25.9.09

Stage...

Εισαγγελέα ζητά η ΓΣΕΕ για τα stage-μαϊμού...
Στον αέρα βρίσκεται τόσο το προεκλογικό stage του ΟΑΕΔ όσο και η αξιοπιστία Καραμανλή σχετικά με τη χρηματοδότηση των προσλήψεων και με θύματα τους πολίτες καθώς ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τους εξαπατήσει προεκλογικά.

Οπως αποδεικνύεται τουλάχιστον 7.000 άνεργοι προσελήφθησαν παράνομα, αφού οι τοποθετήσεις συνεχίζονταν και μετά την προκήρυξη των εκλογών, ενώ έπρεπε να...

...«παγώσει» κάθε διαδικασία μια και τα κονδύλια δεν είναι κοινοτικά.

Υπηρεσιακό έγγραφο του ΟΑΕΔ, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», επιβεβαιώνει ότι τα κονδύλια για την προεκλογική τακτοποίηση των 12.000 ανέργων σε προγράμματα stage προέρχονται μόνον από εθνικούς πόρους. Με το εν λόγω έγγραφο των αρμόδιων-προϊσταμένων των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ερωτάται ο υπουργός Εσωτερικών εάν πρέπει να προχωρήσουν στις προσλήψεις ή όχι «δεδομένου ότι τα παραπάνω προγράμματα (stage) δεν είναι χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο Κ. Καραμανλής στην τηλεοπτική αναμέτρηση της περασμένη Τρίτης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, αλλά στηρίζονται αποκλειστικά σε πόρους του ΟΑΕΔ. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η από 7/7/2009 απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που στηρίζεται στο νόμο 2190/1994, που «απαγορεύει τις προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο».

Ως προς την υλοποίηση, με εθνικούς πόρους, του προεκλογικού προγράμματος των 12.000 stage, ο παραιτηθείς -προκειμένου να πολιτευτεί με τη Ν.Δ. στη Β' Αθήνας- διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης παραδέχεται με χθεσινή του δήλωση ότι «έως τώρα έχουν προσληφθεί 7.000 άνεργοι νέοι» και από «την προκήρυξη των εκλογών την 4η Σεπτεμβρίου έδωσα εντολή ως ώφειλα, έως την ημέρα παραιτήσεώς μου, δηλαδή τη 10η Σεπτεμβρίου, να διεκπεραιωθούν από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ όλα τα αιτήματα φορέων για τοποθετήσεις stage που εκκρεμούσαν έως την προκήρυξη των εκλογών και μόνο αυτά». Ωστόσο οι τοποθετήσεις έγιναν μετά την προκήρυξη των εκλογών, άρα είναι έωλη η όλη διαδικασία. Χώρια που, εάν τα προγράμματα υλοποιούνταν (και) με κοινοτικούς πόρους, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, δεν θα έπρεπε καν να σταματήσουν, όπως δηλώνει τώρα ο κ. Βερναδάκης ότι έγινε.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά αναπότρεπτη την εμπλοκή των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, όπως ζητεί η ΓΣΕΕ, στον βαθμό που έγιναν προσλήψεις μετά την προκήρυξη των εκλογών και οι εργαζόμενοι θα αμειφθούν από εθνικούς πόρους. Με το ερώτημα της απιστίας ενδέχεται να ελεγχθούν και οι προϊστάμενοι του ΟΑΕΔ που, τυχόν, θα υπογράψουν την εκταμίευση των σχετικών ποσών από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Απασχόλησης. Και αυτή η διάσταση δίνει μια μάλλον πειστική απάντηση για την επιστολή των αρμοδίων του ΟΑΕΔ προς το υπουργείο Εσωτερικών (που προαναφέραμε) για το «δέον γενέσθαι» μετά την εμπλοκή του Οργανισμού στα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης και τον ανταγωνισμό των νεοδημοκρατικών στελεχών (Πετραλιά, Γιακουμάτος, Παναγιωτόπουλος, Βερναδάκης κ.ά.) στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας με τις ρουσφετολογικές υποσχέσεις σε χιλιάδες ανέργους.

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι οι προεκλογικές τοποθετήσεις και η κομματική ενίσχυση της Ν.Δ. με εθνικούς πόρους έγιναν και με πλαστές υπογραφές, αφού οι συμβάσεις φέρουν σφραγίδα της διοίκησης (κεντρικά στον Αλιμο) και δυσανάγνωστη υπογραφή, ενώ η διεκπεραίωση γίνεται με εξουσιοδότηση στο Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) στην... Κηφισιά.

Οι προεκλογικές άρον άρον προσλήψεις και ιδιαίτερα οι αποδοχές που προβλέπονται προκάλεσαν εντάσεις και μεταξύ των παλαιών «Stagers» (εργαζόμενους ήδη σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας). Από 400 και 500 ευρώ τον μήνα που κυμαίνονταν έως τώρα οι αμοιβές, για τους νέους της προεκλογικής εξαπάτησης αυξήθηκαν στα 770 ευρώ (μικτά).

«Είχατε πάρει και εσείς 60 από το 2005» απαντά στη ΓΣΕΕ ο Γ. Βερναδάκης, αν και η αντιπαράθεση δεν αφορά τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, αλλά το πρωθυπουργικό ψεύδος περί κοινοτικών κονδυλίων, που δήθεν θα χάνονταν εάν δεν γίνονταν τώρα οι προσλήψεις, και την εξαπάτηση των ανέργων με προεκλογικά πυροτεχνήματα.

«Είναι ένα από τα ψέματα τα οποία είπε ο κ. Καραμανλής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωσταντίνου, σημειώνοντας ότι (στην τηλεοπτική αναμέτρηση) «για μία ακόμη φορά επιχείρησε να παραπλανήσει τους Ελληνες πολίτες».

«Σιωπά ο κ. Βερναδάκης για τις καταγγελίες, για τις παραποιημένες συμβάσεις, για την παραποιημένη σφράγιση και υπογραφή των συμβάσεων πρόσληψης με stage», επανέρχεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Και συνεχίζει: «Δεν λέει λέξη ο κ. Βερναδάκης για το γεγονός ότι από την ημέρα της παραίτησής του και για μια βδομάδα έφευγαν από το γραφείο του κιβώτια με προγράμματα stage προς φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμα και τώρα, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, τις μεταθέτει σε απλούς εργαζόμενους στον οργανισμό». Και καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ: «Οσο για τον αστείο ισχυρισμό του για τη ΓΣΕΕ, θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο "...κι εσείς καταπιέζετε τους μαύρους"! Αν επιζητά δι' αυτών των μεθόδων την αρνητική δημοσιότητα ως πολιτευτής, την κέρδισε με το "σπαθί" του. Οπου σπαθί του είναι η καταρράκωση κάθε έννοιας διαφάνειας, αξιοκρατίας και σοβαρής λειτουργίας ενός δημόσιου οργανισμού, ο οποίος λειτουργεί με τις εισφορές των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».
(Χρήστος Μέγας - Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: