19.9.09

Έρημος βαρύς και μόνος...

Ο μόνος που σταθερά μένει κοντά του είναι ο Ντερμπεντέρης. Μπράβο του. Τι δηλαδή, επειδή χάνει την εξουσία να τον εγκαταλείψει? Θα' χει κι άλλες ευκαιρίες ο άνθρωπος. Τι διάολο. Στα 53 του θα πάρει σύνταξη?
Ι. Κ. Πρετεντέρης
Η τελευταία ευκαιρία.
Περιμένω να δω αυτά τα πολυτραγουδισμένα ντιμπέιτδιότι ώσπου να τα δω δεν πείθομαι ότι θα γίνουν... Οχι επειδή έχω ψευδαισθήσεις για την ουσία της αντιπαράθεσης που θα προκύψει, ούτε επειδή πιστεύω ότι μπορεί να κρίνουν τις εκλογές. Αλλά επειδή αποτελούν ένα μεγάλο επικοινωνιακό γεγονός και επειδή, ακόμη και αν δεν κρίνουν τις εκλογές, μπορούν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα. Oλοι μιλούν για...
«την τελευταία ευκαιρία του Καραμανλή» . Δεν το πιστεύω. Ο Καραμανλής έχει ήδη σπαταλήσει αρκετές «τελευταίες ευκαιρίες» και είμαι σίγουρος ότι θα έχει και άλλες. Δεν ξέρω κανέναν πολιτικό αρχηγό στην Ελλάδα που να έχει πάρει σύνταξη στα 53 του. Και άλλωστε στη χώρα όπου ζούμε τίποτε και ποτέ δεν είναι τελεσίδικο. Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί, ας πούμε, τον Σαμαρά ξανά υπουργό της ΝΔ και ενδεχομένως υποψήφιο αρχηγό της;

Γι΄ αυτό μιλάω για το αποτέλεσμα. Αυτό θα κρίνει το άμεσο μέλλον του Καραμανλή. Οχι η ήττα που θα υποστεί, αλλά το εύρος της ήττας και η προεκλογική επίδοσή του. Εως τώρα κάθε άλλο παρά έχει ενθουσιάσει τα πλήθη. Τα ντιμπέιτ τού δίνουν μια ευκαιρία όχι να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να διασώσει κάτι από το πολιτικό κεφάλαιό του.

Το απώτερο μέλλον του Καραμανλή θα το κρίνει το ΠαΣοΚ. Αν το ΠαΣοΚ ασκήσει μια καλή διακυβέρνηση, οι επόμενες «τελευταίες ευκαιρίες» του Καραμανλή θα σπανίσουν. Αν το ΠαΣοΚ αποτύχει, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν και πάλι, πολύ σύντομα. Ούτως ή άλλως, ο πολιτικός χρόνος έχει συντμηθεί εντυπωσιακά: υπενθυμίζω ότι η αποκαθήλωση της ΝΔ συνετελέσθη μέσα σε λιγότερο από δώδεκα μήνες. Αν αυτά ισχύουν για τον Καραμανλή, οι υπόλοιποι αρχηγοί αντιμετωπίζουν τα ντιμπέιτ με διαφορετικές επιδιώξεις. Ο Παπανδρέου έχει την ηρεμία του μεγάλου φαβορί, που προσέχει απλώς να μη γίνει καμιά στραβή. Ο Καρατζαφέρης προσπαθεί να δείξει ότι του αξίζει να ανέβει κατηγορία και να παίξει με τους «μεγάλους». Ο Τσίπρας έχει το άγχος της επιβεβαίωσης και του 3% αλλά, ούτως ή άλλως, η αποτυχία αποτελεί φυσιολογική κατάσταση στην Αριστερά. Η Αλέκα δεν έχει κανένα άγχος, διότι το ΚΚΕ θα πάρει όσους παίρνει πάντα.

Με άλλα λόγια, δεν ξέρω αν ο Καραμανλής ποντάρει τα ρέστα του στα ντιμπέιτ, αλλά είναι σίγουρα ο μόνος που έχει λόγους να ποντάρει το οτιδήποτε. Οι άλλοι θα μπορούσαν να τα δουν και από το σπίτι τους.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: