24.9.09

Το Δεκαήμερο των Δελφίνων...

Στηρίζουν δημοσίως τον κ. Καραμανλή αλλά προετοιμάζονται ήδη για τη διαδοχή...
Τα πρώτα συμπεράσματα των μυστικών μετρήσεων που έφθασαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για την τηλεοπτική αναμέτρηση του κ. Κ.Καραμανλή με τον κ. Γ. Παπανδρέου σκόρπισαν την κατήφεια και την απογοήτευση στους επιτελείς του και επανέφεραν τους τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποίησε τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά δεν άγγιξε τους αναποφάσιστους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους φαίνεται να...

...γοητεύθηκαν περισσότερο από την ήπια και μετριοπαθή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου. «Χάσαμε οριστικά την εκλογική μάχη,ας ετοιμαζόμαστε τώρα για την επομένη της ήττας» παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Οπως υποστηρίζουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που βολιδοσκοπούνται ήδη από κορυφαία στελέχη, η μάχη της διαδοχής από τους δελφίνους έχει ήδη αρχίσει και θα κορυφωθεί το επόμενο δεκαήμερο, καθώς όλοι θέλουν να είναι προετοιμασμένοι εφόσον οι εξελίξεις δρομολογηθούν από την επομένη των εκλογών.

Το κλίμα αυτό θα πρέπει να διέγνωσε χθες και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στην πρώτη της συνέντευξη μετά την περιπέτεια της υγείας της έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν προτίθεται να αμφισβητήσει τον κ. Καραμανλή, ομολογώντας όμως ταυτόχρονα με έμμεσο τρόπο ότι η εκλογική μάχη έχει χαθεί και πως θα ακολουθήσουν αναταράξεις. «Δεν βλέπω ποιος είναι αυτός ο οποίος θα μπορούσε ποτέ κατ΄ αρχάς να αμφισβητήσει τον Καραμανλή και, δεύτερον, ποιος είναι αυτός ο οποίος θα μπορούσε τυχόν να διασπάσει.Σε ό,τι με αφορά εγώ δεν θα το θέσω πάντως» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Real FΜ.

Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επεσήμανε πως «ίσως να μην έχει ακόμη εξηγηθεί επαρκώς στους πολίτες γιατί η ΝΔ κατέφυγε στις εκλογές».

Τις αποφάσεις του κ. Καραμανλή αμφισβήτησε χθες και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία σημείωσε με νόημα ότι «τα ψηφοδέλτια Επικρατείας είναι για εκείνους που δεν μπορούν να εκλεγούν με σταυρό». «Πιστεύουμε ότι ο κόσμος και πρώτα πρώτα οι νεοδημοκράτεςτις 10-12 ημέρες που μένουν θα εμπιστευθούν για μία ακόμη φορά τον Κ. Καραμανλή» επισήμανε και ο κ. Ελ. Ζαγορίτης, ομολογώντας εμμέσως ότι το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας.

O πως εκτιμούν έμπειρα στελέχη του κόμματος, από την 5η Οκτωβρίου η Ρηγίλλης θα μπει σε φάση περιδίνησης καθώς είναι πια πολύ πιθανόν να παραμείνει ακέφαλη. Και, όπως τονίζουν, η κυρία Μπακογιάννη, οι κκ. Δ.Αβραμόπουλος και Α.Σαμαράς που προβάλλουν ως διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου έχουν ήδη αρχίσει να κινητοποιούνται.

Η υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα το δικό της τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ το επιτελείο της προετοιμάζει πυρετωδώς την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή της για την Τετάρτη.

Ο υπουργός Υγείας σαρώνει την «περιφέρεια» και μετά την Καλαμάτα περιοδεύει αύριο στην Καρδίτσα, το Σάββατο στη Λήμνο και την Κυριακή στην Κέρκυρα, έχοντας παράλληλα επαφές με τον κομματικό μηχανισμό.

Ο υπουργός Πολιτισμού έχει επαφές με στελέχη του κομματικού μηχανισμού αλλά και με βουλευτές, αποφεύγοντας όμως τις δημόσιες εμφανίσεις την προεκλογική περίοδο.

Τι καταλογίζουν στον Πρωθυπουργό
Η αποτυχία του κ. Καραμανλή να διατηρήσει τις εντυπώσεις σε βάρος του αντιπάλου του, που κέρδισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Δευτέρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, πυροδότησε ταυτόχρονα και ένα νέο κύμα αμφισβήτησης της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης, με τα στελέχη της ΝΔ να την κατηγορούν πως «έστησε» λάθος τον κ. Καραμανλή και δεν τον προετοίμασε σωστά για να είναι πιο επιθετικός και να εκμεταλλευθεί τα λάθη του προέδρου του ΠαΣοΚ.

«Είχε τις καλές στιγμές του ο κ. Καραμανλής, είχε και τις λιγότερο καλές» ανέφερε χθες η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Star Channel.

«Υπήρξαν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις που ο Παπανδρέου έμεινε εκτεθειμένος και ο Καραμανλής δεν αξιοποίησε ούτε μία» τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες στελέχη της ΝΔ με τηλεοπτική εμπειρία επισημαίνοντας έξι λάθη του κ. Παπανδρέου που δεν αξιοποίησε. Συγκεκριμένα:

1. Την άρνησή του να δεσμευθεί ρητά ότι δεν θα φορολογήσει επιπλέον τους αγρότες και τους μισθωτούς.

2. Την ομολογία του ότι είναι και εκείνος υπέρ της καθιέρωσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

3. Την αμηχανία του όταν του ζητήθηκε να ταχθεί υπέρ ή κατά της εκτροπής του Αχελώου.

4. Την αδυναμία του να εξηγήσει πώς θα επαναδιαπραγματευθεί την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και την εκ νέου είσοδο του Δημοσίου σε ΟΤΕ και Ολυμπιακή.

5. Την απροθυμία του να δεσμευθεί αν προτίθεται να μπλοκάρει τον Δεκέμβριο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

6. Τη δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη ότι αμφισβητεί τα επίσημα οικονομικά μεγέθη ζητώντας διευκρινίσεις από τον Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: