5.10.09

Μέρες '81 με θρίαμβο Γιώργου...

Με κάλεσμα σε κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα, αλλά και σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, να αγωνιστούν μαζί του και με το ΠΑΣΟΚ, για να μπει ξανά η χώρα σε πορεία ανάτασης, ανάπτυξης και δημιουργίας, ξεκίνησε τη θητεία του ως πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε δεκτό το εκλογικό αποτέλεσμα με τη φράση «αναλαμβάνω την ευθύνη» και δεσμεύτηκε ότι θα λέει πάντα την αλήθεια, γιατί το ζητούμενο δεν είναι η ανοχή, αλλά η συμμετοχή των πολιτών. Εχοντας στα χέρια του την ισχυρή αυτοδυναμία που διεκδικούσε, ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει πλέον τα ...
επόμενα βήματά του στο πολιτικό σκηνικό. Τις πρώτες του υπογραφές που θα υλοποιούν τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αλλά και τα ανοίγματα στους άλλους πολιτικούς χώρους, σύμφωνα πάντα με τις κατά καιρούς διακηρύξεις του.


Ο Γ. Παπανδρέου έφτασε στο Ζάππειο συνοδευόμενος από τον Γ. Ραγκούση, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τη σύζυγό του Αντα, που ήταν μαζί του σε όλη τη διαδρομή από το Καστρί, στην Ιπποκράτους, στο Ζάππειο και, τελικά, πίσω στο σπίτι, όπου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ περίμεναν τα μέλη της οικογένειάς του.

Η δήλωση στο Ζάππειο
Στο Ζάππειο τον νέο πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου, Ν. Αθανασάκης και ο στενός του συνεργάτης, Δ. Δόλλης: «Ελληνίδες και Ελληνες. Είναι μεγάλη η συγκίνηση, είναι μεγάλη η τιμή που αισθάνομαι για την εμπιστοσύνη και την εντολή του ελληνικού λαού.
Μέρες '81 με θρίαμβο Γιώργου

Εντολή να γυρίσουμε μαζί σελίδα. Ενα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Σήμερα αλλάζουμε πορεία για την Ελλάδα και τη ζωή όλων μας. Από σήμερα ξεκινάμε μαζί μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Να βάλουμε τη χώρα ξανά σε πορεία ανάτασης, προόδου, δημιουργίας.

Στη νέα αυτή πορεία μοναδική μας πυξίδα, μοναδικός γνώμονας για κάθε μας απόφαση, για κάθε μας πράξη, είναι ο πολίτης. Ο πολίτης και μόνο ο πολίτης. Σε αυτή την πορεία τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Θέλει δουλειά, σκληρή δουλειά. Θα είμαι πάντα ειλικρινής με τον ελληνικό λαό, για να μπορέσουμε μαζί να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου. Δεν ζητώ την ανοχή.

Ζητώ τη συμμετοχή. Η υπόθεση της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση άλλων, είναι υπόθεση όλων μας. Και γνωρίζω καλά τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του τόπου, τις δυνάμεις που πνίγονται κάτω από τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και τη σπατάλη. Δυνάμεις που μπορούμε και θα απελευθερώσουμε. Δεσμεύομαι να καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να ξαναπιστέψουν όλοι οι Ελληνες ότι μπορούμε. Οτι μπορούμε να πετύχουμε.

Οτι μπορούμε όταν είμαστε ενωμένοι, όταν δουλεύουμε συστηματικά και συλλογικά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς προκαταλήψεις.

Σήμερα ξεκινάμε μαζί τη μεγάλη πορεία για να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Την Ελλάδα που ξέρει την αξία της, την Ελλάδα που μπορεί. Και δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο. Καλώ, λοιπόν, κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετέχουν σε αυτή την εθνική μας προσπάθεια.

Να γράψουμε μαζί, οι Ελληνες ενωμένοι, τις επόμενες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Καλώ και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, αλλά και σε αυτήν τη νέα πορεία που ξεκινάμε από αύριο.

Μια πορεία για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα που θα μας κάνει όλους περήφανους. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το πετύχουμε».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Τα πρώτα μηνύματα για καθαρή νίκη και η αποθέωση από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε την Κυριακή για ξεκούραση και περισυλλογή. Εμεινε στο σπίτι του στο Καστρί με την οικογένειά του μέχρι και την ανακοίνωση του διακαναλικού exit poll. Βγήκε μονάχα μία φορά για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο της Ερυθραίας.

«Είμαι σίγουρος ότι μαζί θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Και το θέλουμε, και το μπορούμε, και θα το καταφέρουμε», δήλωσε και ξεκίνησε ο μαραθώνιος των επικοινωνιών με τους συνεργάτες του.

Ο μηχανισμός που είχε στηθεί στην Ιπποκράτους τον ενημέρωνε ανά ώρα, με βάση τη ροή της ψηφοφορίας και την ενημέρωση που είχαν οι επιτελείς του κόμματος από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Από την πρώτη ενημέρωση, στη 1 μ.μ., όλα έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε τον πήχη της αυτοδυναμίας.

Στο σημείο αυτό ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Γ. Ραγκούση και στον Γ. Παπακωνσταντίνου να «τρέξουν» τα τοπικά στελέχη, για να μην υπάρξει εφησυχασμός. «Οι εκλογές κρίνονται όταν κλείσουν οι κάλπες», ήταν το μότο που εκπέμφθηκε σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Εκείνη την ώρα το άγχος ήταν μήπως πάνε το απόγευμα και ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και αν οι νέοι που συνήθως ψηφίζουν απόγευμα επέλεγαν Οικολόγους-Πράσινους.

Προκειμένου να «σφίξει» το σύστημα, υπήρξε και μια υπολογισμένη διαρροή πως «παίζεται η αυτοδυναμία», είδηση που έβαλε φωτιά στα στελέχη που έψαχναν να βρουν ποιοι δικοί τους δεν είχαν πάει ακόμη στις κάλπες.

Η δεύτερη κύρια ενημέρωση στις 3 μ.μ. επιβεβαίωσε την καλή πρωινή εικόνα. Για την ακρίβεια τη βελτίωσε, αφού με τον κύριο όγκο των εκλογέων να έχουν περάσει από τις κάλπες η διαφορά έγραφε κάπου κοντά στο 7% σε σχέση με το 5,5% του πρώτου κύματος. Και πάλι το εκπεμπόμενο μήνυμα ήταν το ίδιο: «Δεν χαλαρώνουμε»!

Οι οργανωτικοί επιτελείς του κόμματος τηλεφωνούσαν συνεχώς σε τοπικές και εκλογικούς αντιπροσώπους, ζητώντας να κινητοποιήσουν κόσμο.

Στόχος πλέον ήταν η έκταση της νίκης και της αυτοδυναμίας, ώστε η επόμενη μέρα να μην έχει τον πονοκέφαλο των 151 βουλευτών, που «σκότωσε», μεταξύ άλλων λόγων βεβαίως, την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Εν τω μεταξύ, είχαν επιστρέψει στις θέσεις τους ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ν. Αθανασάκης, που είχαν μεταβεί στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οση ώρα έλειπαν, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ήταν ο Π. Γερουλάνος, ο Γ. Ελενόπουλος και η Μ. Καρακλιούμη, οι οποίοι υποδέχονταν και επεξεργάζονταν τα στοιχεία από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τις οργανώσεις του Κινήματος.

Μπορεί το διακαναλικό exit poll να ήταν καλό, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν καλύτερο. Ο Γ. Παπανδρέου περίμενε να δει το 10% στο Καστρί και μόνο τότε αποφάσισε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του με κατεύθυνση την Ιπποκράτους.

Αφού αποθεώθηκε από τους οπαδούς του κόμματος που τον περίμεναν, κατευθύνθηκε στο γραφείο του, όπου δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν σπεύσει στον 5ο και στον 6ο όροφο από τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Αμέσως ξεκίνησε σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών του «πρωινού καφέ», η οποία διήρκεσε μέχρι την ώρα που του τηλεφώνησε ο Κ. Καραμανλής, αναγνωρίζοντας την ήττα του.

Αυτό συνέβη στις 10.05. Ο Κ. Καραμανλής του ευχήθηκε καλή επιτυχία και οι δύο άνδρες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, στον νέο πρωθυπουργό είχαν τηλεφωνήσει ο Κ. Σημίτης, ο Δ. Χριστόφιας, ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας, Ε. Ράμα, και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χ. Λ. Θαπατέρο. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα από τη Σ. Ρουαγιάλ και τον Αλ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό. «Από αύριο σας θέλω μαζί μου στα δύσκολα», του είπε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι το κόμμα του θα κάνει αντιπολίτευση με βάση τις αρχές του. Εδωσε, όμως, δύο ημέρες στο ΠΑΣΟΚ να χαρεί τη νίκη του. «Δεν τις χρειαζόμαστε, ξεκινάμε δουλειά», του είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 10.15 ο Κ. Καραμανλής έκανε τη δήλωση αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος.

Η ώρα του Ζαππείου για τον Γ. Παπανδρέου είχε φτάσει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού έδωσε χρόνο και στους υπόλοιπους αρχηγούς να κάνουν δηλώσεις, ξεκίνησε με μία σύντομη ομιλία στους οπαδούς του κόμματός του, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

«Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός», φώναξαν αυτοί, «ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», τους απάντησε ο νέος πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε ότι θα αγωνιστεί για να ξαναφέρει την ελπίδα και το χαμόγελο σε όλους τους Ελληνες.

«Είμαστε ενωμένοι μπροστά στη μεγάλη ευθύνη να αλλάξει πορεία η χώρα και σε αυτή την πορεία καλώ όλους τους Ελληνες», τόνισε. «Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, «μας εμπνέουν οι αξίες και οι αγώνες της παράδοσής μας», τους είπε και έκλεισε τη σύντομη ομιλία με τη φράση «μπορούμε, πάμε»! «Πάμε μαζί» έγραφε και το λέιζερ που χτυπούσε πάνω από την είσοδο της Ιπποκράτους.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: