με προσδοκία το κλείσιμο της ψαλίδας, τις υποδέχθηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία βουλευτές και στελέχη του Κινήματος τα οποία λένε ότι οι κινήσεις Παυλόπουλου- Δένδια είναι στη σωστή κατεύθυνση υπό την προϋπόθεση να έχουν αποτέλεσμα.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: